Decoratiuni fatade case: Inspiratia zilei pentru tine
Fațada locuinței este cu siguranță cartea de vizită a unei clădiri, iar un design reușit al fațadei poate face dintr-o clădire obișnuită o clădire frumoasă și poate chiar deosebită. Fațada casei este, de altfel, primul contact pe care cei din exterior îl au cu o clădire și astfel își pot face o părere despre stilul de viață al celor ce locuiesc acolo.
Personalizarea unei locuințe depinde în primul rând de elementele arhitecturale, care pot echilibra o clădire și pot să exprime povestea acesteia, de acele decorațiuni fațade case care pot fi ușor de remarcat de către orice privitor. Profilele decorative de exterior sunt cele care transformă o fațadă simplă și fără prea multă personalitate într-una cu un stil de design bine definit de arhitect.
De ce trebuie să ții cont la fațada casei
Când alegi un anumit model și o anumită cromatică pentru fațada casei tale trebuie să ții cont în primul rând de arhitectura casei. Este important ca ea să fie în acord cu aspectul general al străzii. Nu este nevoie ca locuința ta să iasă în evidență într-un mod țipător și neplăcut, fațada ei trebuie să respecte arhitectura casei și a străzii pe care se află.
Aceasta nu înseamnă că nu se poate să individualizezi într-un mod unic fațada casei. Aici trebuie să menționăm că fațada nu trebuie aleasă numai după considerente estetice, dar și ținându-se cont atât de rezistența în timp a materialelor, cât și de întreținerea lor.
Fiecare material utilizat pentru fațadă vine cu propriile caracteristici, atât în privința aspectului, cât și a rezistenței la factorii de mediu și la trecerea timpului. În funcție de materialele alese se pot programa și anumite tratamente de întreținere, în perioadele de timp următoare.
Decorațiuni fațade case: Profilele decorative de exterior
În funcție de stilul de design ales și de dimensiunile casei se pot alege decorațiuni fațade case într-o gamă variată, depinzând doar de ceea ce se dorește să se decoreze. Aceste profile decorative sunt din polistiren expandat de înaltă densitate, acoperit cu un material compozit, sub forma unui strat protector, fiind pre-amorsat.
Materialul de acoperire este alcătuit din rășini sintetice, aditivi, minerale calcaroase și cuarțoase. Stratul de material compozit conferă polistirenului o bună rezistență mecanică și chimică, putând fi ușor finisat prin vopsire. Aceste profilele decorative de exterior sunt rezistente la condițiile meteo extreme, ploaie, vânt, ciclul îngheț-dezgheț, fără modificări volumetrice definitorii. Sunt rezistente la șocuri mecanice ușoare, care nu produc deformări, sunt ușor de manipulat și de montat.

Decorațiuni fațade case: Profile pentru decorarea fațadelor
Pentru că detaliile fac diferența în cadrul oricărui proiect, ca urmare a stilului de design ales se vor folosi decorațiuni fațade case pentru exterior fără a face economie, dar doar în proporția în care nu devin obositoare și nu încarcă fațada.
Gama de profile decorative de exterior reunită sub forma colecției Elegance Decor, are un catalog dedicat ce cuprinde o structură completă de elemente avȃnd ca destinație principală decorarea fațadelor clădirilor, indiferent de destinația acestora, fie că sunt clădiri rezidențiale sau clădiri ale instituțiilor. De la acoperiș spre soclul casei se pot folosi diferite profile care ne vor ajuta la decorarea casei într-un stil cât mai personal:
- Cornișa este partea ornamentală superioară ieșită în evidență, a zidului unei construcții, care susține acoperișul și face legătura dintre pereții clădirii și acoperiș. Cornișa de exterior are o partea superioară mai lată pentru o portanță mai bună a acoperișului. La anumite stiluri cornișa este subliniată cu un al doilea rând, ce nu este continuu, fiind fragmentat, ca niște dinți mai rari, cu care se aseamănă.
- Ancadramentele pentru ferestre, sau ramele ferestrelor, sunt decorațiuni fațade case care se folosesc pentru a le da acestora o notă personală. Pentru a obține un aspect natural și fluid, este recomandată atenție sporită la montaj. Partea orizontală superioară, numită fronton, are nu numai un rol estetic, ci și de împiedicare a scurgerii apei de ploaie ce se prelinge de pe perete pe fereastră, datorită lățimii sale de câțiva centimetri. În zona mediană cheia de boltă ornează frontonul, amintind de piatra de închidere a bolților ferestrei. Lateral ferestrei, ancadramentele sunt poziționate vertical, având profile ce se potrivesc cu frontonul, ca un tot, având rol decorativ. La anumite stiluri arhitecturale ancadramentele laterale pot lipsi. În partea inferioară ancadramentele de fereastră se închid cu ceea ce este numit solbanc. Solbancul este oarecum simetric frontonului, având rol de îndepărtare pe cât posibil a prelingerii apei de ploaie pe perete, dar și de depozitare. Lățimea sa, ce ușor poate fi de 20 cm permițând așezarea unor ghivece cu flori.
- Ancadramentele pentru ușile de intrare, din curte, de la balcoane sau terasă au aceleași componente, mai puțin solbancul, care este inexistent aici. În funcție de stilul fațadei ușile pot avea în apropiere pilaștri sau coloane, pentru o mai bună punere în evidență.
- Brâurile decorative ornamentele ce delimitează trecerea între etajele unei clădiri, fiind o evidențiere pe peretele clădirii ca o linie de demarcație. În unele stiluri arhitecturale având o lățime apreciabilă, uneori dublată cu dinți ca la cornișe.
- Panourile decorative orizontale decorează în general parterul locuinței. Profilele nu sunt folosite în zonele unde se folosesc panouri decorative, ele fiind cele care înfrumusețează separarea panourilor. În general aceste decorațiuni fațade case sunt folosite la parterul casei. La fațadele mai largi, aceste panouri pot fi reprezentate printr-un interval îngust de 60 la 80 cm lățime, de genul unui stâlp între ferestre.
- Colțare decorative. În general, și la parter, dar și la etaj, colțurile locuinței prezintă bosaje de colț, niște îngroșări de perete ce accentuează liniile terminale a casei, fie că sunt prezente panouri orizontale, fie că nu. De multe ori bosajul de colț este întâlnit ca simplu colțar. În zona brâului bosajul de colț are o accentuare.
- Pilaștri decorativi. Atunci când vrei să maschezi într-un stil plăcut estetic structurile de rezistență ale unei clădiri, le îmbraci în pilaștri decorativi. Acești pilaștri se întâlnesc mai ales în cazul caselor cu un stil arhitectural clasic, accentuându-le frumusețea și oferindu-le eleganță. Pilastrul are terminația superioară capitel și cea inferioară bază, denumirile fiind ca la coloane. Pilastru este o secțiune dintr-o coloană, lipită de perete, în timp ce coloana se dezvoltă în spațiu 3D, fără contact lateral cu vreun perete. Coloanele sunt cele sprijină balcoanele sau alte zone ieșite în consolă față de nivelul restului clădirii. Ele au întotdeauna bază, fus de coloană și capitel.
- Profile decorative pentru soclu. Profilul de soclu este întotdeauna la baza fațadei pentru a face separarea de soclul casei, fiind o îngroșare a acestuia. În afara rolului ornamental acest profil nu lasă ca apa de ploaie să se scurgă de pe soclu, pe interfața cu fundația, practic îndepărtând apa cu câțiva centimetri de această zonă.
În același timp, există și profile decorative de interior în colecția Elegance Decor, elemente ce pot fi utilizate cu succes și în dezvoltarea proiectelor de design interior, având o contribuție decisivă la crearea unor decoruri complexe și speciale, atȃt prin versatilitatea lor, cât și prin estetica deosebită, creată de acoperirea cu rășină minerală care conferă aspectul unor produse executate din piatră.