De ce să optezi pentru finisare pereti interiori?

Pereții interiori ai casei nu sunt doar niște ziduri care separă camerele, ci niște ocazii perfecte pentru a adăuga un plus de farmec spațiului în care locuiești. Ai la îndemână o mulțime de finisaje cu texturi și culori atât de variate, încât poți transforma complet o încăpere doar modificând aspectul pereților.

O finisare pereti interiori poate fi făcută cu mai multe procedee, fiecare însemnând diferite materiale și tehnici de lucru diferite. În plus, tehnologia la acest moment a adus o îmbunătățire a vechilor metode, prin materiale mult mai spornice și ușor de manevrat, dar tot datorită tehnologiei actuale au fost puse la punct noi metode de finisare pereti interiori.

Cu toată această diversitate a opțiunilor de finisare pereti interiori, dilema alegerii celor mai potrivite metode pentru amenajări armonioase sau de cele mai bune materiale alese, este una consumatoare de timp și generatoare de nesfârșite întrebări. Chiar dacă există multe stiluri și tendințe, o casă a timpurilor noastre se distinge prin simplitate, materiale de construcție de calitate și mare atenție la finisare pereti interiori. Trebuie ca totul să fie la linie, fără excese și elemente de decor inutile, să existe mult spațiu, să fie aerisită, luminoasă, cu locuri de depozitare generoase, cu terase și locuri special amenajate pentru a petrece mai mult timp în aer liber, confortul să vină din sentimentul de mândrie dat de finisare pereti interiori de foarte bună calitate.

Idei de amenajări armonioase pentru finisarea pereților interiori

  • Finisarea pereților cu ajutorul vopselei. Poate cea mai populară alegere pentru finisare pereti interiori, în orice stil de amenajare, este vopseaua. Se aplică relativ repede, nu este costisitoare și nu necesită meșteri profesioniști pentru a zugrăvi o cameră. În prezent, există numeroase tipuri de vopsele decorative pentru interior, cu efecte dintre cele mai spectaculoase. Unele au un aspect sidefat, altele unul metalizat și poți găsi chiar vopsele care reproduc aspectul de marmură. Tipurile de vopsea sunt folosite în general după specificul fiecărei încăperi. Vopseaua lavabilă pentru baie și bucătărie, vopsea decorativă pentru living, pentru a crea un efect vizual deosebit, vopsea termoizolantă pentru dormitor și vopsea cu efect de tablă de scris pe peretele din camera copilului mic sau deasupra biroului de lucru. Avantajele vopselei vin și din numeroase variante de culori dintre care se poate alege și simplitatea cu care poate fi întreținută. Pentru baie și bucătărie este indicat să alegi o vopsea lavabilă, care are în compoziția sa elemente ce oferă rezistență la fungi și mucegai, probleme care pot apărea în camerele cu un grad de umiditate ridicat. Pe lângă vopseaua lavabilă, poți alege și vopsea pe bază de ulei, care poate fi lucioasă, semi-lucioasă, satinată sau mată.
  • Finisarea pereților cu tapet sau fototapet. Tapetul este o alegere extrem de convenabilă în orice încăpere pentru finisare pereți interiori, iar la dispoziție ai o varietate de modele lavabile, decorative, din material textil sau din hârtie, cu imprimeuri texturate sau tridimensionale. Este recomandat să alegi tipul de tapet potrivit pentru funcția fiecărei încăperi, pentru a-i prelungi durata de viață. Astfel, pentru bucătărie poți alege un tapet lavabil, care-ți permite să cureți periodic pereții. Umiditatea ridicată din baie te obligă să optezi pentru un tapet impermeabil, care asigură și menținerea igienei. În living poți opta pentru un tapet elegant, din textil nețesut, texturat, aplicat pe toți pereții, sau pentru unul cu imprimeu tridimensional, aplicat pe un singur perete de accent. În dormitor poți recurge la varianta unui perete de accent cu un tapet decorativ și zugrăvirea celorlalți.
  • Finisarea pereților cu tencuială decorativă stucco veneziano. Acest tip de finisare pereti interiori este disponibil în varianta una pe bază de var și una mai modernă, pe baza de rășini acrilice. Tencuiala decorativă are atât avantaje estetice, datorită aspectului asemănător stucaturilor venețiene, cât și practice, fiind un finisaj care lasă pereții să respire și rezistă mult în timp. Cu toate acestea, poate fi un material costisitor și pretențios, care trebuie aplicat de un profesionist. Poți obține un efect impresionat dacă decizi să aplici stucco veneziano pe orice porțiune de perete. Datorită aspectului lucios, de marmură, și caracteristicii lavabile obținute prin aplicarea unui strat de ceară protectoare, stucco veneziano poate înlocui chiar faianța.
  • Finisarea pereților cu panouri decorative. Panourile decorative pentru finisare pereti interiori sunt o soluție practică în orice încăpere. Plăcile decorative pot fi realizate din diverse materiale, de la lemn, pvc, ipsos, polistiren, fibră de trestie de zahăr, până la carton presat sau fibră de sticlă și unele modele au chiar design tridimensional. Panourile decorative sunt ușor de montat și unele pot fi chiar vopsite.
  • Finisarea pereților prin lambrisare cu profile decorative. Un procedeu de finisare pereti interiori foarte asemănător celui de finisare cu panouri decorative este cel de folosire al brâurilor decorative, împreună cu plinta decorativă pentru formarea unor chenare pe zona inferioară a peretelui, de obicei până la jumătatea acestuia, dar în situații mai deosebite, decorarea se poate urca chiar și la tavan în cazul unui perete de accent.
  • Finisarea pereților prin lambrisare cu lemn natural. Decorarea cu lemn a pereților unui încăperi câștigă în popularitate, specialiștii dau importanță lemnului doar ținând cont că este un material ecologic și foarte la modă. Față de alte materiale, lambriurile din lemn convenționale creează confort la interior. Dezavantajele pentru această finisare pereți interiori includ complexitatea serviciilor de îngrijire, costul ridicat și rezistența la foc redusă.
  • Finisarea pereților cu tapet lichid. Tehnologia de decorare cu tapet lichid implică mai degrabă aplicarea decât lipirea ca tehnologie de finisare pereti interiori. Aplicarea tapetului lichid, care este o masă plastică vâscoasă, nu necesită abilități speciale, fiind clasificat în gama produselor pe care le putem aplica singuri. Sarcina aplicării este redusă la netezirea materialului pe suprafața ce urmează a fi acoperită. Grosimea stratului aplicat nu trebuie să depășească 2 mm. Avantajele acestui finisaj sunt duritatea, versatilitatea, proprietăți de izolare termică și fonică, o întreținere și reparare ușoară.
  • Finisarea pereților prin tipărire. Un alt procedeu de finisare pereti interiori este tipărirea cu o imprimantă specială a diferite imagini, fiind mult mai divers decât finisarea cu fototapet. Se cere o pregătire foarte atentă a peretelui, fără crăpături și cu o fină granulometrie, tipărirea putându-se face atât pe lavabil cât și pe decorativ. O tipărire pe perete oferă posibilitatea ca în doar câteva ore să poți schimba complet atmosfera încăperii tale și chiar vizual a dimensiunilor acesteia.