În anumite zone ale locuinței, unde umezeala este mai pronunțată, precum în bucătărie sau în baie, pereții trebuie tratați și protejați în mod special. Astfel, placarea pereților în bucătărie trebuie făcută cu materiale și finisaje speciale, cu plăci decorative din ceramică, care prin fixarea lor nu vor permite degradarea peretelui. Folosită de foarte mulți ani datorită rezistenței și aspectului său, cu foarte multe modele, culori și nuanțe, faianța a ajuns într-un punct în care pare puțin perimată când vine vorba de placarea pereților. Sunt mulți, însă, cei ce simt nevoia de a schimba clasica faianță din bucătărie și de a caută alte soluții mai simple și poate mai elegante. Placarea cu panouri decorative este o idee cu un aspect foarte plăcut, dar și unul foarte practic.

Bucătăria fără faianță, o idee bună

Este oare o idee bună să amenajezi bucătăria fără faianță? Este absolut normal să te gândești să înlocuiești faianța cu alte finisaje mai actuale, demne de tehnologia timpului în care ne aflăm.

În magazinele specializate sunt disponibile mai multe alternative de materiale lavabile, cu o rezistență ridicată la umezeală și temperaturi crescute, care pot înlocui plăcile ceramice. Poți renunța la faianță chiar și în zonele mai expuse, așa cum este peretele de lângă chiuvetă sau aragaz. În aceste zone poți să montezi panouri decorative, de exemplu, din sticlă decorativă sau din piatră naturală, soluții de amenajare în trend și cu un efect estetic deosebite.

Soluții pentru pereții din bucătărie dacă renunțăm la faianță

  1. Panouri decorative din piatră naturală. Piatra naturală este folosită de foarte mult timp pentru placarea pereților în bucătărie. Piatra decorativă oferă un aspect natural și foarte versatil, existând mai multe tipuri de piatră, culori și modele. Rezistenței la spargere și crăpare i se adaugă rezistența la umiditate și la temperaturi ridicate.
  • Ardezia este opacă și culorile ei variază de la albastru opac la nuanțe de bej și kaki.
  • Travertinul este o piatră naturală poroasă, culorile variind de la nuanțe de alb și galben la tonuri maronii. Travertinul este compact sau spongios poros. Cel compact este mai dens și are limburi subțiri, în nuanțe mai închise. Cel spongios poros are o stratificare mai discretă din punct de vedere vizual.
  • Calcarul este compact, cu numeroase culori și nuanțe, alb, bej, roșiatic maroniu, verde, gri sau negru, de foarte multe ori cu laminații de culori diferite și chiar cu secțiuni de cochilii pe suprafața sa. Lustruit este poate la fel de spectaculos ca marmura.
  • Marmura este o rocă rezultată în urma metamorfozei calcarului, care poate varia cromatic de la nuanțe roșiatice, brune, cenușii la alb, gri-albăstrui la negru.
  • Granitul este o rocă magmatică, cu granulație mare, iar nuanțele mai frecvente sunt albăstrui, variind cu tonuri de roșu, galben sau cenușiu.
  • Steatitul este o piatră metamorfică, cu magneziu și talc în componență, culorile sale pot varia de la alb și gălbui la cenușiu. În funcție de zona de proveniență variază ca duritate, densitate și fiabilitate.
  1. Mozaic din piatră naturală. Este o alternativă la placarea cu piatră naturală, atunci când dorești un design unic, datorită plăcilor de dimensiuni reduse și rezultatului spectaculos. Mozaicul este prins pe suprafețe de hârtie sau plasă de fibră de sticlă, ceea ce îl face mai ușor de fixat pe pereți.
  2. Panouri decorative din sticlă colorată. Panourile decorative din sticlă colorată securizată sunt o alternativă modernă la plăcile clasice de faianță, folosite de ani buni în placarea pereților din bucătărie. Sunt recomandate ca fiind deosebit de frumoase, spectaculoase și având multe avantaje față de clasicele plăci de faianță. Aceste panouri decorative din sticlă colorată securizată au o varietate mare de culori și nuanțe, de la culorile simple la cele cu irizații metalizate, de la uni la cele imprimate digital cu diverse desene și imagini multicolore, și îți vor decora bucătăria într-un stil unic și personal.
  3. Panouri decorative din plăci acrilice colorate. Au nenumărate avantaje, oferă un design plăcut întregii bucătării, se montează ușor, prin lipire cu adeziv, direct pe peretele tencuit, au o suprafață continuă ușor de curățat, fără rosturi și denivelări. De asemenea, se pot realiza panouri, cu leduri incorporate, contribuind astfel la aspectul bucătăriei și iluminând suprafața de blat. Panourile acrilice colorate, pe lângă aspectul plăcut și inovator, au și o rezistență la tasare și termică deosebit de mare și cu o perioadă lungă de viață.
  4. Mozaic din plăci de sticlă. Mozaicul din plăci de sticlă intră tot la capitolul placării cu sticlă, putând fi realizat prin combinarea plăcilor de sticlă sau chiar a combinației de sticlă cu piatră naturală. Aceste panouri decorativenu sunt un finisaj specific numai pentru bucătărie, el putând fi folosit și în baie sau chiar în anumite holuri. Datorită rosturilor dintre elemente, acest tip de finisaj este mai greu de întreținut și spălat, dar efectul final pe care îl dau asupra încăperii este unul impresionant.
  5. Panouri decorative din oglindă. Plăcile decorative din oglindă sunt o altă variantă a plăcilor de sticlă decorative, fiind foarte bune pentru mărirea vizuală a suprafeței bucătăriei. Este preferabil să fie folosită numai pe anumiți pereți de accent, în combinație cu alte soluții de placare a pereților.
  6. Panouri decorative din lemn. Placajul din lemn este o variantă de placare pereți perfectă pentru o bucătărie rustică dar nu numai. În funcție de soluția găsită poate fi o variantă cu un design deosebit, singura condiție este să fie placat și finisat corect. Panourile din lemn folosite în bucătărie sunt pe bază de lemn de sequoia, nuc și alun exotic, mango, nucă de cocos sau chiar scoici. Toate sunt panouri 3D, tratate special pentru impermeabilizare.
  7. Cărămida aparentă. O altă variantă de înlocuitor pentru faianță. Dezavantajul poate fi în zona aragazului unde se gătește, fiind mai dificil de curățat și întreținut.
  8. Tapetul decorativ. Acest tapet este rezistent la umezeală și poate înlocui cu succes faianța. Pentru că vorbim despre amenajarea unei încăperi cu umiditate ridicată trebuie să luăm în considerație modelele din fibră de sticlă sau din vinil, care nu-și modifică aspectul în contact cu vaporii de umezeală, lăsând totodată pereții să respire. Dacă vrei un decor cu adevărat spectaculos, ai la dispoziție și fototapetul, care, de asemenea, este disponibil și în variante adaptate caracteristicilor acestei încăperi.
  9. Tencuiala decorativă. Tencuiala decorativă este un finisaj pentru placare pereți extrem de rezistent la șocuri, expuneri la umiditate și schimbări de temperatură. Arată foarte bine și dacă este aplicat corect poate ține vreme îndelungată.