Dormitorul este spațiul care trebuie mulat după personalitatea celui ce-l locuiește, ambianța neținând cont de vizitatori, totul fiind personal. Tot decorul trebuie ales cu atenție. Camera în care dormim este poate cea mai importantă dintre încăperile casei, pentru că de ea depinde modul în care ne odihnim și ne relaxăm. În ceea ce privește alegerea celor mai potrivite corpuri iluminat pentru dormitor, în primul rând trebuie să stabilim funcțiile pe care le vor îndeplini acestea. Pe lângă funcția primară, aceea de a lumina, vom folosi corpuri iluminat ce transformă încăperile. Iluminatul corespunzător al dormitoarelor este extrem de important. Prin mobilă, accesorii, perdele sau corpuri iluminat trebuie să transformăm dormitorul în oaza noastră de liniște. Prin corpuri iluminat bine alese, reușim să personalizăm ambientul, să îmbunătățim aspectul, să completăm stilurile, să punem în valoare culorile sau texturile. Cu toții ne dorim să creăm un spațiu cât mai plăcut și relaxant în dormitor, pentru că atmosfera creată de lumină aici, ne determină o anumita stare de spirit.

Cum obții un dormitor bine iluminat

Un rol important în dormitor îl are iluminatul artificial, pe timpul zilei încăpere fiind foarte puțin folosită. 

Pentru că dormitorul este locul în care dormim, poate părea nefondată ideea de a-l ilumina într-un mod special. Totuși, această cameră este și aceea în care te trezești, citești, stai de vorbă, chiar lucrezi și îți îngrijești corpul. Dormitorul este mai mult decât o simplă cameră, el face parte dintr-un ritual complex pe care fiecare îl are în fiecare zi. Pentru a te asigura că dormitorul beneficiază de o bună iluminare, trebuie să ținem cont și că:

  • Trebuie să ai o sursă de lumină principală, fie că este vorba de mai multe becuri poziționate de-a lungul tavanului, fie că ai o singură lustră ce oferă lumină puternică, sursele de lumină principale trebuie să asigure iluminatul întregii camere.
  • Lumina trebuie amplasată în mai multe zone ale camere, cum ar fi în colțuri sau pe pereți.
  • Se vor pune corpuri iluminat la distanță suficient de mare între ele, pentru a genera corect lumină, evitând să le acoperi, să le înghesui lângă alte obiecte sau în mobilă.
  • Nu se vor uita luminile din dressing și nici cele de la măsuța de machiaj.
  • Specialiștii sunt de părere că, în zona dormitorului, lumina nu trebuie să fie albastră sau albă, ea împiedicând organismul să se relaxeze și să doarmă și transmițând corpului că este încă zi. În mod obișnuit, aceasta se regăsește ziua, atunci când oamenii sunt obișnuiți să fie activi.
  • Lasă lumina naturală să pătrundă în cameră atunci când este posibil.

Ce corpuri de iluminat se potrivesc în dormitor

În funcție de nevoile existente, se pot alege diferite modele de corpuri iluminat care să ajute în activitățile zilnice. În dormitor este nevoie de mai multe surse de lumină, fiecare cu un rol important. Este recomandat ca iluminarea să se facă stratificat, îmbinând mai multe corpuri de iluminat pentru a construi o atmosferă plăcută. 

  • Candelabrele, lustrele și plafonierele de interior sunt pentru lumina generală sau ambientală, reprezentând primul pas pentru iluminarea dormitorului. Acestea generează cea mai mare cantitate de lumină, esențială pentru când îți alegi hainele, când calci sau când faci curat. Aceste corpuri iluminat dispersează eficient lumina și îi permite să pătrundă în orice colțișor. Un dormitor somptuos, luxos, elegant poate avea montat un candelabru, de exemplu, astfel asigurându-se o iluminare generală cu un obiect chic.
  • Veiozele și lămpile sunt perfecte pentru birou dacă ai ales să-ți amenajezi un loc special pentru lucru în dormitor. Lumina trebuie îndreptată către spațiul de lucru pentru a-ți îndrepta atenția către ceea ce ai de făcut. Aceste corpuri iluminat pot fi folosite și pe părțile laterale ale patului, sau pe noptieră pentru atunci când vrei să citești.
  • Spoturile de interior, aplicele de perete sau luminile decorative, eventual cu abajur din materiale textile și lumină colorată, se folosesc mai mult pentru decor, fie pentru a accentua elemente arhitecturale fie pentru a crea umbre, jocuri de lumini sau alte efecte speciale.
  • Întrerupătoarele pentru reglarea intensității luminii sunt recomandate pentru a avea corpuri iluminat cu o optimă funcționare.
  • Dressingul poate fi o cameră separată și în acest caz va fi luminată cu lumină ambientală naturală, iar acolo unde este nevoie, la măsuța de machiaj o lumină de accent naturală. Pentru anumite sertare sau corpuri de dulapuri se pot pune lumini suplimentare. În cazul unui dressing dulap nu se poate folosi numai lumina din cameră și este nevoie de o lumină locală, în interiorul dressingului care să permită o bună utilizare a acestuia.

Se vor alege corpuri iluminat în funcție de tema dominantă a camerei și trebuie să se potrivească cromatic și vizual cu aceasta, astfel putând fi definit stilul camerei. Prin alegerea unor corpuri iluminat potrivite te poți încadra cu ușurință în tendințele de iluminare și stilurile de design interior din prezent.

Cum se luminează corect dormitorul

Iluminarea dormitorului trebuie să țină cont de câteva detalii, în așa fel încât rezultatele să fie cu adevărat uimitoare. Lumina naturală trebuie să pătrundă în cantitate suficientă pentru că pune în valoare interiorul, evidențiind diferitele obiecte existente aici, atât cât este prezentă.

Iluminarea artificială este obligatorie pentru a completa lumina naturală sau pentru a o înlocui atunci când vine seara, așa că nu trebuie uitate corpurile montate într-un număr suficient, în așa fel încât să servească nevoilor proprietarului, să aducă acel aer luxos și confortabil de care are atât de mare nevoie întreagă locuință și să creeze o atmosferă relaxantă, intimă și îmbietoare. În amenajare, se va avea în vedere și un sistem separat de iluminat pentru citit, destinat fiecărui pasionat de lectură. O veioză sau o lampă de masă ar putea fi o alegere potrivită în acest scop. În plus, poate fi adăugată o lampă de veghe pe timp de noapte, care reușește cu succes la orientarea în întuneric.

Există anumite reguli pentru a ilumina corect un dormitor:

  • Trebuie folosit la modul optim tot spațiul.
  • În zona de relaxare, e nevoie de lumină ambientală reconfortantă și de lumină de citit sau pentru a obține o anumită atmosferă romantică.
  • Corpurile de iluminat sunt dispuse în funcție de activitățile care se desfășoară în dormitor.
  • Lumina centrală sau suspendată nu este foarte potrivită pentru un spațiu de relaxare.
  • Luminile potrivite aici sunt cele mai slabe, care să pregătească creierul uman pentru odihnă.
  • Lumina de atmosferă poate fi adusă în dormitor cu ajutorul veiozelor, lampadarelor, aplicelor.
  • Se pot instala și variatoare, pentru a regla intensitatea luminii din încăpere.
  • Utilizarea luminilor în straturi este o altă soluție indicată în această încăpere.