Decorarea pereților joacă un rol deosebit de important în orice locuință, oricât de mare sau mică este. De-a lungul timpului, impactul cel mai mare în decorarea pereților a început să-l dețină tapetul. Fiind un real element de decor interior, acesta reușește să confere un aspect de vis întregii încăperi, datorită faptului că îmbracă o arie extrem de mare a camerei. Dacă ai decis să nu vopsești pereții dormitorului copilului și să folosești tapet ești de felicitat. Un tapet sau un fototapet este mai original și mai creativ, acompaniind visele copilului tău de mic și stimulându-i creativitatea.

Care este diferența dintre tapet și fototapet?

Dacă în cazul tapetului motivele se pot repeta sau designul poate fi simplu, colorat, un fototapet constă în, așa cum îi spune și numele, imprimarea unei imagini de mari dimensiuni pe orice tip de suprafețe, nu numai pe pereți.

Ce este fototapetul pentru camera copilului?

Unul dintre scopurile pentru care un fototapet pentru copii se folosește în dormitorul acestuia este să acopere o anumită parte a încăperii. Evident, principalul motiv pentru care părinții aleg să decoreze cu fototapet dormitorul copiilor este cel de personalizare a încăperii conform vârstei celui mic și în felul acesta el să adoarmă în pat alături de personajele lui favorite.

Un fototapet în dormitorul copilului reprezintă o modalitate excelentă de a oferi pereților un aspect elegant. În același timp, acesta poate să creeze un univers de vis pentru micuț, întrucât majoritatea modelelor de tapet pentru copii întruchipează supereroi lor favoriți sau prințesele impecabile din desenele animate. Cu ajutorul acestuia, accesorizarea unei încăperi este mult mai ieftină, întrucât prețul aferent unui fototapet este mult mai mic în comparație cu cel al corpurilor de mobilier.

Un fototapet ideal pentru dormitorul copilului este un fototapet 3D, care în funcție de imagine poate sta pe peretele din spatele patului sau poate crea peretele de accent pe peretele opus ușii de intrare, în lateralul patului. În felul acesta imaginea favorită a celui mic va fi la vedere atât la culcare, dar și la trezire. Că sunt imagini din povești, din filme, cu mașini sau inorogi, culorile trebuie să fie atrăgătoare, la fel ca imaginile. Evitați imaginile prea încărcate pentru a nu obosi vizual.

Top 4 tipuri de fototapet ideale pentru dormitorul copilului

De ce ții cont când alegi fototapetul pentru dormitorul copilului?

Optează pentru un fototapet în nuanțe calde, cu imprimeuri preferate de cei mici. Un fototapet monocrom, se evidențiază doar prin textură și este foarte interesant prin stil, conferind un aspect vizual atrăgător încăperii. Dacă te joci cu culoarea, cei mici vor fi încântați.

În afară de imprimeu, principalele aspecte de care trebuie să ții cont sunt calitatea materialului din care este realizat tapetul, modul de întreținere, durabilitatea și un preț în bugetul existent. Pentru camera copilului este nevoie în primul rând, de un fototapet lavabil realizat din materiale non-toxice, precum tapetul lavabil pe suport vlies.

În plus, acesta prezintă o mare rezistență la zgârieturi, pentru că cei mici sunt mereu preocupați să mâzgălească pereții. Acum poți transforma ușor un spațiu prea gol într-unul deosebit de frumos, schimbând imediat estetica de interior.

Care sunt avantajele folosirii fototapetului în dormitorul copilului?

Pe lângă faptul că înveselește și înfrumusețează orice încăpere, în dormitorul copilului un fototapet este ușor de aplicat și este compatibil cu orice tip de material, plecând de la beton, cărămidă, panouri prefabricate, și ajungând la tencuială și pereți vopsiți. De asemenea, aplicarea unui fototapet este ideal pentru a masca diferite zone mai puțin aspectuoase ale camerei, fără a afecta atmosfera casei, comparativ cu ceea ce presupune întregul proces de zugrăvire. În ceea ce privește întreținerea fototapetului, întreaga procedură este simplă și necesită doar o cârpă sau o perie moale.

Tipuri de fototapet ideale pentru dormitorul copilului

Fototapetul joacă un rol extrem de important în definirea atmosferei de interior. El ne transpune într-o lume magică unde totul este minunat și frumos. Fiecare copil este extrem de fericit să aibă o cameră frumos decorată unde se simte minunat.

Alegerea tapetului potrivit trebuie făcută în funcție de câțiva factori comportamentali ai copilului la diferite vârste, pentru că aceștia vor impune caracteristici pe care fototapetul trebuie să le aibă.

  1. Fototapet lavabil din material non-toxic pe suport vlies este recomandat pentru dormitorul copilului preșcolar și școlar mic. Este o soluție modernă, realizată din fibre nețesute, care se remarcă printr-o aplicare rapidă. Este un tapet ce lasă peretele să respire, nu dezvoltă mucegai, nu își schimbă structura în timp, nu formează goluri și se poate îndepărta rapid, atunci când nu mai ai nevoie de el. Se poate curăța relativ ușor, fiind lavabil și este deosebit de potrivit pentru această vârstă a copilului care se manifestă artistic pe toți pereții.
  2. Fototapet vinilic pe suport de hârtie este produs prin aplicarea unui strat de vinil extrudat sau expandat pe un suport de hârtie duplex sau multistrat, ce este fabricat prin laminarea a două sau mai multe straturi de hârtie. Fototapetele vinilice se găsesc într-o mare diversitate de modele și finisaje, fiind în general lavabile, rezistente, ușor de montat și permeabile la vapori. Pentru ușurința cu care pot fi curățate se pretează copiilor de până la 10 ani.
  3. Fototapet de hârtie este foarte accesibil ca preț, este un tapet standard și, în general, ușor de montat. Nu va acoperi imperfecțiunile mari ale pereților, dacă acestea există. Se optează pentru această variantă doar dacă ai pereți cu suprafața perfect plată. Un mare avantaj este dat de faptul că este biodegradabil și ecologic, non-toxic, astfel încât poate fi folosit în dormitorul copiilor. Este de luat în considerare și că hârtia previne apariția mucegaiului sau a ciupercilor. Școlarul mare și adolescentul știe să-și prețuiască fototapetul și cu siguranță nu-l vor mâzgălii. Prețul mic îi dă avantajul unor schimbări mai dese, fapt normal la această vârstă când idolii nu rezistă foarte mult.
  4. Fototapet textil se realizează din fibre textile, bumbac, mătase, acrilice, aplicate pe un substrat de hârtie sau de fibre nețesute. Se găsește într-o varietate de modele, nu se deformează și permite pereților să respire. Tapetul textil din fibre naturale, fiind non-toxic și eco-friendly, este recomandat pentru camera copiilor, dar nu este adecvat în încăperile cu mult trafic. Aici poți opta însă pentru tapet textil din fibre sintetice, mult mai rezistente. Este bine de folosit pentru copii mari și adolescenți.