Decorând pereții locuinței într-un mod creativ îi dai acesteia nota personală ce o poate transforma în acasă, adică în acea casă care te reprezintă. Folosind mici elemente de design și finisaje interioare, un perete decorativ poate personaliza într-un mod unic o cameră fără a fi nevoie să investești în mobilier sau accesorii foarte scumpe.

Un perete decorativ, de multe ori numit și perete de accent, este acel perete care poate fi integrat cu ușurință în designul unei camere și care atrage atenția asupra lui. Un perete decorativ poate avea o culoare puternică care să iasă în evidență, poate fi realizat din profile decorative sau panouri 3D ce-l pot face diferit de ceilalți sau chiar cu tapet care să fie în contrast cu restul pereților.

Poți opta pentru un perete decorativ în oricare dintre încăperile casei. În dormitor, peretele pe care se află patul poate fi îmbrăcat într-un tapet deosebit, în baie poate fi vorba de un perete de oglindă sau din cărămidă, în living un perete cu panouri 3D sau cu profile decorative va crea un efect estetic deosebit, iar în bucătărie un perete din panouri din piatră naturală sau sticlă va aduce o notă de eleganță.

Ce este un perete decorativ

Un perete decorativ se definește printr-o combinație de texturi, elementede finisaj, forme și culori care atrag atenția la intrarea în cameră. Unii pereți decorativi pot fi construiți în armonie cu restul decorului și pot avea un design mai subtil, în timp ce alții pot ajuta la conceperea unei zone menită să iasă în evidență.

Un perete decorativ are un rol dublu, mai întâi estetic, apoi funcțional. Astfel, un perete decorativ poate moderniza o încăpere prin aspectul lui ori poate masca un colțișor care arată mai puțin plăcut.

Avantajele unui perete decorativ

Pereții decorativi pot fi realizați din mai multe tipuri de materiale, în funcție de stilul de amenajare dorit. Cel mai adesea, acest tip de perete este realizat pentru a înfrumuseța aspectul unei încăperi, dar, în egală, măsură pot ascunde eventuale imperfecțiuni.

  • un perete decorativ interior oferă camerei un aspect elegant, o notă de unicitate și cu personalitate;
  • un aspect practic al pereților decorativ este acela că pot ascunde într-un mod elegant imperfecțiuni sau cabluri și țevi inestetice;
  • există o mulțime de modele și opțiuni pentru toate stilurile de amenajare interioară.

5 modele de perete decorativ

Aspectul decorativ al unei case este influențat în mare parte de designul pereților, tocmai de aceea, este important sa acordăm atentia cuvenită acestora. Îți prezentăm 5 modele deosebite de perete decorativ pentru oricare dintre camerele locuinței tale:

1. Perete decorativ cu panouri 3D din lemn

Este poate unul din cele mai generoase opțiuni, care are o gamă largă de variante, în funcție de lemnul folosit. Panourile 3D din lemn au diferite forme pentru bucățile de lemn, de la triunghiulare la rotunde, și bineînțeles pătrate sau dreptunghiulare. 

De multe ori lemnul este sub formă lungă și îngustă, bucățile alăturate pe cât posibil au nuanțe diferite. Cel mai adesea panourile 3D pentru perete decorativ se folosesc la peretele din living. Destul de ușor un asemenea perete decorativ poate fi încadrat și în dormitor, pe peretele din spatele patului, eventual pe zonele laterale. 

Un asemenea perete decorativ poate fi foarte bine suportat în holul de intrare, ca perete de accent. Într-o bucătărie panourile 3D din lemn pot fi așezate pe oricare din pereții care nu sunt în poziții dificile, lângă aragaz sau chiuvetă. 

La Elegance Decor găsești panouri decorative 3D de calitate din lemn exotic asiatic (sequoia, nuc, arbore de cauciuc, tec antracit, mango) în diverse forme și mixuri de culori, sau din lemn european (nuc, mahon, Kebun Raya, Karimun Jawa, Kaya Putih), dar și panouri 3D foarte inspirate din scoarță de copac de mahon. 

Toate acestea pot fi folosite pentru decorarea unui perete decorativ în proiecte speciale, hoteluri, proiecte rezidențiale, spații de birouri, pentru birouri, dormitoare, holuri și livinguri. Materialele sunt de calitate, ușor de montat și ușor de curățat.

Aceste panouri decorative se găsesc într-o gamă largă de forme și modele și vin cu o serie de avantaje:

  • Panoul decorativ este un concept asemănător cu tapetul. Acesta poate avea texturi naturale ori poate fi realizat din materiale care imita finisajele naturale, precum calcarul, scoarța de copac, granitul sau marmura. Dacă este realizat într-o manieră profesională, diferența chiar va fi greu de sesizat.
  • Principalul avantaj este costul mult mai scăzut în comparație cu prețul placării.
  • Totodată, panourile decorative pot fi instalate chiar și pe pereții care nu sunt netezi, cu denivelări sau imperfecțiuni. Asta deoarece vin împreună cu sisteme speciale de îmbinare, putând fi folosite și la recondiționare.

2. Perete decorativ cu panouri 3D din mușchi, licheni și plante

Sunt panouri decorative de mare efect și nu necesită o întreținere deosebită. Un perete decorativ cu panouri 3D din mușchi poate fi folosit în living, birou, hol și chiar în bucătărie. Materialul botanic este stabilizat, menținându-și aspectul proaspăt, indiferent de culoarea avută, diferite nuanțe de verde, galben, orange sau roșu. 

Panourile decorative din mușchi de la Elegance Decor te conduc într-un univers plin de imaginație și relaxare unde poți construi un perete decorativ din mușchi în diverse culori și cu diferite structuri, pentru încadrări de forme diferite. 

Acest tip de decorațiune se potrivește livingului și chiar pe holul de la intrare. Se potrivește deosebit de bine și în locuri publice, gen recepții sau săli pentru luat masa, pentru atmosfera intimă pe care o creează.

3. Perete decorativ din profile 

O altă opțiune originală și specială de perete decorativ se bazează pe folosirea profilelor decorative de interior. Aceste chenare decorative se fixează foarte ușor pe perete, în modul dorit, fiind o ornamentație de subliniere a unor zone sau de accentuare a unui perete, potrivindu-se atât unui stil de design clasic, cât și unui design modern sau minimalist. 

Atunci când se lucrează cu profilele decorative este important să se respecte atenția la modul de aranjare, deoarece fiecare element este obligatoriu să fie poziționat pe locul său pentru a crea o armonie cu restul spațiului. 

Pe Elegance Decor găsești o gamă variată de profile decorative de interior, de diferite dimensiuni și modele, și pot fi folosite pentru a personaliza o încăpere sau întreaga casă, dar și pentru a masca imperfecțiuni. Ele sunt fabricate din poliuretan, polimer rigid sau polistiren în funcție de destinația profilelor și de efectul sau stilul arhitectural care se dorește a fi obținut. În funcție de locul unde vor fi amplasate, se alege materialul potrivit. Pentru plintă se recomandă poliuretan, pentru brâuri și cornișe – polimer rigid pentru că riscul de a fi avariate la șocuri mecanice.

4. Perete decorativ cu tapet și fototapet 

Tapetul este una dintre cele mai populare opțiuni de decorare a pereților. Grație modelelor deosebite de tapet textil sau fototapet, acesta se integrează excelent în toate stilurile de design interior. Pe lângă faptul că este disponibil într-o varietate de modele și materiale, tapetul se aplică ușor. 

În special, pentru camerele în care pereții sunt predispuși să se murdărească, tapetul este o opțiune excelentă. Pe lângă faptul că sunt ușor de curățat, modelele de pe tapet vor ascunde mai bine uzura. Pur și simplu se șterge cu o lavetă sau cu o perie moale. 

Când alegi modele de tapet pentru fiecare cameră a locuinței tale, vei ține cont nu doar de aspectul acestuia, ci și de tipul materialului, pentru a decide mai ușor dacă este suficient de rezistent pentru condițiile din spațiul respectiv sau dacă este suficient de sigur, și de costuri.

Spre deosebire de tapetul obșinuit, fototapetul are câteva caracteristici inedite precum rezistența mai mare datorită materialului din care este realizat (vinil) și de asemenea este mai ușor de întreținut. Fototapetul este rezistent la apă, lucru care îl face o alegere ideală pentru baie. 

5. Perete decorativ din panouri din materiale naturale

Panourile din materiale naturale (nucă de cocos, scoici, scoarță de copac) sunt ideale pentru un perete de accent în dormitor sau living, dar și în holul de intrare sau în spațiile publice, gen recepție sau sala de conferință. Elegance Decor are o gamă variată de panouri 3D cu o mulțime de variante de modele, de dimensiuni și culori pentru a crea un perete decorativ original. Formele sunt pătrate, rotunde, convexe, cu culori de la bej la maro deschis, maro închis sau chiar roșcat.

Dacă vrei să dai o notă personală casei tale cu un perete decorativ, soluția este Elegance Decor cu varietatea de panouri 3D de diverse materiale organizate în colecții fabuloase organizate tematic (Ubud jungle, Boracay beach, Oulanka forest, Causeway stones, Lyse fjord, Sequoia woods, Vik shores, Tundra Moss), care să te ajute să-ți găsești mai ușor inspirația pentru casa ta.

Aceste soluții decorative pentru înfrumusețarea pereților permit personalizarea spațiului, aduc un plus de originalitate și eleganță și crearea acelui sentiment unic de acasă pe care cu toții ni-l dorim.