Adesea suntem tentați de tot ceea ce este frumos, de acele lucruri care se remarcă printr-o strălucire aparte sau, pur și simplu, dau bine, fiind plăcute ochiului. Vopseaua lavabilă, tapetul sau tablourile sunt toate opțiuni la îndemână când cauți soluții să decorezi pereții casei. Însă mai există și alte variante, la fel de accesibile, dar cu un efect și mai spectaculos. Dacă încă simți că locuinței tale îi lipsește ceva și orice ai cumpăra nu este de-ajuns, ar trebui să știi că acum nu ai de ce să îți mai faci griji. Pentru decorarea unui perete din living sau dormitor, unii specialiști au ajuns la ideea inovativă, care să schimbe fața încăperii și în cele din urmă a casei, de a folosi panouri decorative. Aceste panouri decorative sunt soluții de amenajare perfectă datorită caracteristicilor unice, fiind în general panouri în relief, supranumite 3D sau tridimensionale, din diferite esențe de lemn, din scoarță de copac, din coajă de nucă de cocos, mușchi sau scoică, din piatră sau polistiren expandat sau extrudat.

Amenajarea cu panouri decorative, așezate împreună, formează modele elegante, care ies frumos în relief, transformând pereții în adevărate opere de artă. Extrem de versatile, amenajările cu panouri decorative pot îmbrăca pereții, pot delimita anumite zone ale încăperii de altele sau pot ascunde unele zonele de depozitare. Specialiști recomandă ca amenajările cu panouri decorative să fie utilizată echilibrat în încăpere, ideal ar fi să se folosească pe un singur perete, așa numitul perete de accent.

Modele de panouri decorative pentru amenajări

Un perete decorativ este un artificiu de design interior care poate schimba complet amenajarea într-o încăpere. Ca să-ți faci o idee despre cum poate arăta o cameră cu perete decorativ, îți prezentăm câteva modele decorate cu panouri decorative, care se pot adapta la numeroase stiluri de amenajare.

  • Perete decorativ cu profile din lemn. Este o varietate foarte mare de panouri decorative din lemn, care diferă atât ca design cât și ca material, și asta numai pentru că lemnul este un material suficient de ușor de prelucrat, dar incită și imaginația la găsirea de noi soluții. Cele mai des întâlnite sunt cele din plăci de lemn dreptunghiulare sau pătrate 3D, aranjate una peste alta, în combinații de aceeași mărime și formă, uni sau la care diferă nuanța, sau ca un mozaic de nuanțe, de la închis la deschis, designul 3D contribuind la rândul său la accentuarea jocului de culoare. Lemnul este ori european, ori din soiuri mai exotice, gen lemn asiatic, precum tecul. Un efect deosebit de culoare îl dă și lemnul de arbore de cauciuc unde panoul este alcătuit din bucăți dreptunghiulare de lemn, inegale atât ca mărime cât și ca grosime, efectul 3D fiind subliniat de nuanțele maroului întâlnit pe fiecare placă. Prismele triunghiulare drepte din lemn de mango dau panourilor decorative aspect de șah. Pot fi panouri făcute din scoarță de copac de mahon care au superbe nuanțe de maro închis, în degrade, spre deschis, sau din coajă de nucă de cocos alb sau maro, cu combinații naturale de culoare, cu forme pătrate, rotunde sau fâșii subțiri dreptunghiulare, sau chiar ca mozaic de forme și culori unice pe fiecare piesă. Cu puțină vopsea și câteva baghete decorative din lemn, poți crea chiar tu un perete statement, care creează o serie de nișe superficiale în care se pot agăța tablouri dar cu atenție să nu încarci prea mult.
  • Perete decorativ cu profil de cărămidă. Principalul avantaj al acestor panouri decorative este aspectul estetic special, aerul nonconformist și plin de eleganță. În plus nu sunt specifice numai stilului industrial, ci funcționează la mai multe amenajări moderne, putând diferi atât după forma și poziția cărămizii , cât și după culoarea acesteia.
  • Perete decorativ cu piatră naturală. Piatra naturală, fie că e calcar, fie că este șist sau piatră de râu, poate funcționa în aranjamente de piatră 3D, cu forme de zidărie regulat aranjată sau ca elemente de dimensiuni și forme diferite. Se potrivesc într-o baie sau o bucătărie, dar și în living, mai ales ca un aranjament rustic. Travertinul apare în panouri decorative ce pot fi ușor folosite într-un living modern, în jurul șemineului.
  • Perete decorativ cu placaj mural. Un trend de design ce a căpătat popularitate în ultimii ani este cel al plăcilor de ceramică, sub formă de gresie sau faianță, de forme și texturi deosebite, altele decât cele folosite clasic în baie sau bucătărie. Este vorba despre un placaj mural în relief ce poate acoperi peretele de accent sau o bună parte a acestuia.
  • Perete decorativ cu panouri 3D. Foarte des sunt folosite panourile 3D, cu un model ce se evidențiază și este repetat pe tot peretele sau pe o porțiune a acestuia. Ca să nu sufoci atmosfera din cameră, îmbracă doar o porțiune a unui perete cu astfel de plăci. Astfel de panouri decorative sunt din polistiren expandat sau extrudat, din carton presat sau chiar din fibră de trestie de zahăr.
  • Perete decorativ cu panouri 3D și lumini. Aceste panouri decorative în relief au posibilitatea să poată fi montate împreună cu o instalație de leduri ce pot crea accent pe un perete. Se potrivesc foarte bine într-un living minimalist, unde luminile create accentuează simplitatea și puținul mobilierului. Unul din secretele acestui aranjament este lipsa simetriei în aranjarea luminilor.
  • Perete decorativ cu mix de forme și texturi. Ca să obții un efect deosebit, poți crea un perete unde să mixezi panouri decorative din lemn sau MDF, pe care să le dispui pe marginile peretelui, iar în mijloc să concentrezi atenția cu un panou din piatră. Un astfel de perete cere nu numai imaginație, cât și o foarte bună mână de lucru, pentru a crea un tot fără fisură.
  • Perete decorative din sticlă. Dacă ai nevoie de mai multă lumină în locuință, un perete decorativ din sticlă te va ajuta. Poți să alegi cărămizi de sticlă în mai multe dimensiuni, modele și chiar și nuanțe. Lumina nu va mai fi blocată, ca în cazul unui perete clasic și ambele camere despărțite de acest perete vor fi mai luminoase.
  • Perete decorativ din panouri traforate. Panourile traforate cu rol decorativ și aspect impecabil sunt o altă soluție perfectă când vrei să nu obturezi toată lumina între două zone. Aceste panouri decorative sunt foarte rezistente, construite din masă plastică, cu grosime de 10 și 19 mm, duritate și rezistență mecanică bună, foarte bune proprietăți adezive și rezistență ridicată la acizi, leșii, alcool, respectiv ulei și petrol.