De mai mult timp trendurile pentru designul interior sunt legate de sustenabilitate, design biofilic (apartenența la natură), well-being, culori definite, grafisme și transparențe. Într-o perioadă în care oamenii au la dispoziție numeroase tehnologii moderne, se poartă trendul „smart” și există case inteligente, designerii de interior se întorc din ce în ce mai mult la natură, atât prin materialele folosite, cât și prin decorațiuni ce recreează mediul natural. Aceleași coordonate se regăsesc și tendințele în design interior 2020, acestea fiind legate de alinierea la natură, confort, sustenabilitate și simplitate.

Revine stilul boho cu linii curbe pentru mobilier și culori aprinse pentru imprimeuri, la fel precum tendințele retro sau art deco, ce oferă un aspect confortabil și acel sentiment de „acasă”, din ce în ce mai dorit de toată lumea în acest nou context. Materialele naturale (lemn, piatra, piele, țesături din in, cânepă, bumbac, lână) sunt durabile, de calitate, dau un ton “cald” oricărui decor și se pot oricând transforma în altceva. În același timp, în 2020 tendințele de design interior pentru mobilă sunt orientate și spre ecologie, concentrându-se pe materiale reciclate și pe creșterea sustenabilităţii. De bază în conceptul de trai și pentru stilul sustenabil sunt cei 4R, reduce, refolosește, repară și reciclează. Sunt multe lucruri care sunt aruncate printre care lemnul și mobila. De aceea, atunci când achiziționezi o piesă considerată în trend, asigură-te că merită timpul și investiția, astfel încât să poți obține cea mai bună utilizare pe termen lung. Cel mai bine e să optezi pentru mobilier multifuncţional şi durabil și să achiziționezi piese de mobilier din lemn reciclat şi din materiale preluate din surse gestionate în mod responsabil.

Culorile pentru anul 2020 în design interior vin din natură

De la albastru închis și nuanțe neon, la tonuri de verde, culorile anului 2020 vor fi dominate de nuanțele marine, culori intense și complexe. Nu vor lipsi culorile pământului, nuanțe neutre sau chiar maro, dar nici nuanțele îndrăznețe pe care le întâlnim în fauna mării și care pot fi folosite ca accente – pete de culoare în design interior. În centrul atenției rămâne Classic Blue, aceasta reprezentând întoarcerea către lucrurile elegante prin simplitate, lucrurile tradiționale „a timeless and enduring hue elegant in its simplicity„. Este o culoare aleasă la debutul unui nou deceniu, ca pentru un nou început în acest context de instabilitate, care a cuprins întreaga lume, și care poate oferi siguranța, încrederea, stabilitatea și conexiunea pe care oamenii o caută în acest mediu global incert. Albastru clasic se regăsește cu ușurință în majoritatea stilurilor de amenajare, jucând chiar rolul de pată de culoare, nuanțele marine integrându-se cu ușurință în orice design interior, de cele mai multe ori prin intermediul unui perete accent, unei canapele sau unui tablou.

Dialogul formelor în designul interior în 2020

Se disting două tendințe de design interior, minimalismul, formele simple și geometrice își păstrează un loc bine definit, pe de altă parte, formele rotunjite, uneori asimetrice și cu aspect inspirat din natură câștigă progresiv mai mult teren. Curbele, formele rotunde sunt asociate cu designul mai degrabă clasic. Totuşi, noile tendinţe vin cu piese de mobilier cu forme curbate, colţuri rotunjite, care oferă interioarelor o notă retro. Li se adaugă arcade, piese de iluminat cu forme rotunjite şi accesorii cu design care amintesc de valurile mării. Acestea sunt foarte prezente în stilul de amenajare retro sau shabby chic, dar dacă preferi minimalismul și decorul în stil scandinav, există diferite piese de mobilier cu linii curbate și un design reinterpretat, astfel încât să completeze cu succes puzzle-ul unui decor modern.

Inspirație scandinavă pentru mai mult confort – Trendul scandinav, sau nordic, va continua să inspire și în 2020, ceea ce este normal având in vedere că scopul principal al acestuia este confortul, simplitatea și intimitatea, altfel spus, hygge, un termen folosit de danezi care nu are echivalent în limba română, însă este asociat cu senzația de”acasă„, de cozyness, de relaxare și de odihnă. Stilul scandinav este unul minimalist, de „less is more” unde fiecare piesă de mobilier și fiecare obiect din încăpere are un scop sau o valoare, fie ea doar sentimentală, este un stil care te ajută să te deconectezi, să regăsești liniștea și să-ți creezi o oază urbană. Pentru un design interior scandinav optează pentru piese de mobilier din materiale naturale, ca lemnul, piatra sau marmura, textile călduroase, culori neutre (gri, albastru, bej, pasteluri), și imprimeuri minimaliste sau geometrice.

Stilul boho chic mereu la modă – Stilul boho chic caracterizat prin nonșalanță, relaxare, imperfecțiune, având ca inspirație stilul boho, flower – power, din moda anilor ’60 – ’70, a revenit în forță în ultimii ani. Acest tip de design este potrivit pentru amenajarea unui apartament mic, deoarece este relativ ușor de încorporat, neavând nici un fel de reguli de urmat. Boho chic este orice dar nu rigid, astfel există libertate de exprimare totală dacă îți dorești un living în acest stil. Trebuie să fii creativ pornind de la mobilă, care poate fi vintage sau retro. Obiectele de decor artistice, tablouri, schițe, poze… vor oferi caracter și individualitate living-ului. Plantele decorative, covoarele „shaggy”, piesele de mobilier retro, cărțile, revistele, discurile de vinil, toate acestea pot fi elemente încorporate în stilul boho. Atenție, nu le include doar de dragul decorului, fiecare element dintr-un living în stil boho chic trebuie să aibă o poveste, o valoare sentimentală, sau un grad de unicitate.

Mobilierul în anul 2020

Confortul, cel mai important trend –Indiferent de stilul ales sau de spațiul disponibil, cel mai important trend de urmat în 2020 este confortul și personalizarea interiorului. Fie că vorbim despre un living spațios în stil clasic sau vintage sau de un living minimalist tip open-space într-un apartament mic, confortul este cel mai important factor de luat în considerare. Perfecțiunea nu mai este de dorit în 2020, non-conformismul, imperfecțiunea, nonșalanta și relaxarea sunt guide lines pentru o amenajare modernă. Alege piesele de mobilier, textilele și elementele decorative punând în prim plan confortul și nu aspectul. Încearcă să creezi o atmosferă relaxantă și confortabilă, alegând textile plăcute la atingere și materiale naturale cum ar fi lemnul, marmura sau piatra. 

Designul și materialele – Texturile naturale sunt tot mai des folosite în amenajările interioare, pentru că reușesc să creeze un spațiu relaxat și cald, mai ales atunci când sunt alese în culori neutre, precum crem, bej sau gri. Lemnul, piatra și ratanul (finisaje ce caracterizează stilul eco) sunt iarăși în tendință. Sunt populare materialele naturale și organice, finisaje din lemn și obiecte din lut sau răchită, suporturi din piatră naturală, țesături din in, lână sau mătase. 

Lemnul natural rămâne la fel de popular ca întotdeauna, mai ales că pe lângă sustenabilitate, lemnul este un material sănătos, versatil care creează mereu o senzație de confort. Lemnul conferă căldură interiorului, fie că e vorba de o mobilă living de podea sau chiar de un perete. La capitolul mobilier se va pune accent pe piesele modulare și multifuncționale care să poată fi utilizate în mai multe scopuri.

Designerii recomandă să optăm pentru mobilierul în stil etno. Scaunele din ratan și articolele din bambus vor arăta grozav. Trendul mobilei din ratan și a finisajelor din bambus ia din ce în ce mai multă amploare și în spațiile interioare, nu doar în cele exterioare. 

În aceeași idee a combinațiilor din lemn, poți ocoli seturile de mobilier și poți folosi stilul mix&match, care definește tendințele de design interior în ultimii ani. Pentru interior în stil high-tech – scaunele și mesele din plastic transparent sau sticlă vor fi cele mai potrivite. Mobilierul transparent nu încarcă interiorul cu detalii inutile și creează efectul de spațialitate.

Cristalele și pietrele nu sunt o noutate, iar dacă le combini cu decorațiuni din lemn ambientul tău va fi plin de energii bune și oricum va arăta foarte bine. 

Există, de asemenea, un beneficiu major în factorul de sustenabilitate prin achiziţia de mobilier de la o companie care utilizează surse etice pentru materia primă. În timp ce materialele plastice şi PAL-ul pot fi puternic procesate şi pline de chimicale, lemnul ca materie primă este prelucrat într-un mod mult mai natural şi nu suportă la fel de multe tratamente chimice. De asemenea, lemnul este o sursă regenerabilă şi el trebuie să provină din păduri care sunt gestionate durabil.

În 2020 încearcă pereți florali 

Accentele florale rămân în vogă și în anul 2020, în special pentru pereți. Astfel, dacă dorești să adopți acest trend de design interior pentru încăperile din spațiul tău, tapetul reprezintă alegerea ideală. Se poartă modele florale, poți opta pentru flori în culori pastel sau în diverse nuanțe de bej, crem și roz pudrat, iar pe de altă parte, poți alege un tapet cu flori colorate în nuanțe puternice de albastru, mov sau verde.Practic, indiferent de stilul dorit, retro, clasic, modern sau sofisticat, o amenajare 2020  care ține seama de ultimele tendințe de design interior, trebuie să fie confortabilă, să se bazeze pe materiale cât mai naturale și trebuie aleasă în concordanță cu spațiul și funcționalitatea dorită. De asemenea, în aceste interioare nu ar trebui să lipsească plantele naturale, mai ales în spații precum livingul, dar poziționate în zone cu lumină naturală suficientă.

Descoperă toate materialele de care ai nevoie pentru o casă perfectă în 2020 pe Elegance Decor