Un spațiu echilibrat: cum alegi culoarea vopselei în funcție de podea
Indiferent că amenajăm o locuință nouă sau o redecorăm pe cea în care trăim, trebuie să analizăm cu grijă maximă ce vopsea decorativă alegem pentru pereți și tavan. Variantele sunt nenumărate, de la culori pale la nuanțe intense, de la culori reci la tonuri calde, de la nuanțe luminoase la vopsele întunecate și sobre. De preferat este să nu ții seamă nici de tendințele din culorile anului, pentru că ar putea fi o misiune dificilă, dar nici de găsirea nuanțelor feng shui, care ar putea părea o misiune grea chiar și pentru un profesionist. Calea cea mai ușoară, care nu exclude urmarea regulilor de design interior, este alegerea culorilor care ne plac și ne inspiră, respectiv excluderea celor care nu ne încântă.
Odată ce ai făcut asta, urmărirea tendințelor și a normelor estetice pentru orice vopsea decorativă va deveni floare la ureche.
Despre schema cromatică
Prima dată când vei intra într-o încăpere vei observa culorile predominante, felul în care se îmbină cu nuanțele secundare și contrastele puternice. Acesta este motivul pentru care fiecare proces de amenajare sau de renovare a unei încăperi trebuie să înceapă cu punerea la punct a unei strategii cromatice. Nimic nu trebuie lăsat la întâmplare și nu e o idee bună nici să te rezumi la folosirea exclusivă a nuanțelor neutre sau a culorilor tale preferate. Nicio culoare nu își atinge adevăratul potențial de una singură, ci numai prin combinații atent alese care insuflă spațiului fie un aer elegant și subtil, fie unul extravagant și creativ.
De asemenea, schemele cromatice pot fi folosite cu succes atunci când vrei să modifici vizual forma sau mărimea unei camere. Finisajele cromatice impecabile nu sunt nici pe departe niște secrete ale unor inițiați, ci se bazează pur si simplu pe teoria culorilor și pe inspirația celui care s-a înhămat la aceasta sarcina plăcută, dar uneori puțin capricioasă.
Elementele de bază ce definesc schema cromatică
- Orientarea ferestrelor camerei. De obicei este un amănunt de care rar se ține seama, cu toate că are un impact puternic asupra calității luminii naturale. În general se aleg culori calde pentru încăperile mai răcoroase, cu ferestre orientate către nord sau est, în care lumina nu „lovește” direct, și culori reci pentru camerele luminoase cu ferestrele orientate către sud sau vest.
- Destinația camerei. Culorile trebuie alese și în funcție de ce utilizare îi dăm respectivei încăperi. În dormitor schema cromatică va fi compusă din nuanțe care calmează, iar în biroul de lucru sau în bucătărie, niște nuanțe subtile sau chiar neutre, care ajută la o mai bună concentrare.
- Timpul petrecut în încăpere. În unele camere petreci ore întregi, în timp ce pe altele le folosești mai degrabă ca spații de tranzit. Acest lucru contează, niște culori vibrante pe care le vezi pentru o perioadă scurtă vor avea un efect mai blând decât dacă ai fi înconjurat de ele mai multe ore. E bine să testezi impactul unor culori mai aprinse într-o camera de tranziție mai degrabă, decât în dormitor.
- Creează o schemă cromatică uniformă în casă. Uniformitatea cromatică nu înseamnă nici monocromie și nici repetarea aceleiași scheme de culori în fiecare cameră, ci păstrarea unui element de legătură între acestea. Varianta cea mai simplă și elegantă este să păstrezi pardoseala în aceeași culoare în toată casa, trebuind să ții cont și de acest aspect când optezi pentru o gamă de culori.
Combinație de culori de pereți și podeaua din lemn
- Culori de perete pentru parchetul din lemn în culori deschise. Podelele din lemn în nuanțe deschise sunt foarte populare pentru că oferă spațiului un aer strălucitor și ascund murdăria. Pentru cel mai bun rezultat, vopsiți peretele și ornamentele în aceeași culoare. Puteți opta și pentru alb. Cu toate acestea, dacă nu-ți place albul strident, tonifiază-l cu o nuanță de alb mai murdară. Culorile alb-deschis sunt de obicei mai moi și mai blânde decât albul simplu. Dacă nu sunteți un fan al albului murdar, atunci puteți adăuga o nuanță de gri pentru pereți. Culoarea gri este neutră și se poate alege ușor nuanța perfectă care se va amesteca cu spațiul. De asemenea, ar trebui să luați în considerare tonurile care completează subtonurile pardoselii din lemn. Verificați cu atenție podeaua din lemn pentru a-i cunoaște tonul. În cazul în care preferați culorile pereților fără efect îndrăzneț, puteți alege vopsea decorativă din familia exactă a culorilor ca subtonuri din lemnul pardoseli alese.
- Culorile de perete pentru parchetul din lemn de esență nobilă. Lemnul de cireș este frumos și izbitor. Pentru a-i completa frumusețea, aveți nevoie de vopsea decorativă în culori la fel de frumoase, în tonuri calde. Un perete alb curat și clar va crea un contrast elegant cu culoarea închisă a podelei. Un contrast superb este să mergeți pe o vopsea decorativă verde cald, care contrastează foarte bine cu nuanța roșiatică a cireșului, deci este o alegere naturală. Ați putea alege, să luați în considerare o nuanță albastră rece pentru un spațiu bine luminat. Albastrul a devenit destul de renumit pentru pereții din casele contemporane și poate fi asortat cu lemnul de cireș. Dacă doriți să creați căldură, încercați un perete cu cărămidă aparentă sau pereți roșii.
- Culorile de perete pentru parchetul din lemn de nuanțe închise. Înainte de a instala o podea din lemn în nuanțe închise, gândiți-vă la sursa de lumină a camerei. Luați în considerare dacă există suficientă lumină naturală în cameră sau dacă veți avea nevoie de mai multe corpuri de iluminat. Mai întâi, verificați subtonul din pardoseală. Înainte de a alege culorile de vopsea decorativă luați în considerare nuanțele folosite la finisarea pardoselii. Dacă podeaua are mai multe tonuri negre, atunci aveți o fundație grațioasă pe care puteți alege să aveți o culoare de perete palidă. Dacă nu doriți peretele în nuanță de alb, vă puteți îndrepta atenția către paleta de nuanțe crem. Acest lucru va da un aspect de rafinament într-un dormitor, living sau birou. O altă opțiune interesantă este griul. Deși griul este considerat o culoare neutră, acesta are totuși o serie de subtonuri. Peretele gri va arăta uimitor pe o podea în tonuri de negru.
- Culori de perete pentru parchetul din stejar. Lemnul de stejar oferă un număr mare de opțiuni pentru vopsea decorativă pe pereți. Dacă parchetul este de stejar, există o gamă largă de nuanțe specifice cu care te poți juca pentru a scoate în evidență esența lemnului. Stejarul are în general un ton cald, deci dacă designul ales este cuminte puteți opta pentru gama completă de crem, ivory, bej sau galben pentru a crea un aer cald în cameră. Daca sunteți îndrăzneț, puteți alege roșu și veți beneficia de un design aprins. Albastrul este, de asemenea, o alegere excelentă pentru parchetul de stejar. Eleganța se va putea obține folosind o vopsea decorativă pereți în verde, turcoaz sau smarald. Podeaua din lemn de stejar natur poate oferi o senzație decolorată, în funcție de finisaj. Luați în considerare vopsirea pereților într-o culoare puternică, un gri cărbune sau împerecheați această culoare cu un perete alb curat pentru a beneficia de un aspect formal, dar elegant și modern. Stejarul natur va arata minunat atunci când este asociat cu pereți pastelați, cu unele modele sau jocuri de culori.