Designul interior este arta și știința decorării interioarelor, pentru un efect plăcut din punct de vedere estetic. Dezvoltarea arhitecturii și a proceselor industriale în domeniul construcțiilor au fost cele care au dus, practic, la apariția designului de interior. Să amenajezi o locuință nu este un lucru foarte simplu, cu atât mai mult dacă nu ești foarte bine familiarizat cu stilurile de design interior, care, de altfel, sunt și foarte multe. Odată ales stilul, lucrurile se mai simplifică oarecum. Trebuie să se pună cap la cap caracteristicile care definesc stilul și să le folosim în fiecare cameră a casei, dând acestora o specificitate reprezentativă, dar având totodată un caracter unitar al amenajării locuinței.

Stilul contemporan este cel ce va fi pus în discuție în rândurile următoare și cum va decora el casa.

Stilul contemporan, simplu, curat și cu tendințe minimaliste

Stilul contemporan este des confundat cu cel modern, însă caracteristica principală care le deosebește este referința permanentă a stilului contemporan la aici și acum. În vreme ce stilul modern are la bază o reinterpretare a designului anilor ‘20, cel contemporan folosește elemente de actualitate, este fluid și cu puține detalii caracteristice. 

Interioarele contemporane nu se rezumă doar la mono-stil, acestea îmbină cu succes elemente specifice stilurilor precum Art-Deco, high-tech, eclectic, minimalist, retro, loft, shabby chic, tradițional, Art Nouveau. Rezultatul este o ambianță confortabilă și plăcută, fără elemente foarte complexe. De asemenea, tot ceea în trecut se ascundea, zidăria sau țevile metalice, astăzi, din contră, pot fi folosite ca elemente de design interior. 

Amenajările contemporane propun un stil liniștit, punând accent pe confortul psihologic, iar componența principală constituie alegerea unei game cromatice echilibrate. Interiorul contemporan nu are restricții prin culoare. Culorile sunt tonuri luminoase, calde, echilibrate și pastelate. Mobilierul în acest stil este deosebit de atractiv și calitativ, cu forme geometrice, linii plăcute și simple, iar tapițeriile sunt de cele mai multe ori din materiale textile din fibre naturale precum bumbacul, mătasea, iuta, etc. Dulapurile sunt multifuncționale, mobilierul de cele mai multe ori este modular, iar finisajele preferate sunt din lemn, lucioase sau mate, combinate cu sticlă sau metal. 

Configurațiile sunt în spațiu deschis, livingul este open space, care cuprinde bucătăria și/sau holul sau chiar baia open space, inclusă în dormitor, sunt frecvent întâlnite în amenajări. Este un stil îndrăzneț, inclusiv cu pete de culoare luminoase, este neted, curat, și cu forme geometrice, utilizând în mod frecvent liniile curbe. Elementele de mobilier sau decor au aspect simplu, în culori neutre, care înglobează tehnologii inovatoare.

Cum decorezi casa în stil contemporan

  1. Într-un apartament decorat în stil contemporan poți găsi atât nuanțe neutre liniștitoare, cât și contraste puternice sau culori intense, îndrăznețe.
  2. Mobilierul contemporan se remarcă printr-un design curat, geometric, simplu, cu linii drepte și linii grațioase, rotunjite.
  3. Stilul contemporan încorporează diverse influențe din alte stiluri, în special de la Art Deco, tradițional, hi tech și din cel modern.
  4. Culorile care stau la baza decorului contemporan sunt albul, negrul și griul închis. Foarte popular este bejul. Acestea reprezintă un fundal minunat pentru accentele de culori saturate, precum roșu, portocaliul ori indigoul. Bucătăriile negre, de exemplu, sunt un trend din ce în ce mai popular, cu toate că trebuie să acorzi o atenție deosebită iluminatului din încăpere dacă optezi pentru electrocasnice sau dulapuri negre. Când alegi o combinație de culori pentru a adăuga accente cromatice într-un spațiu contemporan, mizează pe culorile complementare, cele care se află pe poziții opuse pe roata culorilor, pentru a produce contraste care atrag atenția și definesc mai bine spațiul. Imprimeurile din stilul contemporan sunt considerate cele geometrice, abstracte sau chiar cele florale, cu condiția să fie puternic stilizate, în așa fel încât să se îndepărteze cât mai mult de realitate. Culorile solide sunt, însă, predominante în spațiile contemporane.
  5. Piesele de mobilier în stil contemporan nu pot fi trecute prea ușor cu vederea. Au un design simplu, fără să fie excesiv ornamentate, și cu tapițeria din fibre naturale, bumbac, in, iută, mătase, lână, care are nuanțe neutre, însă aspectul lor este departe de a fi banal. Picioarele canapelelor și fotoliilor sunt expuse, și nu vom găsi într-un living contemporan tapițerii cu fustă, franjuri, ciucuri ori borduri.
  6. Pentru că spațiul contemporan se potrivește foarte bine în spațiile deschise, una dintre caracteristicile acestuia este și folosirea eficientă a luminii naturale. Ferește-te de draperiile opace și asigură-te că soarele intră nestingherit în încăpere. Folosește spoturile, benzile led și ghirlandele luminoase pentru a accentua mobilierul ori decorațiunile sau pentru a crea lumina ambientală ce conferă spațiilor contemporane o atmosfera caldă și primitoare. Corpurile de iluminat pot avea elemente metalice sau colorate, iar ca design variază de la modelele geometrice obișnuite până la cele sculpturale, voluminoase.
  7. Pentru a echilibra texturile reci ale elementelor cromate, metalice sau din piatră, specifice stilului contemporan, folosește cât mai multe țesături, perdele, pleduri, perne decorative, dar nu aglomera încăperea cu imprimeuri colorate. Cheia, aici, este contrastul simplu și de efect, spre exemplu, între o pernă cu imprimeu zebra, un covor cu imprimeu chevron alb și negru sau alb și gri, un taburet cu tapițerie în dungi albe și negre.
  8. Plantele decorative dintr-un apartament în stil contemporan sunt mari și dramatice, dar ghivecele sunt simple, neavând neapărat un rol decorativ. Plantele decorative reprezintă o tendință modernă, eco-friendly, care adaugă un plus de vitalitate și prospețime în orice spațiu. Când hotărăști să așezi o plantă într-un anumit loc din casa ta, trebuie să ții cont de doi factori esențiali, nevoile plantei și estetica încăperii, trebuind să armonizezi stilul ghivecelor și al celorlalte accesorii cu stilul amenajării.
  9. Tablourile și decorațiunile de pereți nu impresionează prin număr, ci prin dimensiune sau originalitate. Mottoul de bază al acestui stil, când vine vorba de decorațiuni este ”calitatea contează, nu cantitatea”. Astfel, este de preferat să aveți un singur tablou mare pe un perete, decât mai multe mai mici. În ceea ce privește elementele artistice, sunt preferate fotografiile alb-negru.

Pe Elegance Decor găsești numeroase soluții care să te ajute să amenajezi casa în stil modern. Te poți baza pe oferta Elegance Decor pentru corpuri de iluminat care te vor sprijini, marea gamă de tapete și fototapete, ornamente de perete sau tavan, panourile sau tencuiala decorativă de interior, toate acestea fiind produse ce te pot ajuta și în luarea de noi decizii în redecorare.