Amenajarea bucătăriei depinde foarte mult de rolul pe care aceasta o are pentru tine și familia ta, pentru rolul pe care îl poate juca această încăpere în economia locuinței voastre. Bucătăria, este numită de multe ori și „inima casei” pentru că este una din cele mai speciale camere din locuință. Este o încăpere în care îți petreci mult timp și care merită toată atenția ta. Aici îți începi ziua, cu o cafea și aici o închei, alături de familie și de o cină delicioasă. 

Un proiect de amenajare sau de reamenajare a bucătăriei înseamnă mai mult decât să stabilești schema cromatică și să alegi dulapurile potrivite, înseamnă de fapt să creezi un spațiu funcțional, în care să poți găti cu plăcere și unde să te poți relaxa cu drag alături de familie. În traducere liberă asta înseamnă să ai la îndemână toată vesela și accesoriile pe care le folosești des, să ai la dispoziție o suprafață suficient de mare de lucru pentru pregătirea și prepararea alimentelor și pentru a așeza vasele abia luate de pe aragaz sau scoasă din cuptor, să poți spăla liniștit farfuriile în chiuvetă, fără riscul ca stropii de apa cu detergent să sară pe alimente sau să ai destul loc pentru ca toată familia să poată lua masa. 

Ce se urmărește prin redecorarea bucătăriei

Reamenajarea și redecorarea bucătăriei este nevoie să fie făcută conform unui plan bine stabilit pentru a evita posibilele neplăceri. Pentru asta este bine să ții seama de elementele următoare:

  • Mobilierul trebuie să fie cât mai practic și cât mai potrivit.
  • Aparatele electrocasnice mari, cât și cele mici, o să trebuiască să fie așezate ergonomic și la îndemână, creând o atmosferă funcțională, dar și una aerisită, fără senzație de înghesuială.
  • Finisajele alese, indiferent de material, trebuie să fie de calitate, pentru a rezista condițiilor speciale și dure din bucătărie și a nu compromite investiția. Materialele contează foarte mult în orice bucătărie, în special dacă se gătește mult. Indiferent de suprafața sau de forma bucătăriei, materialele alese trebuie să fie rezistente, ușor de curățat și estetice.
  • Blaturile trebuie selecționate să se potrivească designului ales, dar și condițiilor cerute.
  • Atât iluminatul general, cât mai ales cel ambiental trebuie să fie bine reprezentat pentru a-și dovedi funcționalitatea. Nu trebuie uitat nici iluminatul de accent. Alegerea corpurilor de iluminat devine foarte importantă pentru a obține iluminarea de care este nevoie, fără cheltuieli suplimentare.
  • Decorațiunile pot fi alese dintre obiectele care au și un rol funcțional, situație ușor de realizat.

Materialele clasice de finisaj în bucătărie?

Faianța și gresia sunt deseori folosite în bucătăriile moderne, acestea fiind practice, atractive și foarte ușor de întreținut, având o gama vastă de modele, culori și imprimeuri care se pot folosi la crearea unor amenajări deosebite, unicate.

Din punct de vedere cromatic, aceste trei lucruri, mobilierul, gresia și faianța ar trebui să se completeze armonios. Un truc util ar fi alegerea unui model de faianță mozaic pentru a adăugă puțin dinamism încăperii, fiind și foarte potrivit pentru bucătării mobilate în stil rustic.

Alege o gresie pentru trafic intens, ușor de curățat și de bună calitate, pentru că este o încăpere unde se pot produce diverse accidente.

Bucătăriile cu parchet sau cu podea din lemn sunt din ce în ce mai folosite, mai ales în cazul stilului rustic, pentru a crea o atmosferă mai caldă, atâta că trebuie să alegi un parchet tratat special pentru umezeala din bucătărie. Montajul trebuie sa fie impecabil, pentru a nu lăsa spații libere la îmbinări. 

Materiale de folosit la redecorarea bucătăriei

  1. Sistemul de iluminare al bucătăriei

Ideal în bucătărie este să aibă ferestre mari, pentru cât mai multă lumină naturală. Foarte important este și existența unui sistem de iluminare cu lămpi pentru zilele ploioase sau cele mai întunecate de iarnă. Iluminatul general poate fi asigurat cu o lampă de tavan bine dimensionată funcție de suprafața bucătăriei, sau chiar mai multe dacă este cazul pentru a oferi luminozitate bucătăriei. Lumina este de preferat să fie caldă sau naturală. Pentru stiluri de bucătărie modernă sau minimalistă iluminatul general poate fi asigurat cu un set de pendule care să lumineze uniform toată bucătăria. Iluminatul ambiental poate fi dat de corpuri de iluminat care să ilumineze special zonele de lucru de pe blaturi. În funcție de amenajarea bucătăriei și de dotările avute se pot crea și zone de accent cu iluminare deosebită.

  1. Tapet special pentru bucătării

Un alt material folosit în bucătăriile moderne este tapetul. Este un tapet special, gros, din vinil, foarte rezistent la umezeală, de foarte multe ori în relief, imitând materiale de construcții clasice precum cărămida sau piatra de râu. Este un tapet special, care poate fi folosit fără probleme în spatele chiuvetei din bucătărie, unde va funcționa cu succes, fără a se deteriora sau a lăsa peretele să de ude. Tapetul special pentru bucătării este rezistent și ușor de curățat, fiind ideal în bucătăriile mici în care obiectele de decor sunt absente.

  1. Fototapetul

Fototapetul poate transforma o cameră banală într-una spectaculoasă cu ajutorul unui model deosebit de fototapet. Alege din nenumăratele variante de tapet pentru bucătărie. Fototapetul va funcționa în bucătărie atât pe peretele de accent, dar și prin crearea de noi zone de accent în acele bucătării de mici dimensiuni unde spațiul este insuficient pentru decorațiuni. Zone de accent se pot genera pe fața ușilor de la corpurile suspendate sau prin crearea unor zone în intervalul de perete dintre blat și corpul suspendat sau raft. O iluminare specială poate accentua zonele respective.

  1. Vopseaua și tencuiala decorativă pentru interior

O variantă pentru faianță sau tapet într-o bucătărie redecorată este vopseaua și tencuiala decorativă pentru interior. Nu este nevoie, poate chiar nu este indicat să folosim pe toți pereții această soluție. Este soluția ideală pentru crearea unui perete de accent, și asta atunci când îți dorești o notă de originalitate în designul bucătăriei tale și optezi pentru vopseaua și tencuiala decorativă, pentru texturi moderne de beton sau granit, până la reflexii perlate sau stucco veneziano, care pot acoperi atât stilul clasic, cât și cel modern sau industrial.

  1. Panouri decorative 3D

Panourile decorative sunt o altă soluție pentru redecorarea bucătăriei, și anume pentru crearea acelui perete de accent care se potrivește de minune atât în bucătăriile de dimensiuni medii, dar mai ales în cele de dimensiuni mari. Panourile decorative sunt fabricate în general din lemn, cocos, mușchi coajă de lemn sau scoică. În funcție de stilul aranjamentului realizat alegerea acestui stil de decor trebuie făcut cu mare atenție pentru a fi rezistent la umiditatea din bucătărie sau să fie tratat în consecință. Cu siguranță panourile din scoică sau mușchi ar putea fi folosite fără perfect.
Pe Elegance Decor găsești numeroase soluții care să te ajute să redecorezi bucătăria. Te poți baza pe oferta Elegance Decor pentru corpuri de iluminat care te vor sprijini în rezolvarea problemelor, dar în același timp, marea gamă de produse existente îți vor da și noi idei de redecorare. Tapetele și fototapetele grele, pe bază de vinil, rezistente la apă și umezeală for crea surse de inspirație pentru o redecorare de succes a bucătăriei, la fel ca panourile sau tencuiala decorativă de interior.