În ultimii ani „stucaturile”, ornamentele din polistiren, care mai sunt numite și profile decorative interior sunt într-o reală mare ascensiune. Acestea sunt utilizate nu doar în clădirile vechi, cu tavane înalte, pentru refacerea decorațiunilor, ci sunt tot mai des folosite și în casele și vilele noi construite.

Se folosesc profile decorative interior ca elemente arhitecturale complexe de câteva sute de ani cu mare succes, pentru că ies foarte repede în evidență în orice amenajare interioară, dându-i eleganță și personalitate în stilul folosit. Profile decorative interior poți monta de obicei pe tavan sau pe pereți și reprezintă o suprafață decorativă ieșită în relief care dă greutate și volum amenajării. Oricare din aceste profile decorative interior pot fi utilizate în design singure sau în combinație, pentru a crea efectul estetic dorit. Problemă care poate apare este folosirea lor cu atenție, deoarece amplasarea lor poate încărca din punct de vedere estetic. Decorațiunile la structură sunt în cele mai multe cazuri frunze și flori stilizate sau structuri geometrice complexe, atât cu fețe drepte cât și rotunjite.

Toate aceste profile decorative interior sunt folosite cu precădere în amenajările în stil clasic sau neoclasic, stiluri deja consacrate pentru lucrări cu stucaturi.

Mai nou, amenajările moderne folosesc din ce în ce mai mult profile decorative interior în designul modern.

Reinventarea pofilelor decorative

Pofilele decorative sunt practic reinventate într-un design modern, putându-și găsi locul în oricare din camerele locuinței, acolo unde se cere.

  • Plinta

Plintele clasice de interior se montează la partea de jos a pereților pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. Într-un design modern se poate merge cu o plintă într-o culoare tare pe traseul obișnuit, între pardoseală și perete, dar la ușă nu se va opri, ci pur și simplu va înconjura ușa, în genul ancadramentelor clasice. Un perete zugrăvit în portocaliu, cu o plintă vopsită într-un galben tare vor fi de efect atât în amenajarea unei camere de copil, cât și într-un hol de intrare.

  • Brâul

Brâul decorativ clasic este o friză în relief ce împarte peretele în două sau mai multe zone în designul clasic, unde poate evidenția zona mobilată de cea nemobilată sau poate crea zona de accent pentru tapet, oglindă sau tablou. În designul modern brâurile sunt folosite pentru a crea chenare neconvenționale sau diverse forme geometrice în amenajări moderne, minimaliste sau eclectice. Se pot crea forme geometrice ce pot scoate în evidentă zonele pentru funcțiile lor sau forme abstracte ce pot înlocui alte decorațiuni clasice. Pe un perete de accent, figuri geometrice pot fi accentuate de brâuri care să delimiteze zonele ce vor fi diferit colorate.

  • Cornișa

Cornișa se montează la îmbinarea dintre perete și tavan și reprezintă soluția ideală pentru a oferi camerei personalitate și eleganță. Permite mascarea a diferite cabluri și țevi. Într-o viziune modernă de design poate fi folosită pentru casetarea tavanului. Tavanul casetat este din ce în ce mai prezent în diverse tipuri de clădiri moderne, în birouri, instituții medicale, instituții industriale, sedii ale societăților comerciale, dar și în locuințe personale. Este utilizat atât de des datorită proprietăților sale izolante și aspectului estetic. Datorită versatilității sale, tavanul casetat poate fi folosit atât în construcțiile vechi, unde poate ascunde imperfecțiunile, cât și în cele moderne unde oferă o finisare elegantă și eficientă.

  • Scafa

Scafa este prinsă pe perete în partea de lângă tavan, dar nu se lipește de acesta, fiind foarte folositoare să mascheze țevi sau cabluri electrice sau chiar un sistem de iluminare indirectă potrivindu-se în living, în dormitor sau chiar pe holuri, și oricărui stil de design. Proiecte mai speciale pot apare și dacă folosim într-un living spațios scafa în crearea unui tavan fals cu două sau trei niveluri de înălțime, fiecare cu iluminarea proprie. Într-un design modern un panou de sticlă sau rigips poate fi scos în relief cu scafă de jur împrejur, poate chiar mascând un sistem de iluminare indirectă.

  • Chenar decorative

Chenarul decorativ este profilul care se poate fixa atât pe perete cât și pe tavan, fiind o ornamentație de subliniere a unor zone sau de accentuare a unui perete, potrivindu-se atât unui stil de design clasic cât și unui stil Art Deco, Arts & Crafts, dar cu siguranță și unor stiluri moderne. În designul modern nu doar că poate încadra arii tapetate, dar poate folosi ca ramă pentru postere sau alte panouri de dimensiuni mari sau crearea unui perete de oglindă.

  • Profil pentru bandă led

Profilul pentru bandă LED este un produs din poliuretan flexibil, ideal pentru o iluminare indirectă, pentru living sau dormitor, cu fixare pe perete sau tavan, ce acoperă stilul clasic de design dar se potrivește mult mai bine unui design de stil modern, industrial sau minimalist. Profilele de bandă led pot fi folosite în special pe perete dar merg și pe tavan. În living, pe peretele de accent, când acesta e amenajat în jurul televizorului, sau într-o parte a acestui perete se pot crea forme ce vor spori lumina ambientală, ce se potrivesc designului camerei. De asemenea pot accentua anumite piese de mobilier, în principal rafturi și polițe. În dormitor, pe o parte a patului pot înlocui spre exemplu lumina ce vine de la o veioză de noptieră prin crearea unei figuri geometrice luminoase.

  • Panoul decorativ

Panoul decorativ este folosit în designul clasic și neoclasic numai pentru crearea unor câmpuri mai mult sau mai puțin omogene, în cele mai frecvente cazuri înlocuind suprafețe de perete acoperite cu imitație de lambriuri. În designul modern panourile decorative au căpătat o identitate proprie, fiind panouri 3D ce pot fi folosite pentru a acoperi un perete uniform sau a crea o zonă de perete din mici grupe de panouri decorative, ce creează un design inedit. De foarte multe ori se combină cu profile pentru bandă led, ceea ce creează un perete de accent deosebit prin lumina sa. Poate un exemplu de design ar fi ca pe o parte a peretelui de accent panourile decorative să fie luminate pe una sau două laturi cu profil pentru bandă led și efectul 3D al panoului să fie accentuat de iluminare.