Cum Alegi un Fototapet în Funcție de Cameră
Deși este unul dintre cele mai des întâlnite și îndrăgite obiecte de decor în amenajările interioare, este printre puținele elemente a căror istorie a depins de capriciile vremurilor, bucurându-se de o mare popularitate, dar și de perioade în care i s-a imputat faptul că hărțuiește privirea și aglomerează orice spațiu. Adevărul este că un tapet sau un fototapet afectează atmosfera de design interior, ca orice piesă din compoziția unui decor. Impactul este cu atât mai puternic cu cât este aplicat pe o suprafața mai generoasă a peretelui.
Un tapet sau un fototapet este un element de design care poate transforma complet o încăpere și care dictează atmosfera mai eficient decât piesele de mobilier. Imprimeul său poate da spațiului un aer dinamic sau mai multă stabilitate. Dacă este reliefat, adaugă profunzime unui perete monoton, iar combinațiile potrivite de culori relaxează sau îți oferă energie. Alegerea unui tapet sau a unui fototapet, cu siguranță trebuie făcută în funcție de particularitățile spațiului decorat.
Fototapete decorative funcție de fiecare încăpere
Alegerea unui fototapet potrivit pentru fiecare cameră, va ține cont nu doar de aspectul acestuia, ci și de tipul materialului, pentru a stabili dacă este suficient de rezistent pentru condițiile spațiului respectiv, dar și de costuri.
În teorie nu este necesar să investești prea mult într-un fototapet cu care vei decora pereții holului, acesta fiind doar un spațiu de trecere, în timp ce în living, adică în camera unde toată familia se adună pentru a petrece o mare parte din timpul liber și unde sunt primiți oaspeții, ar fi mai bine să îți asiguri un fototapet cu un buget mai permisiv.
- Modele de fototapet pentru living
Indiferent de stilul de design interior în care decizi să-ți amenajezi living-ul, fototapetul reprezintă o soluție practică, atâta timp cât ai grijă să optezi pentru unul durabil, realizat din fibre nețesute, din fibre sintetice cu sau fără substrat din hârtie, tapet metalic sau din fibre naturale. Funcție de gradul de permeabilitate, un fototapet pentru living, pentru că este o cameră fără umiditate excesivă, poate fi impermeabil iar petele ar trebui să poată fi îndepărtate cu apă și săpun.
Chiar dacă alegi un decor minimalist, în care pereții ar trebui să aibă o culoare neutră, cât mai luminoasă, te poți baza pe un tapet care imită lemnul, în nuanțe de alb cu subtonuri calde. Un fototapet cărămidă culoare deschisă sau pătrat alb este perfect. La fel și într-un living industrial. Dacă vrei să obții un decor glam în living, alege un tapet metalic cu străluciri aurii sau argintii. Dacă ai un living lung și îngust, poți echilibra vizual dimensiunile camerei cu ajutorul unui tapet cu dungi verticale. Tapetul cu dungi orizontale va face ca tavanul înalt al unui living să pară mai scund. Un fototapet cu model florar mic trebuie evitat ca fiind demodat și obositor. Dacă vrei să faci un model ieșit din tipare montează un fototapet pe tavan.

- Modele de fototapet pentru dormitor
În dormitor ai nevoie de un fototapet realizat din materiale nontoxice, așa că ar fi bine să alegi modelele textile, din fibre naturale sau un fototapet din hârtie, pentru că dormitorul nu este o încăpere cu mult trafic și pereții nu se murdăresc atât de repede ca în alte camere. Umiditatea fiind de asemenea redusă în această încăpere, este nevoie de un tapet nu foarte rezistent la apă, ce poate fi șters ușor cu un burete umed sau cu apă și săpun.
Se poate alege un fototapet în nuanțe calde, fără culori stridente. Motivele florale și cele geometrice se regăsesc în cele mai multe modele de tapet pentru dormitor, însă și cele monocrome, în care modelul se evidențiază doar prin textură, conferind suficient interes vizual încăperii. Pentru că imaginea contează, peretele de accent din spatele patului poate fi despre un luminiș în liniștea pădurii, un cer înstelat sau valurile mării. O pădure monocromă în culori pastel deschis poate da liniștea necesară unui dormitor. Un aranjament floral, cu flori ce cresc din stânga spre dreapta poate fi încadrat pe un perete, trecând colțul pe al doilea, pe o bandă nu foarte lată, și eventual urcând pe tavan.
- Modele de fototapet pentru camera copilului
Un fototapet ideal pentru camera copilului este un fototapet 3D, care în funcție de imagine poate sta pe peretele din spatele patului sau poate crea peretele de accent pe peretele opus ușii de intrare, în lateralul patului. În felul acesta imaginea favorită a celui mic va fi la vedere atât la culcare, dar și la trezire. Că sunt imagini din povești, din filme sau mașini sau inorogi, culorile trebuie să fie atrăgătoare, la fel ca imaginile. Evitați imaginile prea încărcate pentru a nu obosi vizual.

- Modele de fototapet pentru holul de intrare
Pentru că prima impresie contează, este foarte important ca un fototapet în holul de intrare să creeze acea surpriză plăcută, veselă și luminoasă, holul de intrare fiind una din încăperile ce rar dispun de lumină naturală. Fototapetul de pe holul de intrare poate fi tapet ușor, din hârtie, creând peretele de contrast în fața ușii de intrare. Dacă hainele așezate în cuier stau direct pe perete este de preferat ca tapetul de pe acel perete să fie unul super lavabil, gros, foarte rezistent, ce se poate igieniza cu apă și săpun sau cu perie și cu o soluție de curățare. Un fototapet cu imagine largă, deschisă, citadină sau montană, eventual un alt fel de peisaj larg pot da impresia de spațiu vast, într-un hol nu foarte spațios.
- Modele de fototapet pentru baie
Într-o baie bine ventilată, se poate aplica un fototapet pe peretele care nu este în dreptul căzii, dacă alegi un model super lavabil, rezistent la frecare, cu stratul superior din vinil cu greutate mare. Peisaje largi, în culori pastel, ușor încețoșate, lebede plutind sub clar de lună sau chiar peisaje fantastice se pot potrivi ușor în decorarea unei băi, trebuie doar să nu contrasteze foarte tare cu restul decorului.
- Modele de fototapet pentru bucătărie
Chiar dacă pare că bucătăria trebuie să aibă pereții îmbrăcați doar cu faianță, să știi că poți crea și aici un decor primitor și plin de personalitate, cu condiția sa alegi un fototapet super lavabil. Optează pentru modele de fototapet cu design retro sau cu un peisaj impresionant, dar care să fie pentru bucătărie, cauciucat, cu stratul superior realizat din vinil. Fototapetul nu este bine să fie fixat deasupra chiuvetei, unde contactul cu apa este frecvent, sau deasupra aragazului, unde pot sări stropi de ulei.