Dacă în amenajarea sau renovarea livingului ori dormitorului creativitatea nu este îngrădită de nicio restricție, lucrurile stau cu totul diferit când vine vorba despre baie. Aici, principalul inamic este umiditatea. Aburul rămâne o problemă care îți poate afecta pereții și podeaua, iar în timp poate duce la apariția bacteriilor dăunătoare pentru sănătate și a mucegaiului.

Alegerea finisajelor este una dintre cele mai importante etape în procesul de amenajare a băii. Fără să stăm prea mult pe gânduri, alegerea se oprește asupra faianței, un finisaj pe care mulți îl identifică cu această încăpere. Faianța este o alegere clasică, logică, dar nu singura. Există și alte modalități de a amenaja baia fără faianță, reușind să se obțină o baie la fel de modernă și de frumoasă.

Deși la îndemâna oricui, vopseaua lavabilă este eliminată din start, ca fiind prea comună și prea puțin spectaculoasă. Tencuiala decorativă este un finisaj foarte rezistent și care arată foarte bine, iar dacă este aplicat corect poate ține ani la rând. Tapetul decorativ rezistent la umezeală a devenit foarte popular în ultimii ani, comportându-se excelent în aceste condiții vitrege de mare umezeală.

La toate aceste soluții se mai adaugă și cea de panouri decorative, soluție deosebit de folosită și care apare sub numeroase variabile, toate foarte eficiente și cu design deosebit de atrăgător.

Panourile decorative folosite în decorarea băii

Placările decorative reușesc cu succes să transforme întreaga încăpere, nu doar un singur perete, iar acest lucru reprezintă o varianta originală, nouă, elegantă de a aduce modernitatea în locuință. Amenajarea băii se poate face prin montarea de panouri decorative, confecționate din piatră naturală, granit, lemn, marmura, piatra de râu, pvc, cărămidă aparentă, cochilii de scoici sau mușchi.

  • Panouri decorative din piatră naturală. În acest caz poate fi vorba despre alternarea unor panouri decorative din marmură, travertin, calcar fosilifer, ardezie sau granit, în alternanță cu panouri din mozaic de aceeași piatră. O asemenea alternanță poate fi de mare efect mai ales când sunt folosite nu numai pe pereți diferiți, ci și pe același perete. Dacă există mai multe mărimi și forme diferite de tăiere ale pietrei, panourile vor avea o mai mare diversificare și designul mult mai atrăgător.
  • Panourile decorative din piatră de râu. Multitudinea de culori, forme și mărimi ale pietrelor dau acestor panouri un aspect foarte plăcut, ce se poate potrivi la orice design imaginat. Pot fi folosite și în combinații cu tencuială decorativă sau panouri decorative din lemn sau sticlă.
  • Panouri decorative din lemn. Lemnul natural se utilizează tot mai mult pentru finisajul din baie. Datorită prelucrării corespunzătoare a lemnului, acesta se poate utiliza nu doar pentru pereți, ci și pentru cadă și lavoar. Diversificate ca textură și nuanțe, de la soiuri locale la exotice, care pot fi tăiate diferit și asamblate ca lambriuri sau panouri, dând o căldură specifică designului.
  • Panourile decorative din plastic. Sunt o soluție bună și relativ ieftină dacă vrei să dai o notă elegantă băii. Aceste lambriuri de plastic sunt rezistente la umiditate, fiind speciale pentru baie și asigurând o ventilație bună, pentru a evita apariția mucegaiului în spațiul din spatele plăcilor.
  • Panouri decorative de sticlă. Marea varietate de culori, personalizează mai ușor baia.
  • Panouri decorative din beton. Ele au calități estetice minunate, foarte rezistente, impermeabile și solide, în plus aduce o notă de sobrietate, claritate și eleganță.
  • Panourile decorative cu scoici. Sunt făcute din diferite cochilii de scoici ce diferă ca formă, culoare și mărime, de aici putând exista o bună varietate de panouri și designuri.
  • Panouri decorative cu mușchi și licheni stabilizați. Panourile sunt decorate cu mușchi naturali 100%, conservarea permanentă permite acestui sistem de perete viu să dureze mulți ani.

Ce sunt mușchi și lichenii stabilizați

După ce sunt culeși manual în condiții optime, respectând totodată natura, lichenii și mușchii sunt conservați folosindu-se glicerină sau parafină. Astfel mușchii și lichenii stabilizați sunt de fapt menținuți într-o stare latentă de repaos, fiind ușor de întreținut, aceștia neavând nevoie de apă sau lumină, folosind umiditatea din aer în folosul lor, pentru a-și menține aspectul. Mușchii purifică aerul prin îndepărtarea alergenilor precum praful, sporii de mucegai și particulele de polen, menținându-l proaspăt, iar totodată, având un miros specific de pădure, acesta are și un efect odorizant asupra încăperii. Mențin un nivel constant al umidității, ajutând totodată la eliminarea bioxidului de carbon. Sunt un material fonoabsorbant și ignifug.

Grădina verticală din baie

Dacă te-ai întrebat vreodată ce ai putea face pentru a decora baia cu elementele naturale, care să te aducă mai aproape de natură și să aibă și un design modern, cu siguranță ai aflat despre acele panouri decorative cu mușchi și licheni stabilizați. Așa poți crea în baie un decor special, o grădină verticală.

Da, se poate să ai plante în baie, chiar dacă lumina este precară, pentru că sunt plante care trăiesc bine într-un mediu atât de umed, precum este în baie. Și nu, nu sunt deloc dificil de îngrijit.

Gradina verticala din baie poate fi compusă din licheni sau mușchi stabilizați, verde natural, plante exotice verzi sau chiar orhidee.

Toate acestea trăiesc foarte bine în medii umede, ba mai mult, pentru unele este chiar un mediu recomandat. Lichenii și mușchii stabilizați pot trăi în băile umede și întunecoase. O variantă de design ar fi un perete cu panouri de piatră naturală pe care să existe panouri de diferite nuanțe de verde cu licheni și mușchi stabilizați, acest perete fiind cel opus oglinzii. Pe același perete sau pe cel de deasupra căzii de baie se poate obține un tablou din mușchi și licheni stabilizați, ca o vedere aeriană de deasupra unei păduri sau un aranjament cu mușchi de diferite culori. Într-o baie decorată cu panouri decorative de lemn, pentru culoare se pot folosi panouri cu mușchi și licheni stabilizați. Mușchi și lichenii stabilizați pot fi fixați nu numai pe suprafețe plane, ei putând fi aranjați și în forme 3D pentru a crea corpuri ce pot fi așezate de sine stătător prin baie, pentru a crea un decor mai sofisticat.

Mușchi și lichenii stabilizați pot fi fixați nu numai pe suprafețe plane, ei putând fi aranjați și în forme 3D pentru a crea corpuri ce pot fi așezate de sine stătător prin baie, pentru a crea un decor mai sofisticat.

Dacă baia nu este perfect în întuneric, plantele aerophyite se dezvoltă armonios în spațiile umede și cu lumină moderată. Pentru orhidee, îți recomandăm spațiile mai luminoase, iar baia ta poate fi grozavă pentru aceste plante.