+4 0722.309.650 | +4 031.429.76.07 Strada Lanariei, nr 116 | Luni-Vineri intre orele 09:00 - 18:00

Nume*

E-Mail: *

Telefon*


MesajStiluri în arhitectură

Designul de interior a fost mereu legat de arhitectură. Stilurile din arhitectură au determinat stilurile în deignul de interior. Și ambele au fost mereu influențate de scena politică, economică și socială a lumii. De aceea încercăm să prezentăm o evoluție a designului d einterior, cu trecere prin stilurile din arhitectură.

În 1851 la Paris se întâmplă Marea Expoziție de la Palatul de Cristal. Aceasta este prima manifestare a designului, ca design. Până atunci fusese cunoscut doar ca un soi de artă sau fusese intehrat în diverse stiluri de arhitectură. Și mai înainte de asta, fusese inclus pur și simplu în domeniul construcțiilor, fără a i se da o prea mare importanță esteticului. Iată de ce designul de interior este un domeniu atât de nou: pentru că, dacă socotim, el are de-abia cam 160 de ani.

Deși domeniul e nou, moștenirea este veche: începuturile sunt undeva prin sec. 8, când grecii au început cu construcțiile lor grandioase, preluae după aceea de romani. Stilul lor a cunoscut o revenire grandioasă în sec.15-14, secole rămase în istorie ca Renașterea. Stilul renascentist a trecut și în Franța, cu numele de manierism și după aceea a căpătat dimensiuni și mai grandioase înapoi în Italia, sub denumirea de baroc.
În sec. 18 – 19 se dezvoltă, în paralel, primele stiluri care iau în considerare și estetica și funcționalitatea: rococo și neoclasic (stiluri locale). Rococo-ul ia ca punct de reper inclusiv un studiu e ergonomie, o adevărată revoluție în deisgnul de interior. În sec.19 prinde contur în Anglia stilul neoclasic, care are un răspuns răsunător și în Germania. Am ajuns la jumătatea sec. 19, caracterizat printr-o puternică industrializare. Așa că designerii contracarează această tendință cu reîntoarcerea la natură: Arts & Crafts. La sfârșitul sec. 19 și începutul de secol 20, principiile mișcării de mai sus se maturizează și noul stil se numește Art Nouveau. Stilurile evoluează, ajungem la Art Deco, de unde începe o ramificare în funcție de perioade, de culturi și de școlile de design. Iată cum am ajuns, astfel, la modernism și la tendințele contemporane pe care le regăsim, fără doar și poate în propriile noastre case sau în casele la care visăm.