Redecorarea pereților interiori poate transforma locuința. Pereții sunt plini de posibilități atunci când, indiferent de stilul designului, folosim mici trucuri pentru a transforma un perete gol într-un element de decor, datorită spațiului larg oferit, cât și multiplelor modalități ce pot fi folosite. Punerea în evidență a pereților va adăuga mai multă personalitate locuinței. Un nou decor pereți poate transforma o încăpere fără o investiție prea mare sau un proiect de lungă durată. O simplă revopsire într-o altă culoare, adăugarea unor profile decorative de interior sau tapetarea unui perete de accent sunt doar câteva idei de transformarea locuinței cu un efort și un buget minim.

Când vorbim de decorarea casei se pune accent foarte mult pe amenajările făcute folosind piese de mobilier, textile, corpuri de iluminat sau alte elemente, dar se discută foarte puțin, aproape deloc, despre un nou decor pereți.

De ce decorarea pereților?

Amenajarea și decorarea sunt lucrurile care fac dintr-un imobil un loc special numit „acasă”. Cu cât alegi mai multe lucruri care îți plac și care te definesc, pe care să le folosești în amenajări, cu atât te vei diferenția de alții, având o casă mai personalizată. Bineînțeles, acest lucru trebuie făcut într-un mod controlat, fără a risca o imagine dezordonată și neechilibrată. Pereții pot fi văzuți ca niște pânze mari, în cadrul camerelor care așteaptă să fie pictate și decorate după bunul tău plac. Pereții pot fi folosiți cu succes pentru a completa o imagine spectaculoasă în locuință. În design, pereții interiori reprezintă puncte de interes ce pot fi folosite pentru a atrage privirile. Acest lucru este cu atât mai eficient cu cât nu dorești să aglomerezi restul încăperii. Pentru ca pereții să iasă cât mai mult în evidență, poți să folosești nuanțe neutre sau deschise atunci când alegi mobila.

Care sunt cele mai bune idei de decor pereți interiori?

  • Culorile pot schimba radical aspectul unei încăperi. Nu te limita numai la culoarea albă. Chiar dacă te ajută să folosești toate celelalte culori pentru amenajarea cu mobilă, textile și alte elemente, trebuie recunoscut că este ceva foarte comun și chiar monoton. Alege să utilizezi și alte culori de vopsea pentru pereți și vei observa imediat efectul pozitiv. Poți folosi o culoare uniformă sau să creezi diferite efecte, cum ar fi degradeuri, cu culoarea închisă în partea de jos și spre tavan culoarea deschisă. Poți utiliza 2 sau 3 culori uni, pentru a forma diferite forme mari, pentru ca pereții să nu pară încărcați. Acest decor pereți poate fi folosit mai ales la un perete de accent.
  • Șabloanele decorative completează un perete colorat. Dacă vrei ca pereții să fie decorați cu același tip de model, fie unul repetitiv, fie doar un accent, poți folosi șabloanele decorative, care reprezintă planșe care au decupate diferite modele, ce sunt aplicate pe zona dorită de pe perete și apoi se aplica vopsea peste modelul decupat.
  • Vopseaua decorativă folosește diferite patternuri în funcție de modelul dorit. La aceste vopsele nu este importantă numai culoarea, foarte importantă fiind modul de punere pe perete, care determină în felul acesta funcția decorativă. Vopseaua decorativă este un amestec de rășini, ingrediente minerale, pigmenți, aditivi și apă având ca scop să decoreze și să protejeze pereții. Vopseaua decorativă este sub diferite nuanțe și texturi potrivindu-se perfect atât în ambiente rustice cât și în moderne. Indiferent de mărimea spațiului pe care dorești să îl personalizezi și de stilul acestuia, folosind combinațiile pline de farmec ale vopselelor decorative vei obține un decor pereți inedit și unic. Peretele decorat cu o astfel de vopsea este și foarte ușor de întreținut, se poate spăla cu ușurință, are un puternic efect policromat și respiră. Aspectul estetic final poate fi personalizat de către cel care aplică produsul, în funcție de tipul de echipament utilizat și de operațiunea executată.
  • Tapetul în amenajarea casei nu poate trece neobservat. Dacă vrei să aduci o schimbare în casa ta și vrei ceva mai mult decât zugrăveala obișnuită, ar fi bine să te gândești la tapet. E o soluție cu impact maxim pentru decor pereți, ce se potrivește în orice locuință, fie că alegi să tapetezi un perete sau întreaga camera sau să folosești ici și colo fâșii de tapet colorat, o camera tapetată este deosebită. Tapetul a trecut proba timpului și a revenit la modă pentru că este disponibil în sute de modele și texturi, are o capacitate uimitoare de transformare a spațiului, poate fi utilizat într-un mod creativ și se montează destul de ușor, fiind un finisaj durabil și suficient de ieftin. Poți crea o zonă de interes aplicând un tapet îndrăzneț pe un singur perete. Lasă ceilalți pereți simpli, într-o culoare neutră sau contrastantă cu tapetul ales. Efectul are cel mai mare impact daca alegi un tapet pattern, cu decor abstract sau cu flori stilizate, în funcție de atmosfera pe care dorești să o creezi.
  • Poți avea propria priveliște folosind fototapetul. Dacă ai o cameră care nu se bucură de prea multă lumină naturală, ferestrele sunt mici sau inexistente sau vrei să creezi iluzia unui spațiu mai larg, fototapetul e o idee bună. Alege un tapet care înfățișează un colț de natură, imaginea unor munți scăldați de soare, o mare liniștită, un câmp de maci sau un apus într-un câmp de lavandă.
  • Și profilele decorative pot personaliza locuința. Un nou decor pereți poate fi obținut fie folosind profile decorative de interior singure, completând cu o simplă zugrăveală sau combinând aceleași profile decorative de interior cu zone finisate cu vopsea decorativă sau tapet, creând zone repetitive sau zone de accent ce se definesc printr-un design diferit de ceilalți pereți.
  • Aplicațiile din diferite materiale naturale sunt o altă modalitate de decor pereți. Poți folosi panouri din materiale naturale precum piatra sau lemnul, mușchi și licheni sau scoici, în general pentru crearea unui perete de accent sau unor compoziții ce implică fâșii înguste pe unul sau mai mulți pereți. Aceste panouri sunt în general 3D. Multe din aceste panouri au și variante luminate, pentru a obține o atmosferă mai deosebită și a accentua totodată designul peretelui.
  • Alege arta supradimensionată. O pictură sau o fotografie supradimensionată va atrage atenția și va seta tonul într-un spațiu mic. Îți recomandăm o fotografie alb-negru într-un spațiu minimalist sau adaugă culoare cu o piesă abstractă vibrantă.
  • Transformă un perete într-o galerie foto. Nimic nu adaugă personalitate și culoare ca un perete transformat într-o galerie, cu o colecție de artă sau fotografii. Optează pentru rame simple, pe cât se poate de aceeași formă și dimensiune, fără a respecta o ordine, în funcție de cum îți place.
  • Atârnă oglinzi pentru decorul pereților. Oglinzile reflectă lumina, ajutând un spațiu mic să pară mai mare și mai luminos. În living, atârnă o oglindă supradimensionată sau chiar mai multe oglinzi mai mici pe care să le așezi în diverse feluri și schimbi cu totul designul.