Pentru că fiecare epocă își are propriile standarde în materie de locuințe și confort, nevoile și preferințele actuale sunt complet diferite de cele din secolul trecut. Liniile simple, formele geometrice, suprafețele vitrate generoase, camerele spațioase, mai multe băi și integrarea de tehnologii avansate, cu control de la distanță sunt printre elementele cele mai căutate de cei care își doresc case moderne.

Chiar dacă există multe stiluri și tendințe, o casă a timpurilor noastre se distinge prin simplitate, materiale de construcție de calitate și mare atenție la decoruri și finisaje pereți. Totul să fie la linie, fără excese și elemente de decor inutile, să fie spațioasă, aerisită, luminoasă, cu locuri de depozitare generoase, cu terase și locuri special amenajate pentru a petrece mai mult timp în aer liber.

Cheia unei amenajări de succes a locuinței nu este reprezentată doar de tipul de mobilă și al celorlalte decorațiuni folosite, ci poate, în primul rând, de finisaje pereți, aspectul acestora pentru ambientul general fiind incontestabil și în același timp dând acea notă personală ce adaugă farmec locuinței. Ai la îndemână o mulțime de finisaje cu texturi și culori atât de variate, încât poți transforma complet o încăpere doar modificând aspectul pereților.

Sfaturi utile pentru finisaje pereți interiori

  1. Finisează pereții cu ajutorul vopselei

Poate cea mai populară alegere pentru finisaje pereți, în orice stil de amenajare interioară, este vopseaua. Se aplică relativ repede, nu este costisitoare și nu ai neapărat nevoie de meșteri profesioniști pentru a zugrăvi o cameră. Singurul inconvenient ar fi dezordinea ce se creează. În prezent, există mai multe tipuri de vopsele decorative pentru interior, cu efecte dintre cele mai spectaculoase. Unele au un aspect sidefat, altele unul metalizat și poți găsi chiar vopsele care reproduc aspectul de marmură. Poți folosi diferite tipuri de vopsea pentru pereții din fiecare încăpere, fie că este vopsea lavabilă pentru baie și bucătărie, vopsea decorativă pentru living, pentru a crea un efect vizual deosebit, vopsea termoizolantă pentru dormitor și vopsea cu efect de tablă de scris pe peretele de deasupra biroului de lucru.

Avantajele vopselei pentru finisarea pereților sunt reprezentate de costurile scăzute, ușurința cu care poate fi aplicată, există numeroase variante de culori dintre care se poate alege și simplitatea cu care poate fi întreținută.

Pentru baie și bucătărie este indicat să alegi o vopsea care are în compoziția sa elemente ce oferă rezistență la fungi și mucegai, probleme care pot apărea în camerele cu un grad de umiditate ridicat. Vopselele lavabile sunt foarte populare, lavabilitatea se bazează pe posibilitatea de frecare și curățare.

Pentru a alege vopseaua potrivită, trebuie să iei în considerare gradul de lavabilitate, puterea de acoperire și timpul de uscare.

Dintre vopselele lavabile poți alege între semi-lavabilă, lavabilă și super-lavabilă, foarte potrivita pentru baie și bucătărie.

Pe lângă vopseaua lavabilă, poți alege și vopsea pe baza de ulei, care poate fi lucioasă, semi-lucioasă, satinată, „coajă de ou” sau mată.

  1. Finisează pereții cu tapet

Tapetul va fi mereu în tendințe, deși are un cost ceva mai ridicat decât vopseaua. Tapetul este o alegere extrem de convenabilă în orice încăpere, iar astăzi ai la dispoziție o varietate de modele lavabile, decorative, din material textil sau din hârtie, cu imprimeuri texturate sau tridimensionale. Este recomandat să alegi tipul de tapet potrivit pentru funcția fiecărei încăperi, pentru a-i prelungi durata de viață. Pentru bucătărie poți alege un tapet lavabil, care-ți permite să cureți periodic pereții. Umiditatea ridicată din baie te obligă să optezi pentru un tapet impermeabil, care asigură și menținerea igienei. Tapetul de vinil sau pvc este cel mai potrivit bucătăriilor și băilor, super-lavabil, rezistent la razele soarelui și alți factori externi. Ai grijă la îmbinări și la margini, pentru că există riscul ca umezeala să pătrundă sub tapet dacă nu sunt bine etanșeizate. În living poți opta pentru un tapet elegant, din textil nețesut, texturat, aplicat pe toți pereții, sau pentru unul cu imprimeu tridimensional, aplicat pe un singur perete de accent. În dormitor poți recurge la varianta accentuării unui perete cu ajutorul unui tapet decorativ și zugrăvindu-i pe ceilalți.

  1. Finisează pereții cu tencuială decorativă stucco veneziano

Acest tip de finisaj pentru pereți este disponibil în două variante, una pe bază de var și una mai modernă, pe baza de rășini acrilice. Tencuiala decorativă are atât avantaje estetice, datorită aspectului asemănător stucaturilor venețiene, cât și practice, fiind un finisaj care lasă pereții să respire și rezistă mult în timp. Cu toate acestea, poate fi un material costisitor și pretențios, care trebuie aplicat de un profesionist. Poți obține un efect impresionat chiar dacă decizi să aplici stucco veneziano pe o mică porțiune de perete, fie pe un perete întreg, de accent, sau chiar pe toți pereții. Datorită aspectului lucios, de marmură, și caracteristicii lavabile obținute prin aplicarea unui strat de ceară protectoare, stucco veneziano poate înlocui chiar faianța.

  1. Finisează pereții cu panouri decorative

Panourile decorative pentru pereți reprezintă o soluție practică în orice încăpere. Aceste plăci decorative pot fi realizate din diverse materiale, de la lemn, pvc, ipsos, polistiren, fibră de trestie de zahăr, până la carton presat sau fibră de sticlă. Ele imită cu succes aspectul lemnului, al cărămizii sau al pietrei naturale, iar unele modele au chiar design tridimensional. Poți opta, într-o încăpere pe care dorești s-o amenajezi în stil industrial, pentru finisaje sub forma unor panouri decorative care imită cărămida. Într-un decor rustic poți alege plăci cu aspect de lemn antichizat, iar într-un spațiu minimalist, în care pereții albi sunt reprezentativi, poate fi însuflețit cu ajutorul panourilor decorative 3D. Panourile decorative sunt ușor de montat și unele pot fi chiar vopsite, dacă vrei să renovezi rapid.

  1. Finisează pereții cu lambriuri din lemn

Decorarea cu lemn a pereților unui apartament câștigă în popularitate, specialiștii dau importanță lemnului doar ținând cont că materialele sintetice nu mai sunt foarte la modă. Față de alte materiale, lambriurile din lemn convenționale creează confort la interior. Dacă te întrebi de ce designerii preferă din nou lemnul, atunci ar trebui să știi că lemnul este unul dintre materialele cele mai ecologice, menține perfect microclimatul camerei, permite trecerea aerului, absoarbe excesul de umiditate, menține căldura, este un material durabil, are un miros plăcut, este întotdeauna la modă. Dezavantajele includ complexitatea serviciilor de îngrijire. Costul este ridicat iar rezistența la foc este redusă.