Covoarele sunt versatile și reprezintă o opțiune foarte bună pentru decorarea casei, respectiv a dormitorului. Covoarele reprezintă cea mai comodă și mai accesibilă metodă de a decora podeaua, de a-i oferi acesteia un aspect de ansamblu, închegat și de a-ți face traiul de zi cu zi mai confortabil.

Alegerea covoarelor pentru podeaua ta înseamnă opțiuni ce variază de la culori vibrante și modele expresive, la modele mai organice, în culori moi, naturale și neutre. Mai mult, nu poate fi greu să alegi covoare în ziua de azi, dat fiind faptul că tehnologia avansată permite crearea a numeroase modele, forme și culori.

Dacă covoarele sunt opțiunea cea mai potrivită pentru podeaua ta, trebuie să știi că sunt atât de multe lucruri pe care trebuie să le iei în considerare atunci când alegi, încât alegerea s-ar putea să pară imposibilă. Cu toate acestea, alegerea covoarelor este de fapt foarte o operațiune simplă, dacă știi care sunt lucrurile esențiale de care trebuie să ții seama și pe care trebuie să le cunoști.

Covorul nu este doar element de design?

Din punct de vedere estetic, cu ajutorul unui covor, camera va fi îmbrăcată într-o textură nouă care contrastează cu pereții și mobila. În plus, prin acest accesoriu se va reuși să se accentueze anumite zone ale camerei și să fie create noi puncte de interes.

Practic, poți adăuga un covor în orice cameră a locuinței tale atâta timp cât ții cont de câteva reguli general valabile:

 • Un covor nu trebuie să acopere întreaga podea, astfel se va crea iluzia de camera înghesuită. Covorul trebuie să fie văzut în întregime, dimensiunea lui ideala fiind de cel mult 50% din suprafața camerei. Asigură-te că există o distanță egală între covor și pereți.
 •  O altă regulă spune că picioarele din față ale mobilei trebuie să se afle pe covor, iar picioarele din spate pe podea.
 • Dacă vrei să delimitezi zone cu funcții diferite într-o cameră se pot folosi două covoare mai mici, care nu este nevoie sa aibă același model, dar de aceeași culoare.

De ce alegem covoare în dormitor?

Dincolo de avantajul estetic, alegem covoare dormitor pentru că ele prezintă însă şi anumite beneficii care trebuie luate în considerare:

 • Confortul la coborârea din pat. Deși podelele de lemn arată foarte bine, sunt foarte puține persoane care le păstrează ca atare, fără a le acoperi cu covoare dormitor. Unul dintre primele lucruri care ne vin în minte atunci când ne gândim la covoare dormitor este moliciunea și căldura lor atunci când pășim pe ele, spre deosebire de podelele din lemn care sunt mai reci și nu oferă același confort.
 • Îmbunătățesc performanțele acustice ale dormitorului. Un alt avantaj al folosirii covoarelor este că acestea acționează ca o barieră de sunet în medii mai zgomotoase. Pentru casele cu etaj sau apartamentele la bloc, sunetele de la vecinii de la etajul inferior vor fi auzite mai puțin datorită existenței covoarelor. Dacă vecinul de deasupra are covoare dormitor zgomotul făcut va fi mai estompat.
 • Te ajută să economisești energie. Orice familie este preocupată în zilele noastre de economisirea energiei şi, implicit, a costurilor. Covoarele reprezintă un factor important al economiei la factura de energie, deoarece schimbul de energie cu exteriorul este mult diminuat.
 • Covoarele oferă mai multă siguranță în deplasare. Pe pardoseala neacoperită se poate aluneca cu foarte mare ușurință, mai ale când ești în ciorapi dar și în papuci cu talpă de talpă. Mersul pe covor oferă mai multă siguranță, deoarece reduce riscul de alunecare și totodată o scădere a stresului asupra articulațiilor. Familiile cu copii mici cunosc cu siguranță aceste riscuri și de ce covoarele reprezintă o opțiune bună pentru ei mai ales pentru dormitoare.
 • Covoarele reduc praful și acționează ca un filtru de aer. Este însă foarte important să apelăm la o curățătorie profesională periodic, pentru a le păstra perfect curate şi igienizate.

Materialele din care se confecționează covoarele

Modelul de covor trebuie să se potrivească cu stilul dormitorului și să țină cont de stilul mobilei. Pune la socoteală dacă ai un animal de companie și cât de ușor vei putea curăța covorul. 

• Covorul de lână este pufos și călduros, bun în camere reci, dar curățarea lui este dificilă.

• Covorul de polipropilenă rezistă la pete și la trafic intens, este ușor inflamabil și ia forma mobilei care este amplasată deasupra, ba chiar se va strica dacă începi să tragi mobila peste el.

• Covorul din mix de lână este perfect pentru camerele cu trafic intens.

• Covorul din poliester se curăță ușor, rezistă la pete și se usucă repede.

• Covorul de mătase este un produs foarte scump, datorita detaliilor realizate în timpul fabricării. Mătasea se folosește pentru a realiza covoare persane sau covoare indiene din cașmir de mătase.

• Covorul de iută se potrivește foarte bine interioarelor rustice și este puțin costisitor.

• Covorul de sisal este foarte rezistent, însă se poate murdări foarte repede, chiar și de la apă.

Forma covorului

 • Covorul dreptunghiular simbolizează ordinea, claritatea liniilor și corectitudinea.
 • Covorul rotund reprezintă personificarea spiritualității și a păcii înalte.
 • Covorul oval va evidenția perfect zona cu oglindă.

Copii ca designeri descoperă și aduc elemente de distracție și bucurie în împrejurimi. În funcție de mediu, sunt achiziționate covoare sub formă de flori, inimi, animale și mașini. O decizie interesantă pentru camera copilului ar fi să cumpărați mai multe covoare mici și subțire, suprapuse simultan.

Locația corectă

Există anumite reguli care vă permit să poziționați corect covoarele în interiorul dormitorului:

 • Un covor ușor vizual face camera mai mare și arată profitabil în camerele mici, cu lipsă de lumină.
 • Nuanțele calde de culoare contribuie la creșterea vitalității și a stării emoționale. Ele au o importanță deosebită atunci când trebuie să revitalizați camera și să adăugați lumină și culoare. Cu toate acestea, în acest caz, este important să nu exagerați și să respectați măsura.
 • Culorile reci de toate nuanțele calmează, creând un sentiment de pace, relaxare și somn.
 • Covoarele moderne arată foarte frumos, însă este necesar ca și culoarea desenelor mari sau fundalul să fie în armonie cu elementele de bază din cameră, pereți, mobilier, perdele și pardoseli.
 • Dacă este covor unic este de preferat ca două din picioarele patului să fie pe covor.
 • Într-un dormitor mare se va folosi un covor mare. Într-un dormitor de dimensiuni mai mici se va folosi un covor unic sau două mai mici aranjate pe fiecare lateral al patului. În acest caz, dacă vă face plăcere puteți folosi un covor nu foarte mare la capul patului.