Cornișa tavan de interior, cunoscută și ca baghetă de tavan, este un element arhitectural care aduce un plus de valoare încăperilor și creează o atmosferă deosebită. Se potrivește atât spațiilor cu înălțime mare, cât și celor cu înălțime medie sau mică. Cornișa tavan este cel mai popular profil decorativ, folosit pentru a acoperi îmbinarea dintre perete și tavan. Acest ornament aparent simplu dă consistență designului locuinței, fiind considerat aproape indispensabil, pentru că acoperă orice imperfecțiune dintre perete și tavan. Cornișa tavan creează senzația de înălțime suplimentară, mărind spațiul de percepție al încăperii, putând fi vopsită în orice culoare. Cornișa tavan sau bagheta de colț reprezintă soluția ideală pentru a conferi rapid camerei eleganță și personalitate.

Ce trebuie să știm despre cornișă

  • Cornișa tavan este caracterizată de stilul amenajării, existând o mulțime de profile ce se pot adapta atât unui stil clasic, rococo sau florentin, cât și unui stil modern sau minimalist.
  • Cornișa tavan are un rol tehnic destul de important, creând o punte între perete și tavan. De obicei în această zonă apar fisuri din cauza suporturilor diferite care se îmbină la această linie. Cornișa tavan maschează cu eleganță această zonă.
  • După rolul ei cornișa poate avea un rol pur decorativ la îmbinarea dintre perete și tavan, sau poate acoperi traseele unor țevi sau chiar cablurile unui sistem de iluminare.
  • Profilul cornișei poate fi schematizat sub forma un triunghi dreptunghic cu catetele așezate orizontal sus și vertical, lungimile acestor laturi reprezentând cât ocupă pe tavan și respectiv perete. Aceste date sunt deosebit de importante pentru că vor caracteriza spațiul acoperit de cornișa tavan, caracterizând-o mai ales când trebuie să ascundă țevi sau cabluri.
  • Putem realiza și scafe luminoase, care aduc un plus de dinamism în atmosfera unei încăperi, prin jocul de lumini. În spatele acestor cornișe se montează becuri care luminează la diferite intensități. Efectul fiind foarte spectaculos.
  • Profilul este realizat din poliuretan de înaltă densitate sau polistiren extrudat, simplu sau cu model, profil rezistent la lovituri, profil ce poate fi șlefuit și pre-amorsat, putând fi ulterior vopsit.
  • Cornișele din extrudat sunt foarte flexibile, modelându-se ușor după conturul pereților.
  • Când socotim lungimea de cornișă necesară pentru a fi montată într-o cameră trebuie să ținem seama de perimetrul camerei și de faptul că acestea se comercializează în baghete de 2 m.
  • La îmbinarea de la colțurile încăperii, se recomanda tăierea la 45⁰. Tăierea se recomandă a fi făcută cu un fierăstrău cu dinți fini și deși, dar se poate realiza și cu un cutter.
  • Cornișa poate modifica vizual proporțiile unei încăperi, putând să le înalțe sau micșoreze, funcție de efectul dorit.
  • Trebuie să nu uităm că pentru a alege cornișa sunt recomandări ale înălțimii ei legate de suprafața camerei și de înălțimea acesteia
Înălțimea încăperii2,4 – 2,5 m2,6 – 2,8 m>= 3 m
Suprafața încăperiiÎnălțimea recomandată a cornișei
3 – 16 mp60 – 70 mm80 – 100 mm+120 mm
17 – 20 mp60 – 70 mm100 – 115 mm120 – 150 mm
21 – 25 mp80 – 95 mm120 – 135 mm+150 mm
>25 mp80 – 100 mm120 – 150 mm+150 mm
  • Adezivul de lipire care poate fi folosit este Fixx&Go, cam 40 -50 ml/m, adeziv ce permite șlefuirea, iar pentru îmbinare se folosește adezivul de îmbinare Profixx.

Pregătirea materialelor și uneltelor necesare

  • Ruletă pentru măsurat și creion pentru însemnat poate sunt primele unelte necesare dacă vrem să ne montăm cornișa tavan.
  • Mai aveți nevoie de un dispozitiv de tăiat la 90⁰ sau la unghi de 45⁰, depinde de ce fel de îmbinare este nevoie. Un fierăstrău cu dinți mărunți și deși, tip bomfaier, nu va rupe materialul la tăiere.
  • Pentru finisarea tăieturii la cornișa tavan este nevoie de un șmirghel foarte fin, cu granulație mai mare de 200 și un cutter.
  • Cu siguranță este nevoie de o scară adecvată înălțimii camerei pentru a o fixa pe tavan.
  • Pentru a fixa cornișa tavan veți folosi adezivul de lipire Fixx&Go, iar la îmbinări veți folosi adezivul Profixx. Pentru a putea să mânuiți cu ușurință aceste tuburi, care au o mărime standard, este nevoie să vă procurați un pistol pentru tubul de silicon.
  • Se procură suficientă cornișa tavan din poliuretan de înaltă densitate pentru finisarea fiecărei încăperi. Fiecare bucată de plintă decorativă are 2 metri. Măsurați exact perimetrul camerei. Când comandați plinta decorativă țineți seama că la tăieturile pentru colțuri sunt pierderi de obicei de 5 la 10%. Va trebui să adăugați această lungime la cantitatea efectiv măsurată cu ruleta. Fiți atenți la cornișele cu model ornamental pentru că aici pierderile la îmbinare pot fi mai mari, depinde de cât de des se repetă modelul, continuitatea modelului trebuind asigurată întotdeauna.
  • Pentru finisaje, este nevoie de o spatulă mică din lemn sau plastic și dacă este nevoie să revopsiți plinta, pentru a nu păta peretele sau pardoseala, mai aveți nevoie de bandă adezivă din hârtie, care să se pună pe perimetru, atât pe perete cât și pe tavan.

Montarea cornișei decorative de tavan

  1. Înainte de a fixa cornișa tavan trebuiesc curățate suprafețele pe care va fi lipit profilul. Trebuie să aveți grijă ca suprafețele să fie uscate, fără praf sau urme de grăsime.
  2. Tăiați cornișa la 45⁰ din colțul din care porniți fixarea și continuând cu tăietură dreaptă pentru restul îmbinărilor. Folosiți o măsuță de tăiat la unghi de 45⁰ și un fierăstrău de tâmplărie cu dinți mici și deși, pentru acuratețea tăieturii. Dacă lungimea bucății pe care o tăiați este mare, încercați să sprijiniți capătul liber pentru a nu tăia defectuos. La baghetele de tavan cu model mai complicat fiți foarte atenți la prelungirea modelului cornișei.
  3. Verificați tăieturile și încadrarea cornișei dacă se potrivește bine. Șlefuiți tăieturile cu șmirghel fin, cu granulație mai mare de 200, la final îndepărtând praful cu ajutorul unei perii.
  4. Aplicați adezivul de lipire Fixx&Go, pe spatele profilului pe toată lungimea acestuia, urmând suprafețele de lipire striate. Trebuie să folosiți cel puțin 40 – 50 ml/m de adeziv de lipire. Deci nu veți pune sub forma unei linii drepte, adezivul se va pune ca o linie șerpuită destul de strâns.
  5. Lipiți cornișa în locul prevăzut, apăsând-o bine. Opțional, puteți întări prinderea cu ajutorul unui capsator pneumatic.
  6. Aplicați adezivul Profixx acolo unde profilele se îmbină. După fixare, presați un profil de altul, până adezivul în exces va ieși în afară cel puțin 1 mm. Îndepărtați adezivul în exces cu ajutorul unei spatule din lemn sau plastic și a unei lavete umede.
  7. După uscarea adezivului, între 2 și 8 ore în funcție de temperatura și umiditatea din atmosferă, șlefuiți ușor îmbinările cu ajutorul unui șmirghel fin, cu granulație mai mare de 200, și umpleți din nou cu adeziv de îmbinare Profixx. De asemenea, umpleți încă odată spațiile dintre cornișe si perete sau tavan, după caz, cu linii subțiri de adeziv de lipire Fixx&Go. Surplusul se îndepărtează cu ajutorul unei spatule și al unei cârpe umede. După o uscare de 24 de ore se protejează peretele și tavanul cu bandă adezivă de hârtie și se aplică amorsa și vopseaua lavabilă acrilică.

Important! Pentru evitarea dilatării sau contracției profilelor din cauza variațiilor de temperatură și umiditate, se recomandă ca acestea să fie depozitate în camera în care vor fi montate cu circa 24 de ore înainte de instalare. Asigurați-vă de asemenea că pe timpul depozitării nu sunt supuse unor variații extreme de temperatură și umiditate.