Totul pentru o schimbare. Stim cum e: am trecut si noi prin asta si putem spune ca e… genial!

Se intampla sa ajungi, si nu doar o data, intr-un punct in care totul in jurul tau pare proaspat, mai putin casa ta. Atunci, zambetul iti apare pe chip, energia te cuprinde dintr-o data si stii ca vor urma cateva zile de munca intensa, dar, ahh… deja simti tonusul casei dupa aceasta reamenajare.

Inainte de a te apuca de marea redecorare, vei avea de luat o hotarare: cat de mare vei vrea sa fie schimbarea. Doresti sa donezi o parte din mobilierul vechi si sa cumperi ceva nou sau e vorba doar de a schimba putin vibe-ul?

1.Indragostete-te de ceea ce ai si alege un stil principal

Incepe noul design interior printr-o sesiune de “shopping“ si nu oricum, ci printre lucrurile pe care le ai deja. Alege ceea ce vrei sa pastrezi, acele lucruri pe care le iubesti cel mai tare, care au o poveste sau o valoare. Daca esti atasat de prea multe decoratiuni, poti schimba periodic atmosfera din casa, dar fii sigur ca le vei putea depozita intre sezoane. De asemenea, e bine sa hotarasti cam care este stilul care te caracterizeaza in prezent si la care te poti raporta cu ceea ce ai adunat in timp, in jurul tau.

2. Fii calm si seteaza un buget si un plan

Cu functionalitatea fiecarei camere in gand, seteaza-ti un buget. E greu, dar e bine sa fii radical. Nu e cazul sa te avanti prea tare, cel putin nu inainte de a fi sigur daca e cazul sa faci o schimbare majora. Masoara totul cu precizie inainte de a achizitiona o canapea sau un birou si tine-te departe de obiectele prea mari: vei vrea intotdeauna spatiu si lumina. Incepe cu ceea ce este mai urgent si lasa la final micile detalii.

3. Prioritizeaza

Chiar daca prietenii tai tocmai s-au mutat si fac furori cu amenajarile din casele lor, incearca sa iti tii nerabdarea in frau si ocupa-te de fiecare camera pe rand. De asemenea, fii constient ca visurile mari se indeplinesc cu buget mare. Cum sa-ti stapanesti entuziasmul? Gandeste-te care sunt activitatile de baza dintr-o camera si, in functie de acestea, pastreaza in “bucket list” doar obiectele ce necesita si merita investitia. Pentru ca ti le doresti de mult timp.

4. Fii creativ sau, cum ar spune altii, gandeste “in afara cutiei”

De multe ori, unele lucruri par ponosite tocmai pentru ca dainuie de ani de zile in acelasi loc, fara a fi puse in valoare. Intreaba-ti prietenii, uita-te la tutoriale, plimba-te prin magazine pentru idei sau, daca ai posibilitatea, consulta-te cu un designer sau un arhitect. Imputerniceste-te cu toata creativitatea si fa ceva ce nu ai mai facut demult: slefuieste, curata, vopseste si, in final, etaleaza. Uite asa, vei obtine un birou vintage dintr-o masa si mai vintage. Fii atent cu lucrurile mari – ele au nevoie de spatiu pentru a fi expuse, iar materialele naturale vor trece mereu testul timpului.

5. Simplu precum pare

Sunt departe zilele in care casele erau ticsite cu mobila masiva si covoare. De cand ne infruptam din stilul scandinav, s-a luminat totul. Asa ca tine-te departe de complicatii: covoare mari, mobilier din abundenta, culori prea variate, draperii incarcate, obiecte inutile. Mai putin inseamna mai bun, mai usor de intretinut si mai usor de asortat. Spune adio lucrurilor marunte si fara valoare.

6. Simetrie si echilibru

Indiferent de cat de nonconformiste ar fi unele amenajari de interior, doua concepte vor reprezenta mereu fundatia: simetria si echilibrul. Fara ele, clar este imposibil. Recomandarea noastra este sa respecti o ierarhizare a obiectelor si sa pastrezi centrul de greutate al unei incaperi. Fereste-te sa aduni multe obiecte grele si robuste intr-un singur colt,  incearca sa nu lasi un obiect singur intr-un spatiu imens, aliniaza inaltimile deschiderilor cu cele ale mobilierului si fii sigur ca nu folosesti prea multe stiluri.

7. Texturi variate si culori

O redecorare sta, uneori, in puterea lucrurilor mici. Joaca-te cu texturile si incearca mai multe mixuri: metal cu lemn, mobile lacuite cu ratan, beton si cupru. Si, daca tot e schimbare, alege sa iesi din cotidian si cumpara-ti o vopsea decorativa, chiar si contrastanta. Efectul va fi vibrant, mai daca ai ales sa o combini cu diferite culori calme si pastelate.

8. Clasic, cu un pic de accent

E ceva ce nu se demodeaza niciodata, iar acesta e clasicul. Si, totusi, cateva pete de culoare sau accesorii care sa uimeasca prin finete se vor impune mereu intr-o amenajare.

9. O casa ca o gradina

Si, daca pana acum nu te-ai inconjurat de flori, e timpul sa o faci. Nu doar ca iti va improspata aerul din camera, dar iti va da senzatia mereu vivace a unui loc care traieste. Iar camera ta va arata cu mult mai bine adaugand nuante si texturi naturale.

10. Un ultim sfat: ai mereu incredere in designeri si arhitecti

Sa-i dam Cezarului ce-i al Cezarului. Chiar daca ne plac schimbarile si ne insufleteste sa participam la ele, expertiza cuiva din domeniu se va cunoaste. Arhitectii si designerii de interior stiu cel mai bine sa scoata casa ta din anonimat, dar sa ii pastreze si acel confort care te va ademeni intotdeauna la tine “acasa”.

E foarte simplu sa te reinventezi. Acum ca ai invatat bazele, suntem curiosi: tu ce planuri de redecorare ai?