Multe stiluri de amenajare interioară nu au atâta succes ca stilul industrial, deoarece acest stil este la îndemâna oricui. Nu ai nevoie de un buget prea mare pentru a-ți decora casa în stil industrial, pentru că majoritatea elementelor de design pot fi făcute chiar de tine, iar multe piese de mobilier în stil industrial pot fi reciclate din deșeuri. Dintre multele stiluri de amenajare, stilul industrial este unul de decor utilitarist, simplu și curat și se bazează pe funcționalitate. Deși este atrăgător și din punct de vedere estetic, acest stil are câteva caracteristici de bază pe care trebuie să le știi dacă îți dorești să decorezi casa în stil industrial.

Despre stilul industrial

Odată cu creșterea capacității de a renova și a da viață unor depozite vechi, hambare, hale de producție și clădiri industriale, dintre mai multe stiluri de amenajare a revenit pe masa de lucru a designerilor de interior stilul industrial. Mai mult nonconformist și mai puțin popular, stilul industrial s-a născut odată cu perioada consumeristă, când depozitele vechi au devenit magazine, birouri sau chiar apartamente, cunoscute mai ales pentru funcționalitate, minimalism și lipsa pretențiilor.

Diferit de alte stiluri de amenajare, acest stil este unul rebel prin excelență, care se bazează pe un model arhitectural „incomplet”, cu pereți neșlefuiți care își expun dezinhibat imperfecțiunile, cu bare de fier ruginite și suporturi vechi, cu podea de tip „fabrică”, cu cabluri, sârme și fasunguri la vedere, betoane și tot felul de table îndoite. Având în vedere elementele definitorii enumerate mai sus, am putea afirma că stilul industrial este un stil preponderent masculin, însă, prin asocierea culorilor, a accesoriilor și a texturilor potrivite, acesta poate fi cu ușurință „îmblânzit” și transformat într-un mediu primitor, comod de întreținut și ieșit din tiparele obișnuite. Pe lângă faptul că este foarte la modă, acest stil are și un farmec aparte, lăsând o amprentă puternică asupra spațiului în care este folosit.

Sfaturi de amenajare în stil industrial

Spre deosebire de alte stiluri de amenajare, în stilul industrial totul este permis de la materiale textile, lemn nefinisat, aluminiu, bronz, structuri metalice, bricolaj aparent aleator, idei inedite și imaginație pusă la încercare, până la un pic de căldură adăugată pentru a compensa răceala metalului. Se confirmă de la sine faptul că printre alte stiluri de amenajare acest stil este unul rece, însă elementele care îl însuflețesc sunt pernele decorative, florile, țesăturile vesele, un fotoliu confortabil, combinarea culorilor neutre cu alb și negru, îmbinarea unor culori tari cu mai puțin remarcabilul gri, adică elemente care definesc personalitatea celui care ocupă spațiul amenajat.

  1. Porniți de la pereți. Finisajele perfecte nu sunt caracteristice acestui stil. Ideale pentru astfel de interioare sunt pereții netencuiți, erodați, cărămida văruită, betonul sau lemnul natural. Sunt binevenite un perete din beton sau din cărămidă cu aspect vechi și structură metalică aparentă, cu grinzi sau stâlpi.
  2. Păstrați un spațiu deschis. Simplificați spațiul din punct de vedere estetic, în special podeaua trebuie să amintească de vechile fabrici din Epoca industrială. Optați pentru ferestre mari, rămase goale, unde perdelele sau draperiile nu prea își găsesc rostul.
  3. Folosiți culorile închise. Culorile stilului industrial pornesc de la maro închis și se încheie cu gri deschis, alb, negru și auriu sau bronz. Pe lângă țevile la vedere și cărămida expusă, puteți folosi materiale precum piele uzată, scaune vechi sau instalații sanitare din cupru, și puteți adăuga puțină culoare prin elemente de design precum covorașe, tablouri sau suporturi de iluminat, important fiind ca obiectele din metal să pară neșlefuite.
  4. Obiecte de artă contemporană. Stilul industrial face casă bună cu arta contemporană, în special cu cea abstractă. Puteți apela cu încredere la fotografii sau tablouri și sculpturi, un tapet care imită ziarele vechi sau afișele anilor ′60-′70 sau chiar toate la un loc. Apelați la accesorii inedite, din alamă, cupru sau tablă, dar fără să abuzați de ele. Puteți apela, de asemenea, la picturile pe pânze de mari dimensiuni. Folosiți grafica îndrăzneață, picturile murale, pictura abstractă sau simboluri, precum numere sau litere, pe un perete de cărămidă expusă pentru a face un perete accent instantaneu, în dormitor sau camera de zi. Pereții înalți permit expunerea de tablouri de dimensiuni mari care domină și impresionează, spațiul vast invită la expunerea de sculpturi în piatră sau fier.
  5. Mobilierul. Specific stilului industrial este mobilierul vintage, din oțel, cu scaune simple, cu picioare de fier, măsuțe de cafea realizate din paleți de lemn, canapele cu brațe subțiri și un pat din fier forjat, fără zorzoane. Spațiul generos permite desfășurarea de canapele largi, capitonate cu piele neagră sau maro. Pe post de masă de cafea folosiți cufere îmbrăcate în piele sau materiale textile rugoase, cu încuietori metalice. Mai mult, mobilierul poate împrumuta și el un design inspirat de țevi și conducte, prin utilizarea anumitor piese de asamblare sau accesorii funcționale precum mânere sau bare de metal create cu forme asemănătoare. Foarte potrivite sunt corpurile de mobilă din lemn masiv cu inserții de fier sau paturile simple cu baldachin din fier forjat. În bucătărie se vor menține lucrurile cât mai simple, folosiți o masă înaltă cu scaune de bar cu picioare din fier, în living amplasaţi o maşină de cusut, folosiţi lămpi de podea, în loc de plafoniere, alegeți abajururi metalice cu tijă lungă, iar în dormitor optați pentru noptiere care imită butoaie vechi sau dulapurile tip fișet.
  6. Iluminarea. Sistemul de iluminat este improvizat din diverse sticle, pălării, borcane, roți, aparent nefolositoare cu aspect uzat și industrial. De preferat sunt corpurile de iluminat cu structuri metalice. Asocierea unor corpuri de iluminat similare ca stil, în culori monocromatice, poate aduce, un aspect industrial chic în dormitor. Mai pot fi folosite corpurile de iluminat din materiale ce amintesc oțelul, cu design simplu, imitând lămpile ce vegheau munca lucrătorilor industriali de început de secol XX, sau lustre de tavan și lampadare din fier forjat cu arcuiri senzuale și abajururi din textile nepretențioase.
  7. Decorațiuni specifice stilului industrial. La renovarea casei un mod de a aduce detalii industriale este să descoperiți punctele focale care au nevoie de o nouă față. Șemineele și pereții accent pot fi renovați cu materiale industriale expuse pentru a crea un aspect nefinisat, păstrând restul camerei într-un stil modern. Betonul este un material cu care puteți lucra foarte bine în acest sens, întrucât este funcțional din punct de vedere structural, putând fi finisat, lustruit sau mat și neterminat. Betonul poate fi utilizat și pentru pardoseli, blaturi, chiuvete, căzi de baie, șeminee și multe altele. Pardoselile din lemn, beton sau piatră arsă rămân neacoperite, cu excepția unor elemente de accent, precum covoarele țesute manual, în culori vii și cu modele tradiționale.