La alegerea unui stil de design interior, pe piață există o asemenea diversitate de produse încât nu știi ce să alegi, devenind foarte ușor nehotărât și confuz. Un stil foarte apreciat și despre care se spune că oferă eleganță spațiului este stilul neoclasic.

De unde vine și ce caracterizează stilul neoclasic

Stilul clasic își găsește originile în atmosfera tradițională descoperită de arhitecții și designerii antici greci, în urmă cu milenii. O dată cu trecerea timpului, acest stil s-a îmbogățit, împrumutând câte ceva din măreția Imperiului Roman, din tenta întunecată și falnică a stilului gotic și primind atingeri din stilul renașterii, cel baroc, rococo, venețian sau modern. Astfel, el a ajuns o versiune hibridă pe care contemporanii îl numesc stilul neoclasic, care este un stil de design european foarte sofisticat.

Stilul neoclasic se definește prin:

 • Precizia și simțul terenului de mijloc. Nu acceptă utilizarea excesivă de accesorii, decor și mobilier artistic.
 • Nuanțe naturale reținute, care implică palete de culori naturale, fără accente strălucitoare.
 • Prezența obligatorie a detaliilor clasice precum modelare din stuc, arcade, rozete, coloane și oglinzi.
 • Prezența tavanelor înalte, camere spațioase și ferestre mari, caracteristici ce vor sublinia eleganța, luxul și soliditatea locuinței.
 • Sunt urmate reguli clare de simetrie pentru amenajarea mobilierului și instalarea elementelor speciale de decor. Orice elemente, mulaje, panouri, coloane din stuc, au un aspect modern.

Cum să oferi eleganță tavanului cu o rozetă decorativă

Rozeta decorativă se înscrie în categoria acelor amenajări interioare care pot schimba total aspectul unei încăperi. Decorarea tavanului presupune utilizarea numai a unor materiale albe și eventual a lemnului, în nuanțe naturale. Se pot folosi mulaje din stuc, o rozetă decorativă fiind foarte comună într-un astfel de decor.

O rozetă decorativă este un element de design interior care se fixează în general pe tavan, evidențiind locul lămpii, unde folosește la crearea unor aranjamente sofisticate, de multe ori cu chenare decorative din mulaje din stuc, cu grinzi sau cu prize pentru iluminat, creând eventual un tavan extensibil, mat sau lucios.

A monta o rozetă decorativă pe tavan, înseamnă decorarea plafonului cu elemente clasice sau neoclasice, dar care vor fi mereu contemporane, în actual. O rozetă decorativă folosită pentru lampadar scoate în evidență valoarea lustrei și delimitează camera. Rozeta poate fi folosită și alături de alte decorațiuni pentru ancadramente din profiluri decorative. O rozetă decorativă este cunoscută pentru impactul vizual foarte puternic pe care îl dă încăperii în care este montată, evidențiind corpurile de iluminat. În plus, oferă o perspectiva de amplitudine încăperii.  Rozeta decorativă are diferite forme, de la rotundă, ovală, rectangulară sau triunghiulare și diverse mărimi, cu design pretențios, impresionant sau clasic și discret. Rozeta decorativă aplicată pe tavan accentuează stilul încăperii, de la romantic sau clasic până la cel modern. Rozeta decorativă este rezistentă, ușor de manevrat și de montat, iar formele și detaliile lor sunt realizate cu multă grijă. O rozetă decorativă este realizată din polistiren expandat sau poliuretan, ceea ce le face ușor de montat și de vopsit.

Rozeta decorativă utilizată și ca decorațiune pentru pereți

Rozeta decorativă poate fi utilizată și ca decorațiune pentru perete, nu numai pe tavan. Astfel poate apare în aranjamente de efect pe perete în stilul neoclasic, în completarea peretelui de accent sau aplicate în mod repetitiv pe suprafețe generoase, în stilul baroc, boho, rococo sau art deco. O astfel de rozetă decorativă poate fi pusă în valoare prin vopsire sau aplicarea de lumini indirecte.

Criterii pentru decorarea cu rozetă

Atunci când vă decideți să decorați cu acest detaliu arhitectural de interior, este indicat să se țină seama de câteva criterii:

 • Un prim element care trebuie luat în seamă este dimensiunea, un diametru standard bun trebuie să fie aproximativ ca cel al corpului de iluminat. Rozeta poate fi mai mare doar dacă tavanul este mult mai înalt, pentru a echilibra diametrul.
 • În ceea ce privește stilul, având în vedere numeroasele variante existente, alegerea poate fi foarte dificilă. Se recomandă luarea în considerare a celorlalte indicii arhitecturale ale amenajării interioare. Într-o încăpere cu elemente arhitecturale simple se potrivește foarte bine o rozetă în stil colonial datorită liniilor sale conservatoare. În cadrul unui decor vintage, a unuia romantic sau a unei combinații de stiluri, se potrivește foarte bine o rozetă tradițională, cu motive florale.
 • Mobilierul contemporan se poate combina cu o rozetă clasică, deoarece se creează un contrast care accentuează ambele elemente. Pentru cei cărora le place ideea unei rozete de tavan, dar doresc doar un accent ușor, deoarece exista și alte detalii arhitecturale interesante în încăpere, pentru a nu fi prea încărcat, puteți alege o rozetă simplă fără model.
 • Odată ce rozeta a fost lipită cu adeziv, va trebui vopsită pentru a se potrivi tavanului sau în funcție de preferințe. Pentru a evidenția mai mult culorile sau decorațiunile interioare, se poate vopsi marginea exterioara a rozetei într-o nuanță adecvată.
 • Centrul rozetei este, de obicei, decupat pentru a face loc corpului de iluminat, de aceea se recomandă ca, la achiziționarea rozetei, să vă asigurați că decupajul se potrivește cu corpul de iluminat.
 • În cazul unei încăperi mai spațioase, cu un tavan cu deschidere largă și un corp de iluminat cu diametru mare sau cu tavanul mai înalt decât normal, rozeta decorativă poate fi înconjurată într-un ancadrament decorativ care să evidențieze rozeta din centru.
 • În cazul unei încăperi separate pe zone de utilizare, de genul unui open space living bucătărie, fiecare zonă în parte poate avea propriul corp de iluminat. În astfel de cazuri se poate face o împărțire generică a tavanului în zone, fiecare corp de iluminat având propria rozetă decorativă. Depinde de forma încăperii, dar este de preferat să existe o împărțire cât mai simetrică. Depinde de utilitatea încăperii și de forma ei, împărțirea se poate face și fizic prin delimitări cu chenare sau ancadramente de stuc. În anumite situații se pot folosii și grinzi despărțitoare.
 • Rozeta decorativă fixată pe pereți poate evidenția o aplică în încăperile unde există, dar poate să fie folosită și simplă, fără corp de iluminat, în compoziții de ancadramente simetrice în partea superioară a peretelui, într-un aranjament neoclasic sau ca o diversitate de forme, mărimi și culori într-un aranjament boho chic. 

Pe site-ul Elegance Decor găsești numeroase variante de rozetă decorativă, cu modele și diametre diferite, precum și profile care să te ajute la crearea unor ancadramente deosebit de elegante. Marea diversitate a ornamentelor de tavan sau perete, te pot inspira și în a lua noi decizii în redecorare.