Într-o casă, dacă îți dorești o amenajare cu adevărat spectaculoasă, cu detalii rafinate și pretențioase, trebuie să gândești totul plecând de la pereți. Pentru a avea un decor stilat trebuie să te îndepărtezi de materialele clasice de amenajare, cum ar fi vopseaua lavabilă, și să cauți ceva stilat și cu manieră. Însă ce să alegi, tapet sau fototapet?

Tapet vs. fototapet, ce să alegi dintre cele două?

  • Caracteristici. Marele avantaj prezentat de cele două produse, atât de tapet, cât și de fototapet, este că vin într-o gamă foarte variată de stiluri, modele și culori și poți conferi locuinței tale exact atmosfera pe care ți-o dorești. Apoi, textura lor este una prețioasă și va completa un decor stilat, ceea ce este mai dificil să realizezi cu materialele clasice de amenajare. Ultimele modele de tapet și fototapet sunt realizate din compoziții de înaltă calitate, foarte rezistente la factori externi cum ar fi agenții chimici de curățare, căldura, umezeala și razele solare, astfel încât locuința ta va arăta impecabil la mult timp după amenajare.
  • Asemănări. Ambele materiale acoperă complet un perete, iar eventualele imperfecțiuni rezultate din construcție sau amenajările anterioare vor fi ascunse. În plus, un tapet și un fototapet de calitate pot fi montate și pe suprafețe amenajate înainte cu faianță și chiar lemn, dar și direct pe tencuială. Modul de aplicare este identic, iar materialele de ultimă generație, un tapet și un fototapet, pot fi montate foarte ușor, după ce adezivul este întins direct pe perete. Astfel, întreaga operațiune devine simplă, fără mizerie și fără praf. Cu ajutorul unui tapet sau a unui fototapet, vei crea decoruri pline de rafinament, fără efort.
  • Diferențe. În timp ce un tapet vine într-un număr oarecum limitat de modele imprimate, în unele cazuri repetitive, la un fototapet lucrurile se schimbă, pentru că el poate fi și personalizat, astfel că variantele sunt practic nelimitate. Prin intermediul unui fototapet poți reproduce peisaje, opere de artă cunoscute, personaje, aspectul fiind unul de impact. Apoi, în timp ce un tapet poate avea o textură a suprafeței, un fototapet imită textura. O altă diferență este la dimensiune. Tapetul este disponibil în role cu lățimea de aproximativ jumătate de metru, în timp ce colile de fototapet au lățimi mult mai mari. Fototapetul se face la comandă, în funcție de dimensiunile pereților pe care urmează a fi aplicat. Acesta ajunge la tine în fășii care se aplică pe rând pe suprafața peretelui.
  • Cât de ușor sunt de montat. Ambele materiale sunt foarte ușor de montat, fără praf și moloz și fără timpi de așteptare care să întârzie utilizarea unei încăperi. Condiția este ca peretele pe care urmează să fie aplicat tapetul sau fototapetul să fie curat, uscat și fără denivelări sau fisuri, care pot fi vizibile sau care pot altera, în timp, aspectul peretelui. După ce te asiguri că peretele este pregătit, aplici adezivul direct pe el și lipești apoi colile de tapet sau fototapet. Apoi poți să utilizezi camera fără probleme. De regulă, aplicarea tapetului sau a fototapetului implică o operațiune care poate fi desfășurată într-o zi, în timp ce dacă utilizezi alte materiale perioada se prelungește la cel puțin o săptămână, pentru că trebuie să respecți niște timpi de uscare între straturi.
  • Rezistența în timp. Atât un tapet, cât și un fototapet de ultimă generație, cu compoziții de înaltă calitate vor arăta impecabil ani de zile. Culorile și textura se vor păstra chiar și în cazul curățării frecvente sau dacă încăperea este expusă la razele solare. De asemenea, este foarte important să utilizezi tipul de adeziv recomandat și în acest fel eviți dezlipirea colilor. De regulă, aceste materiale se vând împreună cu adezivul compatibil, astfel că neplăcerile sunt excluse din start.

Cum alegi între tapet și fototapet în funcție de încăpere

În timp ce un tapet poate decora pereții în ansamblul lor, în orice încăpere a casei, fototapetul, care are un model mai amplu, se adaptează mai bine pentru amenajarea unui perete accent, care să fie punctul de atracție al camerei. Cu toate acestea, în funcție de model, cromatică și dimensiunile încăperii, destinația ei și de restul amenajărilor, fototapetul poate acoperi toți pereții. Deși există păreri potrivit cărora fototapetul este mai potrivit pentru livinguri, dormitoare sau holuri, producătorii recunoscuți în domeniu au lucrat cu designeri renumiți și au creat fototapete și pentru bucătărie sau baie. În concluzie, ambele materiale pot fi utilizate în orice cameră, cu condiția ca modelele și culorile să fie alese atent și încadrate perfect în decor.

Ce tapet alegi pentru living, dormitoare sau holuri

Trebuie ținut cont de dimensiunile încăperii, dar și de lumina care se reflectă în cameră. Camerele mai mici necesită un tapet mai luminos, în nuanțe vesele și modele fine. Dacă alegi imprimeurile mari vei crea senzația de spațiu închis, chiar mai mic decât este în realitate. O altă variantă este de a acoperi un singur perete, pentru a da senzația de spațiu mai amplu, dar și un joc de culori plăcut la vedere, care să nu obosească.

Livingurile și dormitoarele, care sunt cele mai mari încăperi ale locuinței, pot avea pereții acoperiți în totalitate cu tapet. Holurile, care, de regulă, sunt spații libere, cu puțin mobilier, pot fi amenajate, de asemenea, cu ambele materiale. Indiferent de materialul ales, caracteristicile acestor încăperi îți permit să optezi pentru tapete și fototapete cu modele ample, eventual 3D, și o paletă cromatică variată.

Datorită dimensiunilor pe care le au, în livinguri și dormitoare poți să îndrăznești să montezi un fototapet în culori închise pe peretele de accent. Un tapet cu flori supradimensionate, pictate în nuanțe ombre, în acuarelă și textura unei pânze, este de asemenea potrivit pentru un living sau dormitor.

Ce tapet alegi pentru amenajarea băii

Pe piață sunt disponibile nenumărate modele de tapet și fototapet potrivite pentru băi. Acestea trebuie alese, însă, în funcție de dimensiunea încăperii și suprafața peretelui pe care urmează să fie aplicate.

Un tapet cu model inspirat de natură, poate decora și o baie mai mică, pentru că designul și paleta coloristică permit acest lucru, fiind un tapet cu un design atemporal, perfect pentru mai multe stiluri de amenajare, de la cabane rustice, până la apartamente de lux. În schimb, un fototapet cu o pădure în ceață este perfect pe un perete accent într-o baie mare, inducând o stare de relaxare și liniște căutată după o zi de muncă.

Ce tapet alegi pentru amenajarea bucătăriei

Într-o bucătărie suficient de mare cu zonă de dining se poate permite un decor care atrage privirile, pe care îl poți obține cu un fototapet. Un tapet cu model nu foarte mare, repetitiv, în nuanțe calde, poate fi montat pe toți pereții unei bucătării, chiar și în cazul în care aceasta are dimensiuni modeste.