Tipuri de case: Cele mai populare 5 stiluri arhitecturale
Casa ideală pare destul de greu de imaginat, fiind multe aspecte de care trebuie să se țină seama. Tocmai pentru că există multe stiluri arhitecturale, oamenii au posibilitatea să aleagă din diferite tipuri de case astfel încât să creeze într-un final locuința visurilor.
De la elegantul stil clasic, cu simetria și claritatea formelor, la stilul baroc cu ornamentele și geometriile complicate, până la simplitatea și funcționalitatea stilului scandinav, foarte apreciat în prezent, fiecare stil arhitectural vine cu frumusețea și unicitatea proprie.
Cele mai populare stiluri arhitecturale
Proiectarea și construcția unei case vine cu o mulțime de provocări, de la alegerea materialelor de construcție și finisare, până la dotările de ultimă generație și elementele decorative care pun accentul final.
ACASĂ înseamnă pentru fiecare altceva, dar un element în comun pentru oricare dintre tipurile de casă îl reprezintă starea de bine, oaza de relaxare. Și pentru că un loc în care te simți bine este un loc plăcut privirii, îți prezentăm caracteristicile celor mai populare stiluri arhitecturale, astfel încât să iei decizia cea mai bună când ești în căutare de tipuri de case.
1. Stilul clasic – eleganța care nu se demodează niciodată
Chiar dacă este un stil destul de complex și cu toate că au apărut numeroase stiluri arhitecturale moderne, clasicul rămâne foarte popular. O amenajare în stil clasic subliniază gustul rafinat al proprietarului și creează impresia de potrivit caselor mari.

Casele în stil clasic se caracterizează în general prin următoarele aspecte:
- simetria și claritatea formelor;
- dispunerea regulată, cu proporționalitate și armonie a decorațiunilor pe fațadă;
- elemente decorative, în special în decorul pereților;
- foarte importante sunt coloanele, balustradele și frontoanele;
- ancadramentele la uși și ferestre sunt nelipsite, la fel ca brâul, bosajul de colț și cornișa cu măsele.
Lemnul, marmura, piatra naturală sunt folosite alături de fierul forjat. Amenajarea în stil clasic este variată și complexă, cu o notă mare de personalizare a pereților, cu bogate elemente de decor precum brâuri decorative și profile decorative.
Sursa imagini: Pinterest.com
2. Stilul baroc – exuberanță și strălucire
Teatral și exuberant, barocul este un stil de design care pune accent pe geometrii complicate. Stilul baroc reprezintă pretențiozitate, splendoare și abundență în decor. Caracteristicile principale ale acestui stil arhitectural sunt:
- fațade ornamentate, cu mulți stâlpi și sculpturi;
- linii curbate și neregulate, cu ornamente supradimensionate, din materiale scumpe;
- obiectele de mobilier au forme rotunjite, iar picioarele imită de multe ori forma labelor de animale sălbatice.
- culorile sunt vibrante, precum roșu aprins, fucsia, mov și mai ales culorile metalice;
- accesoriile în nuanțe de auriu și tonuri patinate sunt des întâlnite.
Sursa imagini: Pinterest.com
Barocul folosește multe forme decorative. El atrage atenția în principal prin liniile sale, prin diferitele culori și soluțiile de iluminare. De exemplu, vei vedea pereți decorați cu profile decorative, rozete, chenare, brâuri decorative și tot felul de ancadramente pentru a da personalitate spațiului.

3. Stilul Art Deco – opulență și culoare
Acest stil combină elemente de Art Nouveau, stilul Empire, precum și motive egiptene și africane, rezultatul fiind un stil ciudat și ușor de recunoscut. Este o combinație de linii drepte și rotunjite, utilizate în forme geometrice îndrăznețe. Scările sunt predominant în spirală, ferestrele luminatoare de pe hol scară sau baie sunt rotunde.
Dintre toate cele 5 stiluri arhitecturale prezentate, stilul art deco este cel mai plin de grandoare, iar trăsăturile dominante sunt:
- culori puternice, bogate, îndrăznețe, vibrante, de impact: turcoaz, galben aprins, vișiniu bogat, mov strident, verde smarald, culorile metalice;
- linii paralele, simetrice, curbe supradimensionate, forme geometrice coplesitoare, opulente, multe inspirate din cubism;
- materiale luxoase, care duc cu gândul la opulență, bogăție și stil: marmură, lemn exotic, piele, metale.
Elementele specifice extravagantului Art Deco se remarcă prin lux. La asimetria clădirilor se adaugă terasele și balcoanele cu formă rotundă. Materialele sunt în general naturale, cum ar fi lemnul, piatra, cărămida, marmura, metalul și sticla. Pereții sunt acoperiți cu profile decorative, lambriuri și basoreliefuri sculptate. Nișa este încadrată cu coloane de marmură, cu baze și un soclu de lemn sculptat.
4. Stilul scandinav – amenajare cozy, bine organizată
Foarte multe tipuri de case modern de inspiră din stilul scandinav, fiind auna dintre cele mai populare tendințe din prezent. Acest stil este bine organizat, caracteristic pentru el fiind ușile de sticlă, ferestrele înalte, care permit luminii solare o iluminare perfectă.
Lemnul este materialul care predomină, regăsit în elemente precum parchetul sau decorațiunile interioare, iar din punct de vedere coloristic albul și griurile sunt printre cele mai întâlnite în astfel de ambienturi.

Dintre elementele de decor care simbolizează stilul scandinav se numără:
- materiale naturale utilizate în construcții, decorațiuni, mobilier și textile;
- ferestre mari pentru lumină naturală cât mai multă și folosirea variatelor tipuri de corpuri de iluminat;
- mobilier minimalist, funcțional;
Interiorul mizează pe contururi clare, materiale de construcții naturale, decor minimal, cu accent pe confort. Locuințele scandinave promovează tehnologii de economisire a energiei putând fi echipate și cu panouri solare. Profilele decorative cu bandă led sunt foarte potrivite acestui stil simplu, care pune accent pe iluminat.
5. Stilul modern – liniaritate și simplitate
Apărut ca stil dominant în urma celui de al Doilea Război Mondial, stilul modern pune în valoare toate noutățile tehnologice din industria construcțiilor, primordiale fiind utilizarea cu ușurință a sticlei, a oțelului și a betonului armat.
Stilul modern mizează pe:
- linii simple și forme geometrice, în general cu unghiuri drepte, multe case optând pentru un acoperiș plat;
- se folosesc elemente precum sticla, oțelul și betonul, ce imprimă ideea de solid;
- se adoptă conceptul de plan deschis (bucătăria este adesea unită cu sufrageria)
- spațiu aerisit și confortabil.
Ferestrele din podea până în tavan sunt o caracteristică comună în multe case moderne. Ele se concentrează asupra funcționalității, iar liniile geometrice curate sunt reluate și în designul interior. Structura unei case moderne este clară și impunătoare, cele mai multe case moderne având o formă cubică. Sticla joacă un rol foarte important în arhitectura unei case moderne. Nu există ornamente bogate, ci mai degrabă se aleg cornișe decorative simple, care atrag atenția din punct de vedere estetic într-un mod plăcut.
