Neutru înseamnă, din punct de vedere cromatic, fără culoare. Neutrele sunt, deci, culori greu de remarcat întrucât nu trezesc emoții, idei sau senzații. Numim neutre griurile în toate tonalitățile sale, bejurile și diferitele nuanțe de maron și brun. Astfel, putem califica o culoare neutră după modul în care poate fi combinată cu ea însăși și cu toate celelalte culori.

Ce culori neutre, bej sau gri?

Bej, ivoire, taupe, negru, gri, alb vă par a nu avea efectiv culoare, însă ele au tonuri și subtonuri. Spre exemplu, bejul poate avea un subton de roz, somon ori unul de bronz, auriu. Albul poate fi ivoire, gălbui, albăstrui sau rozaliu. Prin urmare, când începi un nou proiect de decorare, unul dintre primele aspecte pe care trebuie să îl ai în vedere este acela al stabilirii culorii neutre preferate și stabilirea însușirilor datorită cărora înclini mai mult spre „gri” sau mai mult spre „bej”.

Se poate concluziona că în realizarea oricărui proiect de amenajare a unei camere a locuinței, vrând nevrând, există o culoare neutră, care funcționează ca un fundal general. Indiferent spre ce culoare neutră se înclină asta nu înseamnă că nu se vor folosi și alte culori în spațiul respectiv, ci doar că paleta va începe cu un anumit ton neutru de bază. Preferințele spre bej sau gri, de cele mai multe ori țin de modă, dar indiferent de asta, bejul și griul vor rezista cu siguranță testului timpului.

Decorarea în întregime în culori neutre poate crea un spațiu liniștitor, sofisticat și cald, dar cu condiția să se realizeze în mod adecvat, fără a da senzația că abuzezi de ele.

Iată câteva reguli ce trebuie urmate pentru ca paleta ta de culori neutre să „strălucească”.

 • Cel mai bun mod de a alege

Pentru că nu dorești să utilizezi prea mult gri sau prea mult bej, este important să îți definești coordonatele preferințelor. Bejul și griul arată fabulos pe materialele naturale, cum ar fi lemnul. Dar finisajele, blaturile sau pardoseala, trebuie să urmeze o anumită direcție. Tonurile de bej și gri nu funcționează prea bine împreună, cu excepția cazului în care distincția dintre cele două este ușor confuză sau neclară.

 • Ambientul devine mai duios în tonuri de bej

Dacă mergi pe bej, vei dori să folosești nuanțe de maro și culori calde, ca taupe (grej). Piesele în nuanțe de bronz sau cupru funcționează foarte bine în spați bej, la fel ca marmura maro cu nervuri aurii.

 • Nu toate griurile sunt reci

Griurile vin cu multe nuanțe și ”temperaturi”, încât ai de unde alege tonuri mai calde pentru un spațiu confortabil. Atunci când lucrezi cu gri, este important să alegi nuanțe nedefinite. O multitudine de nuanțe îți sunt la dispoziție, mai deschise sau mai închise, dar care trebuie să păstreze același subton.

 • Bejul iubește contrastul

Bejul arată foarte bine atunci când este asociat cu elemente mult mai domoale și/sau mult mai întunecate, dar în proiectul tău de amenajare trebuie adus în contrast cu alte culori.

 • Griul închis iese în evidență cu tonuri de lemn de culoare deschisă sau medie

Dacă alegi un lemn de culoare închisă, atât frumusețea griului cât și cea a lemnului se vor estompa. Dacă trebuie neapărat să utilizezi un lemn de culoare închisă, atunci alegi o nuanță mai deschisă de gri, creând un echilibru. Și apropo, lemnul de culoare închisă arată fabulos cu bejul.

 • Griul este cel mai bun prieten al culorilor

Griurile ajută cu adevărat culorile să renască, în special griurile mai închise. Cel mai frumos lucru pe care îl oferă o culoare de fundal gri este opțiunea de a schimba instantaneu culoarea de accent.

 • Și bejul se înțelege bine cu celelalte culori

Este important să alegi bejuri cu aceleași subtonuri. Culorile mai moi lucrează cel mai bine cu bejul. Dacă optați pentru maro închis, va trebui să alegi niște culori mai luminoase și vibrante.

 • Griul arată fantastic cu elemente negre

De multe ori negrul va face un spațiu să pară mai luminos dacă este folosit pentru a crea un contrast. Nuanța de cărbune va avea același efect atunci când este utilizată în încăperi gri deschis. În schimb, cel mai bine ar fi să stai departe de negru în spațiile bej, întrucât cele două culori se vor ciocni, lucru care va duce spre o totală lipsă de armonie. În rest, trebuie să existe un pic de negru în orice cameră neutră.

 • Griul funcționează bine cu mai multe tipuri de pietre.

Marmura de Carrara, marmura Statuario, Statuarietto și ardezia sunt pietre de finisaj clasic ce merg cu gri. Dacă găsești un alt gen de piatră cu care să le asortezi, mai bine folosești plăci de porțelan pentru a le combina cu piatra naturală.

 • Folosește mai multe nuanțe diferite din neutrul tău preferat

Dacă folosești mai multe nuanțe din neutrul preferat vei adăuga profunzime.

 • Utilizează mai multe texturi, în contrast bine definit

Dacă materialele de pe canapea și fotolii au texturi diferite, vor intra în contrast cu piesele din prim-plan. Draperiile pot fi de aceeași culoare cu pereții, dar pentru că au o textură mată, draperia va ieși în evidență și va străluci.

 • Folosește texturi de înaltă calitate

Dacă nu ai culori orbitoare care să creeze accentul, alte aspecte ale camerei vor deveni importante. Textura este unul dintre ele. Amestecă „scumpul”, cu „ieftinul”, cu alte cuvinte, luxosul cu banalul. Investește în piese mai mari de calitate, canapea, scaune, mese, alege câteva obiecte remarcabile care îți vor eleva spațiul, și atunci nu vei mai simți prezența celorlalte chilipiruri.

 • Utilizează forme frumoase și interesante

Dacă scoți culorile vii, vei aduce forma în prim plan. Într-o cameră gri sau bej, forma va fi cea care atrage atenția. Canapeaua, masa, fotoliile trebuie să aibă forme originale pentru ca interesul sa cadă pe ele, nu pe neutru, care nu poate fi interesant.

 • Când poți amestecă culorile neutre

În cazuri rare, este posibil să găsești griuri sau bejuri, care au o linie neclară de distincție între ele. Asta se întâmplă atunci când amesteci nuanțe de bej și maro cu mai multe tonuri de gri-argintiu, gri oțel mediu și cărbune.

 • Nu ezita să adaugi un pic de culoare la paleta neutră

Dozele mici de culoare nu trebuie să fie într-un contrast prea accentuat, altfel spus culoarea de contrast nu trebuie să fie cea mai accentuată, pentru că accentul trebuie să fie în doze mici.

Amenajarea camerelor în culori neutre se referă la vopseaua de zugrăvit pereții, culoarea tapetului, a placajelor de pe pereți sau a chenarelor decorative, dar și la covoare, perdele și draperii. Toate acestea contribuie la crearea unor amenajări de excepție. Atât chenarele decorative, cât și vopselele pentru zugrăvit pereții sau tapetul îl puteți găsi la Elegance Decor într-o mare diversitate de modele, culori și texturi, pentru a avea de unde alege exact ceea ce îți dorești. Poți conta și pe specialiștii de la Elegance Decor a căror sfaturi te vor scoate, cu siguranță, din punctele fără soluție apărute sau îți vor oferi alternativa optimă.