O montare plinta parchet este poate printre cele mai facile trucuri cu ajutorul cărora putem să amenajăm o locuință modernă, cu stil și bun gust.

Plinta decorativă este un profil din lemn, piatră sau din diferite materiale plastice care se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. În spațiile de interior plinta asigură un aer plin de grație, ușor clasic și de o sobrietate plină de bun gust.

Dacă până acum 5-6 ani lucrurile erau mai clare, respectiv plinta trebuia să fie din același material cu podeaua și la aceeași culoare, acum sunt mai multe variante pentru montare plinta parchet și nu întotdeauna plinta și pardoseala trebuie să fie din același material.

Ce tipuri de plinte întâlnim pe piață

 • În primul rând sunt plintele din aluminiu, din sticlă sau inox, plinte premium, caracterizate de un preț mare, cu rezistență foarte bună în timp și o întreținere ușoară, care se potrivește în special spațiilor publice, multe cu caracter tehnic precum spitalele, policlinicile și laboratoarele, dar și blocurilor de birouri sau alte instituții. Toate aceste tipuri de plintă au un montaj rapid și o întreținere ușoară. Aceste plinte se montează prin lipire și nu sunt prevăzute cu canale pentru cabluri, fiind foarte subțiri.
 • Podelele acoperite cu mochetă, specifice unor anumite clădiri de birouri, de cele mai multe ori au plintă mochetă, care este specifică acestei pardoseli, fiind din plastic și prevăzute cu un canal pe care se introduce o fâșie de mochetă la culoarea celei montate pe pardoseală. Avantajul este că aparent sunt din același material. Are un cost ridicat, montare plinta parchet este relativ greu de executat și cu o întreținere foarte dificilă.
 • Plinta confecționată din piatră naturală se recomandă numai în zone unde am ales să montăm pe podea piatra. Este o plintă ușor de întreținut, cu o rezistență în timp foarte bună, având însă o aplicare restrânsă, greu de confecționat, cu un cost de achiziție și de montaj foarte mare. Se cere ca pereții să fie foarte drepți, plinta fiind rigidă nu se poate mula. Adesea se cere umplerea golului din spatele ei.
 • Pentru că este tot mai greu de procurat lemn natural uscat prin metode clasice, plinta de lemn se folosește doar la podelele din lemn masiv. Este 100% naturală și are un aspect premium. Dar prezintă și multe dezavantaje. Are un cost mare pentru achiziție și montaj. Nu permite ascunderea cablurilor, iar întreținerea necesită recondiționări periodice. Apar frecvent deformări datorită umezelii.
 • Plinta MDF este confecționată din resturi de lemn lipite între ele și presate, de unde rezultă un material solid și dens. MDF-ul se obține din bușteni, dar și din resturi decojite. Apoi plinta este înfoliată cu diverse folii care imită decoruri de lemn: stejar, fag, cireș, mahon, nuc, ulm, bambus, castan, brad, arțar, pin, palisandru, teak, măslin, frasin, mesteacăn, salcâm, etc. Dar și culori sau nuanțe solide precum, negru, alb, argintiu, gri închis, gri deschis, etc. Cea mai bună plinta MDF este acea plintă care are folia rezistentă la apă, vopsire, curățare cu diverse soluții de curățat clasice. Dar, folia face diferența pentru că ea protejează masa lemnoasă de factorii externi care o pot distruge precum sunt umezeala sau acțiunile mecanice. Recomandarea este să folosiți plintă MDF cu fixare prin cleme. Acest lucru ajută la montare plinta parchet corespunzător, ce permite montarea de cabluri în spatele plintei, alinierea ei perfect drept față de perete dar și o demontare ușoară când este necesar.
 • Plinta polimer dur este confecționată din polimeri, mai exact, compusă din molecule cu masă moleculară mare, formate dintr-un număr mare de molecule mici identice, numite monomeri, legate prin legături covalente. Este un plastic cu calități superioare, fiind mai rezistent în timp atât la acțiuni mecanice, cât și în privința culorilor sau a formei. Un sistem de fixare numai cu silicon prin lipire directă de perete are anumite dezavantaje fată de un sistem cu cleme sau mai ales cu șină. Sistemul de fixare pentru montare plinta parchet cu șină îți va permite să adaugi un număr foarte mare de cabluri inclusiv, cablu coaxial pentru antenă, internet, telefonie etc. Șina te ajută să aliniezi perfect plinta, să o montezi și demontezi ușor de câte ori ai nevoie.
 • Plinta pvc este fabricată dintr-un plastic premium, ecologic, foarte elastic și vine într-o gamă mare de decoruri ce imită perfect lemnul datorită tehnologiei de print direct sau în nuanțe de culori și non culori precum: argintiu, roșu, negru, alb. Are probabil cel mai mare canal cablu. Sistemul de fixare este unul premium cu șină inclusă în prețul de achiziție. Șina dispune de fixarea la perete prin 4 metode diferite în funcție de tipul de perete: diblu, capsare, bandă dublu adezivă, lipire directă cu silicon.
montare plinta parchet

Reguli esențiale pentru montare plinta parchet

Indiferent de plinta pentru parchet pe care o ai de instalat, trebuie să știi ca aceasta poate fi montată prin una din cele trei metode distincte, fiecare având 5 regulile esențiale pentru fixare:

Montarea prin clipsare

 1. Stabilește locurile în care vei avea clemele de prindere. Marchează cu creionul, desenând locul în care vei realiza înșurubarea. Distanța între clemele de prindere este necesar sa fie de 25 la 50 cm.
 2. Realizează găurile în zid pentru prinderea clemelor cu ajutorul unei bormașini, potrivit semnelor făcute cu creionul.
 3. Înserează câte un diblu la fiecare gaură realizată în zid.
 4. Așază fiecare clemă pe locul destinat ei, iar în mijlocul acesteia, acolo unde se afla diblul, înfiletează holșurubul.
 5. Fixează plinta pe clemele de prindere prin metoda de clipsare, adică printr-o apăsare fermă.

Montarea prin înșurubare

 1. Fixează plinta la perete și după ce ai îndepărtat șina de acoperire de pe canalul de cablu, stabilește punctele în care vei realiza găurile, marcându-le cu creionul. Distanța pe care va trebui să o lași între ele este de 50 cm.
 2. Realizează găurile în plintă și perete cu ajutorul unei bormașini.
 3. Inserează în perete câte un diblu la fiecare gaură pe care ai facut-o.
 4. Fixează șina în șuruburile pe care le înfiletezi rând pe rând în diblurile din perete.
 5. Montează șina de acoperire a plintei.

Montarea prin lipire cu adeziv

 1. Asigură-te că ai tăiat plinta la dimensiunile potrivite și că suprafața interioară este curățată de praf sau grăsimi.
 2. Șlefuiește extremitatea plintei, acolo unde a fost tăiată, pentru a obține o finisare perfectă. Folosește un șmirghel de granulație fină, apoi îndepărtează praful rezultat.
 3. Aplică adezivul special de lipire pe spatele plintei. Folosește-te de un pistol pentru aplicarea siliconului. Adezivul se întinde în linie șerpuită continuă pe toată suprafața plintei, pentru a rezulta o prindere uniformă.
 4. Poziționează plinta pe perete și fixeaz-o bine prin presare sau ajută-te de un ciocan de cauciuc.
 5. Aplică un chit special acolo unde se îmbină bucățile de plintă, adică marginile tăiate. Îndepărtează surplusul de material dintre îmbinări cu o laveta umedă.