Casa cea mai frumoasa e cea pe care o locuiesti. Cu toate acestea, suntem siguri ca ti-ar prinde bine sa stii cate ceva despre elementele decorative ce pot aduce un aport amenajarii tale. Doar facand o incursiune intr-un interior dinspre podea inspre tavan, ne dam seama cat de indispensabile sunt plintele, cat de inventive pot fi braurile si cat de fermecatoare cornisele, toate aducand o imbunatatire uimitoare intr-o amenajare rafinata.

Pentru a face cea mai buna alegere din punct de vedere calitate-pret, iti propunem o trecere in revista succinta si inchegata a materialelor care se folosesc in producerea profilelor decorative de interior.

Polimerul rigid este un material usor obtinut prin topire si extrudare, foarte rezistent la soc (avand o dentistate de 300 kg/mc), care nu isi schimba aspectul dupa montaj (nu fisureaza si nici nu se dilata). Este usor de montat, iar materialul este unul prietenos cu mediul, fara contraindicatii pentru sanatate, 100% reciclabil. Profilele din polimer rigid pot avea diferite forme, de aceea se preteaza oricarui stil arhitectural. Cu un strat prevopsit cu amorsa acrilica alba, sunt pregatite pentru personalizare cu orice culoare de vopsea acrilica sau pe baza de solventi. Se poate monta pe suprafete gletuite/ipsos, tapet, ciment, lemn, etc. Polimerul folosit pentru plinte prezinta un avantaj in plus, acela ca este impermeabil.

Comportament poliuretan la indoire si taiere

Poliuretan. In comparatie cu ipsosul, poliuretanul este un material usor de manuit si de instalat, fara necesitatea de reparatii ulterioare. Este la fel de bun ca lemnul, dar superior acestuia pentru faptul ca nu lucreaza in timp si pentru durabilitate. Densitatea acestuia este de 175 kg/mc. Alte beneficii practice ale acestui material sunte faptul ca nu dezvolta mucegai sau insecte, ca nu se pateaza cu diferite substante sau ca nu se decoloreaza din caza razelor UV. Pelicula sintetica de protectie cu care este acoperit asigura o aderenta foarte buna a vopselei acrilice sau pe baza de solventi, dar si a efectelor de tip gold leaf, imitatie marmura sau patinare. Un avantaj estetic  deosebit este acela ca se poate folosi la o gama foarte larga de produse, liniare sau ornamentate. Acest material poate fi si flexibil, ceea ce il face versatil in amenajarea zonelor rotunjite. Pentru o aderenta optima, prezinta striatii. O importanta deosebita a acestui material este calitatea de protectie a mediului. Se poate instala pe interioare gletuite / ipsos, tapet, ciment, lemn, etc.

Polistirenul extrudat este, in primul rand, un material economic, usor si flexibil pana la un anumit punct. Este la fel de versatil ca si poliuretanul cand e vorba de forme, modele si marimi. Poti dispune de o gama larga de produse cand este vorba sa achizitionezi profile decorative de interior din polistiren extrudat, de la moderne la cele clasice. Suprafata materialului este dura, rezistenta la umiditate si pregatita pentru aplicarea directa a vopselei. Deoarece este perfect neted, aspectul este placut si elegant. Densitatea produsului, de 70 kg/mc , este mai mica decat la celelalte tipuri de material exemplificate mai sus, insa este un material dur.

Polistirenul extrudat acoperit cu rasina are la baza o spuma din polistiren extrudat (XPS) cu densitate de 26-32 kg/m3, iar la exterior un invelis elastic acrilic amestecat cu praf de marmura.  La fel ca si celelalte materiale, nu contine substante daunatoare si este rezistent la razele ultra violete. Poate fi vopsit in orice culoare pe baza de apa.

Speram ca alegerea ta va fi mai usoara acum si ca nu vei uita, in toate aceste detalii, ca armonia lucrurilor din jur iti influenteaza starea, de aceea e bine sa iti creezi un spatiu cat mai prietenos la tine acasa.