Oricine visează să aibă o locuință modernă, amenajată cu stil și bun gust. Printre trucurile cu ajutorul cărora se poate amenaja casa sau apartamentul cât mai elegant și fără un efort financiar prea mare este plinta decorativă.

Plinta decorativă este piesa de lemn, piatră sau din diferite materiale plastice care se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor și a umezelii sau pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. Mai rar se folosește și termenul de baghetă decorativă, el fiind totuși specific piesei ce face legătura dintre partea de sus a peretelui și tavan.

Plinta decorativă în spațiile de interior asigură un aer plin de grație, ușor clasic și de o sobrietate plină de bun gust. Varietatea modelelor de plintă decorativă existente pe piață este diversificată după toate stilurile posibile ale designului interior.

Pregătirea materialelor și uneltelor necesare

 • În primul rând avem nevoie de ruletă pentru măsurat și creion pentru însemnat.
 • Mai aveți nevoie de un dispozitiv de tăiat la 90⁰ sau la unghi de 45⁰, depinde de ce fel de îmbinare este nevoie. Un fierăstrău cu dinți mărunți, tip bomfaier, nu va rupe materialul în timpul tăierii.
 • Pentru finisarea tăieturii la plinta decorativă este nevoie de un șmirghel foarte fin, cu granulație mai mare de 200 și un cutter.
 • Pentru a fixa plinta decorativă veți folosi adezivul de lipire Fixx&Go, iar la îmbinări veți folosi adezivul Profixx. Pentru a putea să mânuiți cu ușurință aceste tuburi, care au o mărime standard, este nevoie să vă procurați un pistol pentru tubul de silicon.
 • Se procură suficientă plintă decorativă din polimer rigid pentru finisarea fiecărei încăperi. Fiecare bucată de plintă decorativă are 2 metri. Măsurați exact perimetrul camerei. Când comandați plinta decorativă țineți seama că la tăieturile pentru colțuri sunt pierderi de obicei de 5-10%. Va trebui să adăugați această lungime la cantitatea efectiv măsurată cu ruleta.
 • Pentru finisaje, este nevoie de o spatulă mică din lemn sau plastic și dacă este nevoie să revopsiți plinta, pentru a nu păta peretele sau pardoseala, mai aveți nevoie de bandă adezivă din hârtie, care să se pună pe perimetrul plintei, atât sus cât și jos.

Montarea plintei decorative

 • Pasul 1

Înainte de montarea plintei trebuie să hotărăști cum o vei uni în colțuri. Vei avea colțuri în interior sau colțuri în exterior, pentru ambele vei folosi o îmbinare în unghi pentru a permite formei plintei să continue după colț. Pentru a fi mai ușor se va folosi un dispozitiv pentru tăiere în unghi și un fierăstrău cu dinți mărunți.

Curățați suprafața pe care va fi lipită plinta, având grijă să fie uscată, fără praf sau urme de grăsime.

 • Pasul 2

Ai ajuns la primul colț care probabil este un colț interior, adică închis. Semnează pe spate și lungimea la care trebuie făcută tăietura. Notează-ți în ce unghi trebuie realizată tăietura. O modalitate pentru aceasta este să faci un semn temporar pe plintă, lângă marcajul de tăiere. Poziționează întotdeauna plintele astfel încât să le tai cu ferăstrăul pe partea din față, astfel vei evita deteriorarea plintei în timpul operației. Ține plinta bine în poziție și efectuează tăietura. Atunci când tai o plintă lungă, folosește un suport temporar în capătul opus astfel încât să fie plană față de baza dispozitivului pentru tăiere în unghi în timp ce tai.

 • Pasul 3

După ce ai tăiat prima plintă, trebuie să o tai și pe a doua, asigurându-te că formează o îmbinare strânsă, corespunzătoare. Plinta netăiată se împinge până în colț. Se împinge și plinta deja tăiată și se face semn acolo unde s-ar intersecta plintele. Se semnează acest punct și se taie după ce a fost trasată linia ce ar uni acest punct cu colțul din spate al plintei. Întotdeauna este o idee bună să cureți suprafața tăiată cu șmirghel fin. Dacă există un mic spațiu în îmbinare, pentru că unghiul nu are fix 90⁰, observă ce parte a îmbinării împiedică ajustarea fixă și folosește un cutter pentru a îndepărta o mică parte din plintă astfel încât să dispară spațiul respectiv.

 • Pasul 4

Verificați tăieturile și încadrarea plintei. Dacă este nevoie șlefuiți tăieturile cu șmirghel fin, cu granulație mai mare de 200. La sfârșit îndepărtați praful.

 • Pasul 5

Încearcă să nu ai la ambele capete ale plintei tăietură la 45⁰, pentru că dacă greșești se poate pierde din lungime. Este mai ușor de obținut o tăietură la 90⁰ din una la 45⁰ decât invers.

 • Pasul 6

Atunci când fixezi plinta pe perete folosește adezivul Fixx&Go, care se aplică pe spatele profilului pe toată lungimea acestuia, urmând suprafețele de lipire striate.

 • Pasul 7

Lipiți plinta pe perete în locul prevăzut, ținând ușor apăsat. Opțional puteți întări prinderea cu ajutorul unui capsator pneumatic. Plintele se pot fixa pe perete fie cu clipsuri sau ținte, dar montajul cu adeziv fiind cel mai bine fixat și stabil în timp.

 • Pasul 8

Aplicați adezivul Profixx la îmbinarea profilelor. După fixare, presați un profil pe altul până adezivul în exces va ieși în afară cel puțin 1 mm. Îndepărtați adezivul în exces cu ajutorul unei spatule din lemn sau plastic și a unei cârpe umede.

 • Pasul 9

După uscarea adezivului, adică 2 – 8 ore, șlefuiți ușor îmbinările cu ajutorul unui șmirghel fin, cu granulație mai mare de 200 și umpleți din nou cu adeziv de îmbinare Profixx. Acesta este un adeziv elastic care în timp, dacă plinta lucrează el va prelua din variațiile dimensionale ce apar la temperatură și umiditate.

 • Pasul 10

De asemenea, umpleți încă o dată spațiile dintre plintă și perete cu o linie subțire cu adeziv de lipire Fixx&Go. Surplusul se îndepărtează tot cu o spatulă din lemn sau plastic și al unei cârpe umede.

 • Pasul 11

După un timp de uscare de circa 24 de ore, se aplică amorsă și vopsea lavabilă acrilică, protejând peretele și pardoseala cu bandă adezivă din hârtie.

De reținut!

Pentru a evita dilatarea sau constricția datorate variațiilor de temperatură și umiditate, se recomandă ca profilele să fie depozitate în camera în care vor fi montate cu 24 de ore înainte de instalare. Asigurați-vă totodată că pe durata aceasta nu vor fi supuse la variații de temperatură și umiditate.