Atunci când vorbim de finisaje interioare de efect, ne referim în mod special la pereți, dar nu trebuie să uităm de tavan. Și pentru că în detalii se spune că stă diferența, când vine vorba de tavan vom ține cont de montarea de rozete polistiren

Așadar, dacă vrei să adaugi un plus de stil, o finisare cu un aspect elegant, amintește-ți că profilele decorative sunt o opțiune. A monta rozete polistiren de tavan, înseamnă decorarea plafonului cu elemente decorative clasice, dar care vor fi mereu „la modă”, indiferent de stilul de design abordat. 

Se folosesc rozete polistiren de tavan pentru a fixa în mijlocul lor candelabre, în încăperile mai spațioase și pendule sau lămpi de tavan în încăperile de dimensiuni mai mici. Mai mult, se folosesc rozete polistiren și alături de alte profile decorative.

Cu toate că finisajele aparțin ultimelor etape în construcția unei locuințe, fie că vorbim de case sau de blocuri de apartamente, acestea pot fi pentru exterior sau pentru interior. Ele reprezintă atât o protecție a straturilor mai profunde de construcție, cât și exprimarea esteticii preferată de beneficiarul locuinței.

Acestea sunt profile din polistiren, plinte, brâuri, cornișe, scafe, ancadramente pentru uși și ferestre, dar există și pentru tavan, chenare decorative, grinzi, panouri 3D, domuri și rozete.

Rozete polistiren – eleganță în plus amenajărilor interioare

  • Rozetele decorative pentru tavan sunt realizate din polistiren sau poliuretan, fiind fixate simplu și rapid cu ajutorul unui adeziv specializat.
  • Rozetele de tavan pot fi vopsite cu orice culoare, utilizând o vopsea fără solvenți.
  • Ele se întrețin ușor prin ștergere de praf cu o cârpă moale.
  • Alegând un model simplu de rozete tavan, se vor armoniza în orice cameră sau spațiu, chiar și în cele mici.
  • Rozetele pot înfrumuseța punctul de prindere al unui candelabru, însă pot oferi un plus de rafinament și fără un corp de iluminat impunător.

Cum alegi rozete polistiren pentru tavan

Rozeta decorativă se înscrie în categoria acelor amenajări interioare care pot schimba total aspectul unei încăperi. Aveți la dispoziție rozete polistiren care sunt ușor de prelucrat, de montat și de vopsit.

Este indicat să țineți cont de câteva criterii atunci când decorați cu ajutorul acestui detaliu arhitectural:

  • Un prim element care trebuie luat în considerare este dimensiunea. Un diametru standard bun trebuie să fie aproximativ la fel de mare ca cel al corpului de iluminat. Rozeta poate fi mai mare doar dacă tavanele sunt mult mai înalte pentru a echilibra diametrul.
  • În ceea ce privește stilul, se recomandă luarea în considerare a celorlalte indicii arhitecturale ale amenajării interioare. Într-o încăpere cu elemente arhitecturale simple se potrivește foarte bine o rozetă în stil colonial datorită liniilor sale conservatoare. În cadrul unui decor vintage, a unuia romantic sau a unei combinații de stiluri, se potrivește foarte bine o rozetă tradițională cu motive florale.
  • Mobilierul contemporan se poate combina cu o rozetă clasică, deoarece se creează un contrast care accentuează ambele elemente.
  • Pentru cei cărora le place ideea unei rozete polistiren de tavan, dar doresc doar un accent ușor, deoarece există și alte detalii interesante în încăpere, puteți alege o rozetă simplă fără model.
  • Pentru a evidenția mai mult decorațiunile interioare folosite, accentul se poate face și prin culoare. Se poate colora rozeta în totalitate sau numai parțial cu o altă culoare decât a câmpului tavanului. Culoarea respectivă se poate regăsi și la alte profile decorative din încăpere.
  • Centrul rozetei este, de obicei, decupat pentru a face loc corpului de iluminat, de aceea se recomandă ca, la achiziționarea rozetei, să vă asigurați că decupajul se potrivește cu corpul de iluminat.
  • În general sunt rozete polistiren de tavan sub formă circulară. Sunt cele mai frecvente și mai des folosite, în special pentru camere largi sau aproape pătrate. Pentru camere mai mici și dreptunghiulare, de foarte mare efect, este să folosim rozetele ovale sau rombice.

Care sunt avantajele rozetelor decorative din polistiren?

Rozetele decorative sunt profile decorative de diferite dimensiuni și modele și pot fi folosite pentru a personaliza o încăpere, dar și pentru a masca anumite greșeli inestetice apărute în finisaje.

  • Oferă stil și eleganță locuinței și încăperii respective în mod special.
  • Se montează într-un mod facil, după instalare putând fi finisate și vopsite în orice culoare.
  • În general sunt livrate cu un stat de amorsă existent, vopseaua finală prinzând imediat.
  • Sunt elemente dintr-un material foarte ușor cu o manevrabilitate simplă.
  • Au un preț avantajos, datorită materialului din care sunt realizate, polistirenul sau poliuretan.

Cum poate fi decorat tavanul cu profile decorative

  • Un tavan de înălțime mică se decorează cu rozete polistiren rotunde cam de diametrul lămpii. Poate fi combinată cu o cornișe la nivelul dintre perete și tavan sau în cazuri mai speciale cu o scafă. Scafa poate ascunde țevi sau cabluri electrice, eventual un sistem de iluminare ambiental lângă tavan.
  • Un tavan de înălțime mică sau medie, de la 250 la 380 cm, într-o camera spațioasă poate avea un chenar de jur împrejurul pereților la o oarecare distanță, pe tavan, din brâuri și chenare decorative.
  • La tavanele de înălțime mare, de peste 380 cm se pot face mai multe feluri de decorațiuni ale tavanului, indiferent de stilul de design abordat. Foarte comună este „încasetarea” tavanului, cu brâuri grinzi sau chiar chenare și se face o împărțire a tavanului în zone dreptunghiulare sau pătrate. În astfel de zone se pot pune în mijloc chiar și rozete mai mici oarbe, adică fără lampă. Dacă nu este foarte complicat un astfel de tavan poate fi foarte plăcut vizual.
  • De multe ori zona din jurul rozetei poate fi acoperită până la chenar cu un tapet, fototapet sau chiar oglindă. Dacă în atmosfera livingului sau a diningului oglinda ajută la amplificarea luminii, în cazul unui dormitor tapetul pe tavan poate crea o atmosferă mai intimă.
  • În cazul unui tavan cu două sau trei nivele, care implică o linie sau două de iluminare ambientală, se alege ca zona cu mai multe decorațiuni să fie spre centru în cazul în care această zonă este unică sau dacă zona de lângă perete este continuă se va alege ca aici tavanul să fie mai decorat cu frize ce urmăresc conturul peretelui. Dacă forma camerei este patrată se poate împărți tavanul și în zone radiale, care să accentueze egalitatea pereților camerei.