Arhitectura colonială în Statele Unite și Canada era la fel de diversă ca a popoarele care s-au stabilit acolo, engleză, olandeză, franceză, suedeză, spaniolă, germană, scoțiană sau irlandeză. Fiecare grup a purtat cu sine stilul și obiceiurile de construcție ale țării-mamă, adaptându-le cât mai bine materialelor și condițiilor unui nou pământ. Astfel, au existat mai multe stiluri coloniale. Cele mai vechi clădiri dintre toate, cu excepția coloniștilor spanioli, au fost medievale în stil. Nu goticul elaborat al marilor catedrale sau conacelor europene, ci goticul târziu simplu al caselor și hambarelor din sate. Aceste structuri practice au fost bine adaptate condițiilor de pionierat care au predominat în colonii până în jurul anului 1700 și au fost necesare puține schimbări pentru a le adapta la climatul mai sever. Stilurile erau expresii sincere ale cerințelor funcționale și structurale, cu doar un pic ocazional de ornament, ce se referea mai ales ca ancadrament fereastră. Din câte se știe, nicio nouă tehnică structurală sau formă arhitecturală nu a fost inventată în coloniile nord- americane.

Un decor în stil american Află cum îl poți obține prin ancadramente pentru ferestre

Caracteristici distinctive pentru stilul de casă americană

 • Cabana de lemn are pereții de bușteni; aspect de una până la trei camere, uneori cu un pasaj central, numit dogtrot. Cele mai vechi case de coloniști au crescut rapid, folosind cel mai abundent material din jur, lemnul, pentru a proteja împotriva vremii aspre. Nu au ancadrament fereastră. Cabanele de bușteni erau comune în coloniile atlantice mijlocii.
 • Cutia de sare are acoperișul abrupt înclinat, catslide, coș de fum central masiv; cu ferestre mici, cu două canate cu culisare verticală, cu multe ochiuri, cu 9 sau 12 lumini. Frontonul, solbancul și modelele de ancadrament fereastră sunt din lemn. Ușa este din panouri, ochiuri de lumină în partea superioară, cu pilaștri și fronton tot din lemn. Cele mai multe astfel de case au existat în New England. Acoperișul abrupt este moștenirea celui de stuf, cu care s-a început, și care nu trebuie să țină apa. Șindrila de lemn, care rezistă mai bine la vremea rece, a apărut mai târziu.
 • Casa georgiană are fațadă simetrică, ferestre dublu-suspendate cu 9 sau 12 lumini la fiecare canat, cu fronton, solbanc și ancadrament fereastră din cărămidă, și nu-i lipsește niciodată cheia de boltă. Ușa este din panouri, cu pilaștri, și uneori cu fronton, toate din cărămidă. La cornișe are dinți decorativi iar la colțuri bosaje. În sud este lăsată la cărămidă, în zona nordică este tencuită. Arhitectura georgiană americană se bazează pe stiluri europene anterioare, care au subliniat formele clasice grecești și romane și nu neapărat pe stilul georgian britanic din aceeași perioadă. Casele georgiene puteau fi găsite în fiecare parte a coloniilor în secolul al XVIII-lea.
 • Casa federală are fațada simetrică, ferestrele sunt duble, culisând vertical, cu câte 6 lumini fiecare canat, cu două obloane fiecare. Frontonul și solbancul sunt foarte vizibile, în timp ce obloanele ascund ancadramentul ferestrei. Ușa din panouri este foarte elaborată, având pe lângă pilaștri și fronton, lumini laterale și luminator deasupra ușii. De multe ori frontonul ia formă de arcadă. La cornișe este dentiție turnată sau alte feluri de decorațiuni. Există două coșuri de fum, poziționate lateral, integrate în decorațiunea laterală a acoperișului.
 • Casa în stil renaștere greacă are fronton de templu grec, cu portic sau pridvor cu coloane clasice pe toată lățimea fațadei principale, care iese în afara alinierii corpului principal de casă. Cornișa intrării este decorată cu o dentiție elaborată. Fațada din spatele coloanelor are ferestre mari, cu 6 lumini pe canat, fronton, solbanc și ancadrament fereastră la etaj. La parter acest ancadrament fereastră este mult mai vizibil, cu o geometrie mult mai sofisticată. Ușa are lumini laterale și luminator, cu pilaștri, ancadramente și chiar cheie de bolta deasupra luminatorului. Ca maxim rafinament, deasupra ușii de intrare poate exista un balcon mic, ce acoperă o ușă și două ferestre laterale cu un alt design cu restul fațadei.
 • Casa în stil renaștere gotică are acoperișul înclinat abrupt, cu scândura de la marginea acoperișului de la fațadă și frontoanele decorate cu arcade gotice. Ferestrele și ușile gotice sunt arcuite, cu ancadrament fereastră relativ îngust, vopsit în alb. Frontonul și solbancul sunt proeminente și au o altă culoare, aceiași cu ancadramentul ferestrei de pe fronton și al bosajului de colț. Ferestrele mari sunt de două canate ce culisează vertical, fiecare cu două lumini. Ușa are ferestre laterale și luminator. Fațada nu are o simetrie rigidă, iar ușa este pe pridvor. De multe ori la parter există ferestre în absidă.
 • Casa italiană are acoperiș cu streașină adâncă, cu cornișa bogat ornamentată, cu dentiție deasă. Ferestrele în general au un singur ochi de lumină, rar cu două, cu ancadrament fereastră îngust, cu fronton și solbanc. Ușa este cu pridvor cu coloane, cu ochiuri de sticlă, cu ferestre laterale și luminator, cu ancadramente bogate. Fațada are abside la parter cu balcoane la etaj. De multe ori absida apare si la etaj. Pe acoperiș există mai multe lucarne.
 • Casa al doilea imperiu are acoperiș adânc, în două ape, streașină adâncă bogat ornamentată și lucarne. Ferestrele sunt mari, cu fronton arcuit, cu solbanc proeminent și ancadrament fereastră îngust și obloane. Pridvorul este decorat cu coloane, adesea apar abside la parter.
 • Regina Ana este o casă asimetrică, cu linii de acoperiș intersectate, turnulețe și ferestre de fronton, pridvor la parter și balcoane bogat ornamentate. Ferestrele mari sunt decorate cu ancadramente de lemn. Fațada este acoperită de șindrilă cu motive și ornamente decorative. Stilul adesea numit „victorian”, este primul produs al Erei Industriale Americane. După Războiul Civil, fabricile de muniție s-au transformat pentru a face piese metalice și mașini pentru a tăia ornamentele din lemn produse în masă.
 • Casa Richardsonian romantic este cu exteriorul de zidărie, piatră sau cărămidă, formă asimetrică cu arcade și turnuri romane și siriene, ferestre arcuite, cu luminator, ancadrament fereastră îngust cu solbanc proeminent. Stilul este impus de popularul arhitect Henry Hobson Richardson în New York și Boston.
 • Casa popular victoriană are forme simple cu ornamente elaborate, din lemn, la acoperiș și și pe frontoane. La ferestre ancadramentele și solbancul sunt tot din lemn, vopsite cu o culoare de accent.
 • Casă renașterea colonială are un design simetric, cu acoperiș adânc, cu intrare mare, înconjurată de ferestre cu multe lumini, coloane și pilaștri, ferestre 6 peste 6, adesea împerecheate, cu obloane la etaj, cu fronton lateral sau acoperiș gambrel, un acoperiș cu două laturi, fiecare dintre ele având o pantă mai mică deasupra celei mai abrupte. Mansarda are lucarne. Frontonul, solbancul și ancadrament fereastră îngust apare și aici.
 • Casa Cape Cod este o cabană cu mansardă, ferestre împerecheate plasate simetric pe fiecare parte a ușii simple cu pilaștri. Ferestrele sunt 4 peste 4 sau 6 peste 6, cu ancadramente înguste din lemn. Acoperișul este relativ abrupt cu lucarne simetrice față de ușa de intrare.
 • Casa neoclasică este cu pridvor de înălțime completă, cu coloane masive corintice și cu fronton mare central. Fațada este simetrică. Baza este înălțată, existând un demisol funcțional. Ancadramentele la ferestre și ușă nu sunt încărcate și foarte elegante.
 • Casa renașterea colonială spaniola are acoperișul cu înclinare mică, cu țiglă roșie, ferestre și uși arcuite, pridvor cu coloane și parapet, fațadă asimetrica. Ferestrele și multe ochiuri au ancadramente evidențiate de culoarea alb pe fațada din stuc colorată în culori deschise. Etajul prezintă balcoane iar la terestre umbrare acoperite cu țiglă, susținute de bârne.

Cu venirea secolului XX fațadele se simplifică mult, modernismul decorând mai puțin prin ancadrament fereastră, accentul căzând pe rotunjirea pereților, luminatoare din cărămidă de sticlă, balustrade, acoperișuri plate și exterior neted din stuc, detalii art deco în zig-zag sau geometrice.