Vrei o casă cu personalitate? Ce spui de alegerea unui șemineu
Livingul este cea mai importantă încăpere a locuinței, care este amenajată pentru a petrece timpul alături de cei dragi, pentru a te relaxa seara urmărind programul preferat, pentru a-ți începe ziua cu o cafea bună în weekend, în timp ce răsfoiești o carte sau petreci cu familia mare și prietenii sărbătorile speciale ale calendarului. Toată această atmosferă de căldură, proprie familiei, poate fi completată cu un șemineu decorativ al cărui foc arde molcom, cu zgomotul lui specific. Dintr-o dată, atmosfera devine mult mai caldă și mai primitoare, atât la propriu cât și la figurat.
Totul despre șemineu
Șemineul are un rol dublu în casă, atât decorativ cât și pentru încălzire. Această structură creează o atmosfera caldă, elegantă, care înnobilează orice locuință. Indiferent de mărime, acesta asigură un confort sporit fie prin încălzirea spațiului, fie prin aspectul exterior, putând fi integrat în orice amenajare.
Șemineul poate avea mai multe forme, acestea fiind dictate în primul rând de amplasare, într-un colț al camerei, pe mijlocul unui perete sau chiar între pereții unor camere, pentru a profita de el în ambele încăperi. Un șemineu decorativ este placat cu diverse materiale, în funcție de stilul amenajării interioare. Cel mai des găsim șemineul placat cu piatră naturală sau marmură, dar și pe cele construite din șamotă, cărămidă sau fontă cu ușa din sticlă și care sunt tot mai alese de cei dornici de originalitate.

Elementele componente ale unui șemineu
Elementele componente ale unui șemineu diferă în funcție de combustibilul folosit. Șemineul clasic are o placă de bază, focarul, în care arde combustibilul, cărămizi refractare sau placa de radiație, hota, coșul de evacuare și guri de ventilație.
Tipuri de șemineu după combustibilul folosit
- Șemineul care funcționează cu combustibil solid utilizează lemnul, cărbunii sau peleții, aceștia din urmă având avantajul costului redus. Șemineul cu combustibil solid este construit în două variante, în una focarul este deschis, iar în cealaltă focarul este închis.
Șemineul cu focar deschis este modelul clasic, care nu are ușă și face ca randamentul să fie mai scăzut, undeva la 10-15%. Ele au avantajul că permit observarea focului în toată splendoarea, dar tocmai din cauza randamentului foarte mic nu sunt recomandate pentru încălzire.
Șemineul cu focar închis este dotat cu focar încorporat cu ușă de sticlă termorezistentă, ele având un randament de 65-90%. Căldura produsă este eliminată prin hota și încălzește aerul mult mai eficient.
- Șemineul pe gaz este modelul care poate fi montat în diverse spații, mai ales că funcționează fără coș de fum, similar centralelor termice. Poate fi controlat și prin telecomandă.
- Șemineul electric are implementată cea mai nouă tehnologie, lucru care le permite să îndeplinească numeroase funcții. Șemineurile care funcționează cu electricitate dispun de afișaj digital, efecte vizuale de flacără și sunt dotate cu încălzire prin termostat. Sunt în topul alegerilor deoarece au avantajul că sunt simplu de montat și utilizat, dar și pentru ca sunt foarte sigure.
- Șemineul cu bioetanol are un tip de combustibil lichid, 100% natural. Avantajul achiziției acestui tip de șemineu este că protejează mediul, nu necesită ventilație, lucru derivat din faptul că nu elimină fum sau alte gaze. Bioșemineul poate fi instalat în orice tip de locuință.
Avantajele șemineului
- Șemineul are avantajul funcțional, asigurând încălzirea încăperii.
- Șemineul are avantajul decorativ pentru că schimbă total modul în care arată camera.
- Șemineul electric necesită o întreținere simplă, cu montare rapidă și facilă, cu viață lungă.
- Șemineul pe gaz nu necesită curățare și nu are nevoie de racordare la coș de fum. Flacăra se poate regla cu ajutorul unei telecomenzi.
- Șemineul cu bioetanol la rândul lui nu are emisii nocive în atmosferă, nu este nevoie de coș de fum, are o instalare simplă, cu costuri reduse.
Dezavantajele șemineului
- Șemineul pe lemn necesită o sursă continuă de lemne și un spațiu pentru depozitarea lor.
- Șemineul pe lemn elimină fum, cenușă și necesită o îngrijire continuă.
- Necesită construirea unui coș și montaj specializat.
- Necesită supraveghere continuă sau amplasarea unui grilaj de protecție.
- Șemineul electric are costuri operaționale mari.
- Șemineul cu gaz necesită realizarea unei instalații de alimentare și a unui sistem de evacuare.
- Costul gazului metan este relativ ridicat.
Șemineul, atracția principală din încăpere
La decorarea livingului vei începe cu alegerea pieselor de mobilier pe care vrei să pui mai mult accent. Un șemineu decorativ va fura privirea în pofida unei măsuțe de cafea sau de unei canapele din piele. Dacă pornești de la ideea că șemineul va fi vedeta sufrageriei tale, atunci îți va fi mult mai ușor să așezi restul pieselor de mobilier ținând cont de poziționarea acestuia. Este recomandat ca fotoliile și canapeaua să fie așezate în formă de U în fața șemineului, pentru o relaxare „la gura sobei”. Nu trebuie uitat nici spațiul de deasupra șemineului, pentru că și el trebuie folosit cât mai eficient.
Alegerea șemineului cu un design perfect
Un șemineu decorativ, ca toate celelalte piese de mobilier folosite în amenajarea interiorului casei, poate îmbrăca mai multe stiluri, potrivite pentru diversele amenajări. Un living elegant va fi completat perfect de un șemineu decorativ cu o mantă albă. Rafinamentul acestuia este redat prin atenția la detalii, dar și prin simplitatea și eleganța liniilor mantei. Pentru un living amenajat în stil clasic, șemineul îmbrăcat în lemn, cu o mantă într-o nuanță plăcuta de maro, se va potrivi perfect cu mobilierul din lemn masiv specific unei amenajări în stil clasic. Pe de altă parte, dacă preferi un stil de amenajare rustic sau tradițional, vei găsi mult mai potrivit un șemineu decorativ cu mantă de piatră.
Șemineul pe colț, vedeta unui living mic
Dacă livingul nu are dimensiuni foarte generoase, este foarte important ca fiecare spațiu din încăpere să fie utilizat eficient. În aceste condiții un șemineu decorativ de colț, cu o mantă într-o culoare deschisă care va mări optic spațiul. Dacă preferi un decor minimalist, poți opta pentru achiziționarea unui șemineu decorativ electric. Acesta poate fi incorporat cu ușurință în perete sau mobilier.
Pentru a face alegerea potrivită a unui șemineu decorativ trebuie să analizezi care este tipul de combustibil cel mai convenabil, ce instalații sunt necesare pentru o bună și sigură funcționare, ce modificări constructive sunt necesare și nu în ultimul rând dacă merită investiția.