Pentru decorarea pereților din living, dormitor sau hol, în idea creierii unui perete de accent, dar și pentru finisarea băilor sau bucătăriilor, de multe ori înlocuind faianța, se folosesc panouri decorative, o inovație de design interior devenită extrem de populară în amenajările moderne. Acest finisaj cu panouri decorative are capacitatea de a schimba rapid și radical înfățișarea spațiului unde este folosit, fiind nevoie doar să alegi modelul care să se potrivească încăperii care va fi decorată.

Caracteristici ale panourilor decorative

Amenajarea cu panouri decorative tridimensionale, așezate împreună, formează modele elegante, care ies frumos în relief, transformând pereții în adevărate opere de artă. Formele unice oferă un efect deosebit pereților, și pun în evidență într-un mod plăcut anumite zone ale încăperii. Aceste panouri decorative sunt soluții de amenajare perfectă datorită caracteristicilor unice. Sunt panouri în relief, supranumite 3D sau tridimensionale, din diferite esențe de lemn, din scoarță de copac, din coajă de nucă de cocos, mușchi sau scoică.

Extrem de versatile, amenajările cu panouri decorative pot îmbrăca pereții, pot delimita anumite zone ale încăperii de altele sau pot ascunde zonele de depozitare. Specialiști recomandă ca panourile tridimensionale să fie utilizate echilibrat în încăpere, ideal ar fi să se ofere cu ajutorul lor masivitate unui singur perete, așa numitul perete de accent.

  • În dormitor aceste panouri decorative pot fi aplicate pe peretele din spatele patului, pe care este fixat capul patului, pentru a scoate în evidență zona de somn.
  • Pentru living panourile tridimensionale pot fi metoda de a pune accent pe zona de socializare, fiind aplicate pe peretele din spatele canapelei sau dacă în living avem un șemineu, acesta poate fi încadrat într-o zonă de accent.
  • Într-un open space peretele de accent cu panouri decorative tridimensionale este indicat să accentueze zona de dining.
  • Pe holul de intrare accentul poate fi pus pe peretele lung, nefolosit pentru depozitare. Prima impresie contează iar acest tip de finisaj surprinde plăcut, fiind atrăgător și elegant.

Tipuri și modele de panouri decorative

Trebuie să știm că există panouri decorative care variază atât ca aspect cât și ca utilizare. Anumite modele fiind dedicate exclusiv spațiilor uscate, cum este livingul, dormitorul, holul sau camera copilului, sau altele sunt concepute pentru a fi folosite în spații umede, precum baia și bucătăria. În altă ordine de idei aici se vorbește despre panouri decorative de interior dar trebuie știut că există asemenea panouri și pentru exterior.

Panourile decorative 3D se numără printre recentele apariții din această categorie de finisaje, fiind utilizate cu precădere în decorarea și amenajarea interioarelor moderne pe care le personalizează.

Sunt denumite panouri 3D datorită designului în relief, design care conferă peretelui pe care sunt aplicate un volum deosebit. 

  • Panourile decorative din lemn asiatic 

Sunt panouri 3D din lemn de sequoia maro deschis, din arbore de cauciuc maro natural, lemn de tec, de diferite nuanțe, de la antracit la maro deschis, sau mango. În plăci lemnul este cel mai adesea dreptunghiular sau pătrat, în combinații de aceeași mărime și formă, uni sau la care diferă nuanța, sau este un mozaic de nuanțe, de la închis la deschis, designul 3D contribuind la rândul său la accentuarea jocului de culoare, mai ales pentru tec. 

Un efect deosebit de culoare îl dă și lemnul de arbore de cauciuc unde panoul este alcătuit din bucăți dreptunghiulare de lemn, inegale atât ca mărime cât și ca grosime, efectul 3D fiind subliniat de nuanțele maroului întâlnit pe fiecare placă. 

Deosebit ca design este panoul din lemn de mango, tăiat ca prisme triunghiulare drepte, tăiate egal și formând perechi ce sunt așezate pe panouri în șah, efectul de relief și culoare fiind perfect. 

Toate aceste panouri decorative sunt pentru uz interior uscat, potrivindu-se la proiecte speciale în dormitor, living sau hol, atât pe perete dar și pentru tavan. Pentru cazuri mai deosebite pot fi folosite și la spații de birou sau alte instituții publice.

  • Panourile decorative din lemn european

Sunt panouri decorative din lemn de nuc maro cu variații de nuanță, de formă pătrată egală cu diferențe de grosime; un mix de nuanțe de nuc, de formă dreptunghiulară și de dimensiuni diferite, ce subliniază foarte decent relieful; un mix de lemn de frasin, stejar și pin, cu multe nuanțe toate bucățile, indiferent de grosime având aceeași formă hexagonală, egale între ele, care dă o senzație deosebit de echilibrată pe perete. De mare efect devin aceste panouri când lemnul de nuc este tăiat perpendicular pe fibră, efectul devenind mai special. Și aceste panouri pot fi folosite în spații rezidențiale, atât în living, dining sau dormitor, dar și în spații comerciale sau de birouri, atât pe perete cât și pentru tavan, total sau parțial.

  • Panourile decorative din scoarță de copac de mahon 

Scoarța de copac de mahon poate fi nuanțe superbe de maron închis, în degrade, spre deschis, fiind în aranjamente de plăcuțe dreptunghiulare de lățimi diferite într-un aranjament de cărămizi sau în perechi de plăci egale ca dimensiuni cu direcție de fixare în șah. Ambele variante sunt cu un efect de design foarte incitant, textura fiind cu totul deosebită. Sunt panouri decorative pentru incinte uscate, foarte bine de folosit în decorarea peretelui de contrast din dormitor, hol sau living, dar pot fi folosite chiar și în holuri de birouri.

  • Panourile decorative din lemn de nucă de cocos

Panourile sunt făcute din lemn de nucă de cocos alb sau maro, cu mixuri naturale de culoare, cu forme pătrate, rotunde sau fâșii subțiri dreptunghiulare, sau chiar ca mozaic de forme și culori unice pe fiecare piesă din mozaic. Toate aceste panouri se potrivesc unor decorațiuni menite a fi folosite în living, dormitor sau hol, pe perete sau tavan.

  • Panourile decorative din mușchi galbeni sau verzi 

Panourile făcute mușchi, indiferent de culoare sunt specifice unor aranjamente speciale făcute pe peretele de interes, când peretele este decorat cu un anumit model de panou decorativ la care se vine cu panouri de diferite dimensiuni sau forme care se îmbină în designul general, fiind foarte folosit în livinguri, mai rar dormitor, în birouri mai speciale sau chiar în holuri reprezentative de recepție. Este ușor de întreținut.

  • Panourile decorative din scoică

Panourile din scoică, fie că sunt midii negre, fie că sunt dintr-un mix de scoici, sunt panouri de interior, de umezeală, deci pot fi folosite nu numai în zone uscate, ci și în zone umede, adică și în baie sau bucătărie, la fel cum pot fi folosite chiar și în toalete din hoteluri, spații comerciale sau de birouri. Aceste panouri pot fi folosite atât pentru acoperirea întregului perete sau pentru acoperirea peretelui împreună cu alte panouri, pentru a face un aranjament.