Cum să Amenajezi o Cameră pentru Copii
Fiecare are idee despre cum să amenajeze camera copilului, dar de foarte multe ori dificultatea constă în selectarea lucrurilor care te ajută să creezi un decor ce va fi la fel de adecvat și peste doi, patru sau șase ani. Un tapet cameră copii cu norișori care merge la bebeluș nu-și mai are locul în camera școlarului. Trebuie să fii atent la amenajarea acestei camere, pentru că ea este singura ce „crește” odată cu cel mic, cu pretențiile și imaginația lui. Va trebui chiar să-i ceri părerea când vei alege din nou un tapet cameră copii. Nu este suficient să pui la punct o ambianță confortabilă, sigură și pe placul celui mic, ci trebuie să găsești acea configurație care-ți permite să îmbunătățești și să actualizezi decorul fără prea mari eforturi. Este însă foarte greu să găsești o soluție care să reziste timpului.
Este adevărat că odată cu creșterea în vârstă mobilierul poate fi ales de așa manieră încât să reziste perioade mai lungi de timp, mai ales când este vorba de pat și birou, dar renovările nu-ți vor permite mari economii, chiar dacă atenția îți va fi atrasă în principal de accesorii, decorațiuni, țesături și armonia culorilor.
Cale mai practice idei pentru amenajarea camerei copilului
- Alege piesele de mobilier adaptabile. Din mobilierul bebelușului, foarte puțin mobilier se va folosi în timp, poate doar comoda pentru îmbrăcăminte și masa de înfășat. Patul cu siguranță nu va supraviețui. E greu să te opui unui puști care vrea un pat sub forma unei mașini de curse sau unei fetițe care să vrea un pat cu baldachin ca un castel, dar contează pe faptul că în ciclul gimnazial se va trece la un pat normal sau la unul etajat. Cu siguranță comoda sau biblioteca vor putea fi folosite mult timp, poate și în liceu sau chiar după majorat, poate mai puțin șifonierul sau noptiera. Mare atenție când alegi biroul sau scaunul pentru birou, acestea trebuie să aibă un design adecvat, chiar dacă sunt mai scumpe este de preferat să fie modele ergonomice care să-și modifice înălțimea, după cum crește copilul, pentru a putea fi folosite pentru mai mult timp, mai precis să poată fi folosite până la adolescență. La pat, odată găsit modelul acceptat de toată lumea se va alege o saltea de 2 m lungime, pentru o greutate medie, cu duritate medie și totul va fi bine.
- Alege o paletă de culori jucăușe, dar nu imatură. Pereții albi sunt plictisitori din punctul de vedere al unui copil, dar nu-i o idee bună nici să-i vopsești într-o culoare prea stridentă sau prea întunecată. Cel mai bine ar fi să alegi o nuanță luminoasă de care să nu se plictisească repede și care să se armonizeze cu restul locuinței. Bleul și rozul ar fi putut fi niște opțiuni decente, dacă n-ar fi devenit stereotipuri de gen, așa că ar fi o idee să le înlocuiești cu nuanțe de gri deschis pentru camera unui băiat și nuanțe de corai pentru camera unei fete. Alternativa elegantă și practică la pereții colorați o reprezintă, totuși, cei albi, decorați cu stickere sau benzi luminoase, detalii inedite și cool, perfecte pentru camerele adolescenților. Foarte ușor de integrat poate fi un perete de accent cu tapet cameră copii în totalitate sau poate un fototapet.
- Folosește decorațiuni vesele. Lasă-ți liberă creativitatea când alegi decorațiunile și încearcă să-i cooptezi pe cei mici să vină și ei cu idei pentru camera copiilor, așa se vor simți implicați, fără ca alegerile lor să deranjeze grav echilibrul decorului. Poți folosi în amenajare cutii viu colorate și covoare cu piste de mașini pentru copiii mici și școlari, iar pentru adolescenți pufuri sau perne pentru podea, postere pentru pereți, etajere în formă de fagure, panouri de plută sau panouri perforate pe care să păstreze mărunțișurile, de la suporturile pentru pixuri la fotografii și bilețele.

Cum amenajezi camera copilului în funcție de vârstă
- Camera pentru bebeluși. Este camera în care bebelușul nu doar doarme și mănâncă, este de fapt camera în care învață despre viață, despre tot ce ne înconjoară și mai ales învață să se joace. Este camera în care totul ar trebui să fie „pufos și dulce”, în culori pastelate. Poate un singur perete, cel de lângă pat poate fi decorat cu tapet cameră copii, și ceilalți în culori uni. La fel de bine, ținând cont că decorarea va fi cu siguranță pentru doi ani, dacă nu mai mult, timp în care bebelușul va auzi multe povești, ar merge ca pe fiecare perete să existe un tapet cameră copii, având desene mari și frumoase, care să-l distreze pe cel mic. Tapetul poate acoperi doar parțial peretele.
- Camera pentru preșcolari. În această perioadă, în cameră a apărut un pat care nu este tocmai simplu, arată a mașină, vapor, caleașcă sau gondolă, iar peretele cel mai mare va fi acoperit cu un tapet vesel cu eroi din filmele de animație sau cu modele florale vesele. Nu uitați că cel mic nu va desena numai pe masă, dacă nu are o tablă albă pe perete pentru desen, o va face foarte bine pe ce are la îndemână, adică tapet cameră copii.
- În camera școlarilor mici, nu este loc numai de joacă, se mai fac și teme. Masa pentru desenat și jucat cu plastilină sau lego, nu a fost înlocuită de tot, dar a apărut biroul, adică masa de lucru pentru temele de la școală. Este foarte important dacă găsiți un tapet cameră copii cu numere și litere care să creeze o atmosferă mai școlară puțin. Pe lângă insesizabila restrângere a cutiilor și dulapurilor cu jucării, apar rafturi, sertare și dulapuri pentru cărți, caiete și rechizite de școală, chiar și șifonierul se modifică, pentru a avea mai mult loc de depozitare.
- Școlarii mari se joacă mai mult „pe calculator” și alte gadgeturi. Depozitarea jucăriilor nu mai este o problemă prea mare, contează biroul, biblioteca, cu multe sertare și rafturi, sau patul care poate fi și suspendat deasupra biroului, pentru a câștiga mai mult spațiu în cameră. Pereții vor avea hărți, care familiarizează școlarul cu geografia și istoria, dar vor începe sa apară și posterurile. Pe peretele de accent, tapetul poate fi în continuare chiar dacă are alt model.
- Camera adolescentului nu depinde doar de genul acestuia. Preocupările liceanului se reflectă cu siguranță și în stilul decorativ al camerei. Chiar dacă nu a participat în totalitate la alegerea pieselor de mobilier, stilul decorativ al camerei unui adolescent depinde atât de genul acestuia cât și de preocupările lui. Etajerele pentru cărți și cduri pot fi suspendate deasupra canapelei sau a unui colțar pentru relaxare, citit sau jucat, aceste elemente diferențiază camera unui adolescent de a unui școlar. Amenajarea camerei unui adolescent este înainte de toate un mod de exprimare, iar posterele, afișele, tapetul sau fototapetul, fotografiile și desenele fac parte din felul acestuia de a-și defini personalitatea.