#Interviu Laura Breabăn: Îmi doresc să amenajez spații care surprind autenticitatea proprietarului
Laura Breabăn este de profesie avocat și designer de interior în restul timpului în care își explorează creativitatea și își duce pasiunea pentru frumos la un nivel profesional. Laura Breabăn consideră o provocare interesantă să echilibreze cele două domenii, un univers juridic rațional și strategic, cu designul interior unde își scoate la iveală latura creativă și vizuală.
Un moment fericit a adus designul interior în viața Laurei când a fost nevoie de amenajarea noului birou al societății de avocați din care făcea parte. După ce s-a ocupat de acest proiect cu mare entuziasm, a început cursuri de specialitate, proiectele de design care au urmat și nenumărate planuri de viitor ducând la crearea DUENDE de Luna.
Pentru că avem o colaborare cu Laura Breabăn de mai multă vreme, am rugat-o să ne răspundă la câteva întrebări despre pasiunea ei – designul interior – și cum a ajuns să colaboreze cu Elegance Décor:
- Ce înseamnă Duende de Luna?
„DUENDE” este un cuvânt care provine din spaniolă și înseamnă acea putere misterioasă care inspiră, aduce entuziasm, bucurie. Și pentru mine, exact asta înseamnă designul interior. Cuvântul este folosit în artă și deseori în flamenco pentru a descrie o stare de emoție intensă și pasiune. Iar LUNA este un simbol care m-a fascinat dintotdeauna, poate că este un fel de ”persona” pentru mine.

- Care consideri că este stilul architectural care îți surprinde personalitatea sau te definește cel mai bine?
În amenajările mele îmi place să combin stilurile pentru a crea un efect unic. Ca tematică de design, de cele mai multe ori pe contemporan artistic, deoarece este definit de simplitate, sofisticare subtilă, folosirea unor texturi și linii curate. Ca stil arhitectural merg clar pe stilul colonial spaniol, regăsit în casele construite în sudul Americii, Mexic. Sunt de inspirație mediteraneeană și au accente pline de personalitate, de influență mexicană sau maură. Acest stil presupune elemente arhitecturale cu impact, de genul pereți din var natural/ stucco imperfecți, arcade, stâlpi din lemn, curți interioare tip atrium și mult verde.
- Care sunt arhitecții de talie internațională care te inspiră și de ce?
Philippe Starck – surprinde un futurism cool, care este totodată cald și care devine un clasic „catchy” . Karim Rashid – pentru curaj, inovație, folosirea culorilor într-un mod atât de recognoscibil. Chiar dacă sunt designeri de produs, nu pot să nu îi menționez pe Ingo Maurer, pentru lămpile pline de poezie mixată cu tehnologie, și pe cuplul Eames – pentru intuiția spectaculoasă despre ce este și astăzi ergonomia și frumusețea clasică – nu știu o piesă care să îmbine mai bine clasicul (nemuritor) cu trăsăturile contemporane sexy decât Eames lounger. Dintre legende, Gaudi – pentru creativitatea fără margini și acel ceva ușor regonoscibil și Luis Mies van der Rohe, pentru complexitatea simplificată impecabil.
- Cum ia naștere un proiect, un concept de arhitectură / design?
În primul rând, prin raportarea la personalitatea clientului, stilul său de viață. Vreau să îi aflu preferințele, locurile favorite din lume, culorile predominante din garderoba sa, circuitele zilnice prin casă și alte lucruri autentice, personale.
Evit amenajările tip showroom sau amenajările pe trenduri. Îmi place să cred și am observat că trecerea printr-un flow designist, cum îl numesc eu, relevă niște preferințe de natură intuitivă, autentice, de care nu suntem neapărat conștienți, dar care vor persista în timp. Îmi place să aduc un twist plin de caracter în fiecare proiect, un acel ceva.
În paralel, conceptul de design ia naștere prin raportare deopotrivă la nevoile spațiului, încât să fie pus în valoare. Spre exemplu, prima oara caut o soluție de a pune în valoare tocmai lucrurile care par „defecte” pentru client – grinzi, stâlpi, nișe, țevi și de a gândi capetele de perspectivă ca zone de accent frumoase.
- Care sunt obstacolele de care se lovește cel mai des un designer de interior și cum le depășește?
Necunoașterea prețurilor actuale la materiale, manopere, mobilier de către clienții care nu au mai avut contact cu amenajările interioare în ultimii câțiva ani. Încerc să îi introduc în atmosferă lin, inserez exemple de prețuri din alte proiecte, dar scopul e să fiu realistă și pragmatică.
Explic că vom stabili împreună câteva piese / finisaje cheie over medium budget per unit, pentru a seta un aer de design premium, după care facem compromisuri smart buy sau implementăm partea de achiziții etapizat.
- Ce te bucură cel mai mult la finalul unui proiect?
Entuziasmul clientului. Zâmbetul acela incredibil de relaxat și împăcat că a obținut ce și-a dorit. În plus, la clienții mei am observat, și am primit și feedback, o ușoară transformare (auto-cunoaștere) în sensul de reorientare către frumos și către sine, fiind mai antrenați să găsească cele mai autentice preferințe și să fie asumați pe ce îi atrage intuitiv, cu mai mult curaj, fără frică (frica de a nu ne încadra în norme, în trend, în alte opinii etc).
- Daca ar fi să descrii jobul de interior designer în doar 3 cuvinte, care ar fi acelea?
Intuiție, pragmatism, empatie.
- Cum ai ajuns să colaborezi cu Elegance Décor și de ce?
Am aflat de Elegance Decor prin intermediul internetului și am ajuns să colaborăm datorită produselor unice, variate și de calitate superioară pe care le oferă.
- Care este primul cuvânt care îți vine în minte când te gândești la colaborarea cu Elegance Décor?
Profesionlism. Iar de aici pleacă încrederea mea în proiectul pe care îl realizez, deoarece știu că voi oferi clientului tot ce este mai bun.
- Ce părere ai despre produsele Elegance Décor și care consideri că sunt top 3 avantaje ale acestora?
O astfel de colaborare se bazează pe mai multe aspecte și puncte forte, dar dacă ar fi să rezum cele 3 avantaje de care eu ca specialist în design interior sunt mulțumită de Elegance Decor sunt: varietate mare a produselor, stoc suficient (ceea ce e un mare atu în colaborarea cu clienții mei care își doresc întotdeauna eficiență și timp scurt), raport calitate – preț foarte bun.
- Ce proiecte realizate cu produse Elegance Decor îți vin în minte?
Sunt mai multe, dar dacă ar fi să aleg cele mai reprezentative: Natural refinement apartment, Maison du Satin Atelier, Japandi in Arcadia, Contemporan Artistic with a moorish twist.
Am folosit cu precădere profilele decorative, rozete pentru lustre și chenare decorative și avem în continuare în derulare proiecte extrem de interesante.
Despre Laura Breabăn
Laura Breabăn a urmat cursurile Colegiului Național „Petru Rareș” din Piatra Neamț, iar ulterior a studiat Dreptul la Facultatea de Drept, Universitatea din București. A urmat masterul în Drept Privat la aceeași facultate. A fost Associate Editor in Chief la Ovia.ro. A fost avocat la Hodoș & Asociații, ulterior, din 15 aprilie 2019, a început un job nou la Cabinetul de avocatură Breabăn Laura. A fondat „Duende de Luna”, studio de design interior, în noiembrie 2019.
Laura crede cu tărie că interiorul este o stare, nu doar un loc, iar un design interior nu este despre frumos sau urât, ci dacă te face să rezonezi sau nu.
Mulțumim, Laura!