Cum îți poți transforma casa folosind profile decorative de interior
Când îți construiești sau renovezi interiorul casei te gândești și la detalii. Dacă vrei să adaugi un plus de stil, un aspect elegant de finisare, poți opta să folosești profile decorative de interior. Prezența lor se remarcă pe pereții marcați de profile paralelipipedice sau brâuri, tavane ornamentate cu rozete, muchii delimitate de baghete ornamentale și tavane cu grinzi din lemn sau materiale ce imită lemnul.
Ce sunt profilele decorative de interior? Folosim profile decorative de interior și baghete din polistiren ca elemente decorative folosite pentru:
Ornamentarea tavanului sau a pereților.
Îmbinarea dintre pereți și tavan, puncte de legătură într-o zonă unde pot apărea fisuri.
Îmbinarea dintre pereți și pardoseală, ce trebuie să acopere în general schimbarea de material.
Aceste profile decorative de interior sunt practice, ușor de montat, deoarece sunt din materiale ușoare precum polistirenul sau poliesterul, foarte manevrabile și cu o rezistență mecanică suficient de bună. După fixare se pot colora ușor și prinde orice culoare deoarece sunt prevopsite cu o amorsă ce le face compatibile cu diferite formule de vopsea. Profilele decorative de interior sunt o opțiune economică de decorare, datorită materialului din care sunt realizate și prețului acestuia.
Profile decorative de interior reprezintă termenul general sub care veți găsi elemente decorative sub o mare diversitate, pentru a putea fi folosite la diferite stiluri de design și să funcționeze și cu multiplele cerințe ce circulă pe piață. Aceste profile decorative de interior au rolul de a înfrumuseța
interiorul locuinței printr-un plus de stil și eleganță. Mai mult decât atât, pe lângă funcția estetică, unele elemente sunt folosite și cu rol funcțional, ca de exemplu finisarea îmbinărilor dintre perete și tavan, mascarea unor trasee de țevi sau cabluri, ascunderea rosturilor de la ferestre și uși sau a galeriei de perdea.
Cele mai uzuale profile decorative de interior
Profilele decorative de interior sunt folosite potrivit dorințelor de decorare ale proprietarului, opțiunile fiind dintre cele mai diverse. Aceste profile decorative de interior sunt de diferite dimensiuni și modele, și pot fi folosite pentru a personaliza o încăpere sau întreaga casă, dar și pentru a masca
imperfecțiuni. Ele sunt fabricate din polistiren sau poliuretan, expandat sau extrudat, fiind ușoare și rezistente.
Plinta decorativă de interior se montează la partea de jos a pereților unei încăperi pentru a-i apăra împotriva loviturilor, a umezelii și pentru a acoperi rostul dintre pardoseală și perete. Plinta decorativă de interior asigură un aer plin de grație, ușor clasic și de o sobrietate plină de bun gust.
Printr-o lățime mai mare creează impresia de cameră mai înaltă. Poate ascunde și trasee de cabluri.
Cornișa de tavan, cunoscută și ca baghetă de tavan, este un element arhitectural care aduce un plus de valoare încăperilor și creează o atmosferă deosebită, potrivindu-se atât spațiilor cu înălțime mare, cât și celor cu înălțime medie sau mică. Cornișa tavan este cel mai popular profil
decorativ, folosit pentru a acoperi îmbinarea dintre perete și tavan. Acest ornament aparent simplu dă consistență designului locuinței, fiind considerat aproape indispensabil, pentru că acoperă orice imperfecțiune dintre perete și tavan. Cornișa tavan creează senzația de înălțime suplimentară, mărind spațiul de percepție al încăperii, putând fi vopsită în orice culoare. Cornișa tavan sau bagheta de colț reprezintă soluția ideală pentru a conferi rapid camerei eleganță și personalitate.
Brâul decorativ este folosit de designeri ca profil pentru a delimita două zone ale aceluiași perete, fiecare zonă având o altă temă de decorațiuni, sau poate delimita zona cu corpuri de mobilier de zona superioară cu oglinzi și tablouri.
Ancadramentele pentru ferestre și uși sunt profile decorative de interior ce încadrează ușile și ferestrele ca niște chenare decorative în relief, concepute să înfrumusețeze și să dea o imagine elegantă.

Acest detaliu este foarte actual în amenajările în stil contemporan,
neoclasic sau oricare alt stil, în care ați dori un detaliu special pentru tâmplărie.
Profil de mascare a galeriei pentru perdele și draperii este un alt profil decorativ, adesea asociat ancadramentelor de ferestre.
Arcada decorativă de interior este un detaliu sub formă de arc de cerc, ce se folosește pentru trecerile dintre încăperi, acolo unde nu sunt fixate uși. Pot orna numai partea de sus a trecerii dintre camere sau totul de la pardoseală în sus. Adesea sunt combinate cu luminatoare deasupra.
Scafa decorativă de interior este o baghetă prinsă de perete în partea de lângă tavan cu scopul de a ascunde imperfecțiuni de execuție, trasee de cabluri sau țevi, sau pentru a fi suport unui sistem de iluminat ambiental. În acest fel încăperea este inundată de o lumină difuză care va spori
farmecul designului interior şi va conferi mai multă intimitate încăperii.
Coloanele și pilaștrii sunt profile decorative de interior care ajută la ascunderea stâlpilor structurali, țevilor sau a nișelor. Acestea sunt elemente decorative care vor transforma radical spațiul unde sunt amplasate, conferindu-i acestuia un plus de eleganță. La fel ca și celelalte profile
decorative, sunt ușor de montat și pot fi vopsite în nuanța dorită cu vopsea pe bază de apă.
Consolele și nișele sunt acele profile decorative de interior care alături de coloane și pilaștri sunt mai deosebite și cer o mare atenție la proiectare. Nu numai că sunt folosite în stiluri foarte elegante, dar pot fi folosite în orice living unde vrem un șemineu adevărat sau doar de decor, pentru lucrările suplimentare necesare sau chiar pentru proiectarea unor pereți falși atunci când vrem să amenajăm niște nișe. Aparența nișelor se poate da și printr-o lucrare mai complexă, între stâlpi.
Rozeta decorativă poate fi fixată pe tavan, unde este și locul de fixare pentru lustră, sau pe perete, dar în ambele situații se poate asocia cu chenarul decorativ.
Panouri decorative 3D reprezintă diferite modele cu care se ornează peretele de accent, total sau parțial. Multe dintre aceste panouri decorative ascund instalații de iluminare ambientală
Grinda decorativă este un element arhitectural de design adesea folosit pentru decorarea în diferite stiluri rustice, putând apărea ca zugrăvite dar la fel de bine imitând diferite tipuri de lemn.
Domul este un element decorativ de interior ce funcționează în cazul unor amenajări mai sofisticate în stiluri foarte elegante, precum clasic sau neoclasic, baroc, rococo sau chiar boho.
Reprezintă o supraornare a tavanului ce implică și o lucrare de tavan fals, efectul fiind deosebit la încăperile înalte peste medie și cu suprafețe nu foarte spațioase.