Casa ta are o identitate inconfundabilă, conferită de modul în care îți simți prezența în amenajarea fiecăreia dintre camerele ei. Dacă livingul este locul în care primești oaspeții, iar bucătăria reunește membrii familiei, la finalul fiecărei zile, dormitorul este refugiul care îți reîncarcă rezervele de energie. Spațiu deopotrivă relaxant și recreativ, dormitorul înseamnă mult mai mult decât patul, dresing-ul sau noptierele. Camera în care te relaxezi la sfârșitul fiecărei zile trebuie să fie una dintre cele mai bine puse la punct în ceea ce privește gradul de confort. Atunci când amprenta stilului tău se îmbină agreabil cu soluțiile cele mai ergonomice, dormitorul tău este cu adevărat primitor, iar somnul îți priește.

De ce reguli trebuie să ții cont

În dormitor, cuvântul de ordine trebuie să fie „ergonomie”. Nefiind o cameră destinată vizitelor, aceasta nu trebuie să răspundă unor criterii estetice formale, ci îți permite să amenajezi exact așa cum îți este mai comod, pentru un somn lung și pentru o odihnă cât mai profundă. Tocmai de aceea, elementul față de care se va subordona întregul design al dormitorului este patul, iar alegerea acestuia trebuie făcută în funcție de dimensiunile camerei.

 • Un pat mare și comod îți poate limita circulația prin cameră, în timpul zilei.
 • O cameră extrem de încărcată îți dă o senzație neplăcută atunci când ajungi obosit acasă, iar un dormitor ordonat și minimalist amenajat te întâmpină cu o stare de calm și fără stres.
 • O încăpere cât mai aerisită te va ajuta să îți golești mintea de griji mai ușor, înainte de culcare.
 • Decorațiunile excesive și piesele de mobilier prea voluminoase vor încărca în mod inutil peisajul.
 • Becurile cu lumină caldă îți vor face serile mai plăcute.

Criterii de care trebuie să ții cont pentru amenajarea dormitorului

Dormitorul este mediul cel mai confortabil pentru tine, în care te întorci cu plăcere și din care ieși de fiecare dată în cea mai bună formă. Pentru o bună amenajare a dormitorului trebuie să iei în seamă toți parametrii de care va depinde confortul conferit de această încăpere.

 1. Stilul dormitorului

Identitatea acestui spațiu se regăsește în câteva aspecte-cheie, precum asocierile dintre diferitele elemente introduse în decor. Poți alege să încadrezi dormitorul în tematica generală a casei sau să-i oferi un stil individual, potrivit exclusiv cu personalitatea ta. În funcție de mărimea lui și de gustul tău poți folosi profile decorative de interior, care sunt specifice mai multor stiluri de design.

 • Stilul clasic te transpune în universul european, fie cu elemente baroce, fie grecești și romane. Mobilierul din lemn masiv și patul cu baldachin sunt elemente iconice ale acestui stil, ce se îmbină armonios cu draperiile groase, cu pereții vopsiți în culori pastelate și cu profile decorative folosite în exces. Ancadramentele pentru uși și ferestre vor fi nelipsite, la fel cornișele și rozeta pentru tavan. Este posibil ca la tavan să fie folosite și chenare decorative sau diverse alte ornamente.
 • Stilul vintage este ușor de recunoscut datorită paturilor din fier forjat, acest stil folosește un mobilier cu margini curbate, în culori neutre. Frumusețea acestei maniere de a decora se mai ascunde și în detalii foarte subtile, cum ar fi profile decorative la cornișe sau plintă, imprimeurile florale ale perdelelor și țesăturilor, precum și în portretele înrămate, prezente la tot pasul.
 • Stilul Art Deco, chiar dacă are puternice influențe din baroc și rococo, este caracterizat de linii moderne, putând fi considerat o forma de minimalism a celor două. Apar frecvent profile decorative chiar dacă sunt mai simple, în forme geometrice. Ancadramentele sunt prezente la uși și ferestre, plintele și cornișele de asemenea, apar foarte des cornișele și în plus scafa pentru iluminat poate apărea și în partea de sus a peretelui sub tavan, dar poate fi poziționată și pe acesta din urmă, ca o ramă, de foarte multe ori înlocuind plafonierele și candelabrele.
 • Stilul Shabby Chic apărut în anii ‘80, ca o reacție la moda interioarelor scumpe, inspiră eleganță prin romantismul său, fiind plin de farmec. Chiar dacă sunt mai puțin folosite apar profile decorative ca plinte, cornișe sau scafe, dar mai rar ca brâuri sau chenare decorative. Coloanele și consolele sunt adesea prezente la amenajarea șemineurilor.
 • Stilul industrial îmbină obiecte inedite, industriale, cu materiale tradiționale sau, dimpotrivă, cu unele inovatoare. Pe lângă profile decorative reprezentate de grinzi și plăci decorative, acest stil folosește și panouri decorative 3D.
 • Stilul contemporan este caracterizat de forme laconice și geometrice foarte simple, accentul picând pe accesorii care atrag atenția prin elemente precum textura, culoare sau dimensiune. Mai întotdeauna accentul în acest dormitor cade pe peretele din spatele patului amenajat ca accent cu panouri decorative.
 • Stilul rustic la rândul său folosește atât profile decorative precum plinte, brâuri, cornișe, plăci decorative sau grinzi, dar și panouri decorative 3D.
 1. Dispunerea mobilierului

Cu cea mai mare parte a spațiului ocupată de pat și de șifonier, se poate crede că nu mai ai loc de alte elemente. Totuși, un pat cu sertare și câteva polițe îți vor oferi spațiu suplimentar de depozitare, fără să îți restrângă libertatea de mișcare. Patul va fi poziționat perpendicular față de peretele cu ușa, astfel încât să nu ofere foarte multă vizibilitate dinspre hol, iar dacă este așezat în fața ferestrei va avea o tăblie sub nivelul ferestrei, pentru a nu obtura fluxul de lumină naturală.

 1. Iluminatul

Când vine vorba de stabilirea stării de spirit potrivite, mai ales în dormitor, iluminarea este totul. Un iluminat artificial de bună calitate în dormitor este absolut necesar. Becurile led cu lumină caldă sunt recomandate pentru lustre sau lampadare, dar și pentru aplicele ce dau lumina ambientală, vor stimula producerea de melatonină și te vor ajuta să adormi mai repede și mai profund. Pentru veioze, însă, este recomandată o temperatură de culoare moderată, gen naturală, pentru a-ți menține atenția la un nivel ridicat atunci când citești. Depinde foarte mult de stilul în care ești obișnuit. Dacă obișnuiești să nu citești în pat, în spațiul de lectură vei avea o lumină naturală spre rece pentru a menține atenția trează iar veioza de la pat, cu lumina ei caldă te va ajuta să adormi mai rapid. Dacă citești în pat poți adormi ceva mai greu cu lumina naturală a veiozei.