De câte ori te gândești la o amenajare în locuință, te gândești să faci din orice spațiu comun un spațiu special, pentru că există o mulțime de metode de înfrumusețare a pereților, metode pe care le vei iubi.

În general se vorbește despre amenajările făcute cu piese de mobilier, textile, corpuri de iluminat sau alte elemente, însă nu se discută suficient despre importanța decorării pereților și mai ales atunci când decorarea lor este făcută cu panouri decorative 3D.

Ce sunt panourile decorative 3D din mușchi?

Sunt „instalații” cu rol funcțional sau estetic, realizate din diverse materiale pentru a aduce valoare unei amenajări. Aceste elemente versatile pot fi personalizate de la material până la model, astfel încât să se potrivească perfect cu casa și să separe spații cu funcționalități diferite sau să distragă atenția de la încăperi cu o geometrie neinspirată.

Ideile pentru decorarea pereților din living pot depinde și de mărimea încăperii. Decorarea unui perete de accent în living poate funcționa și pentru livingurile mari, dar și pentru cele mici. Aplicațiile cu materialele naturale, panouri decorative 3D și vopseaua decorativă sunt trucuri prin care designul se va diferenția cu siguranță de modurile convenționale de decorare folosite în majoritatea livingurilor.

Dacă vrei ca dragostea pentru natură să primeze, decorarea să aibă un spirit ecologic și neconvențional poți folosi panouri decorative 3D din mușchi și licheni stabilizați. Aceste panouri sunt drapate cu licheni, pereți verzi acoperiți cu aranjamente de licheni, mușchi, scoarță de copac care pot deveni elemente decorative impunătoare în orice design interior. Indiferent de ceea ce realizăm la interior, natura este cea care dintotdeauna a creat cele mai inspirate și uimitoare ambianțe. Pornind de la o astfel de provocare propunem elemente de decor naturale, vibrante, vii, colorate. Panourile decorative 3D din mușchi și licheni stabilizați sunt realizați manual, la comandă, sunt ușor de instalat şi fără să necesite structuri de prindere complexe pe pereți. Aceste panouri decorative 3D din mușchi și licheni stabilizați vor atrage toate privirile, devenind piesele centrale din orice încăpere.

Lichenii și mușchii stabilizați sunt un „material viu”, sunt plante naturale care trec printr-un proces de conservare, cu ajutorul rășinilor și a glicerinei, pentru a-și păstra aspectul viu cât mai mult timp. Mușchii au o textură densă și o culoare mai intensă, iar lichenii sunt mai pufoși, colorați și ușor de întreținut. Pot fi utilizați în orice încăpere. Este important de știut că nu trebuie plasați la exterior, în lumina directă a soarelui, în ploaie sau vânt. Nu necesită udare. Aceștia pot fi poziționați pe suport de lemn în orice formă și în orice dimensiune. Sunt extrem de ușor de îngrijit, iar paleta coloristică variată permite combinații infinite. Se poate alege decorarea unui întreg perete drapat cu licheni sau doar tablouri personalizate. Pereții pot deveni adevărate grădini verticale doar prin simpla instalare a unor astfel de decorațiuni realizate din plante, realizând un spațiu extrem de creativ și captivant.

Scopul principal al amenajărilor cu panouri decorative 3D din mușchi și licheni este acela de a reconecta oamenii cu natura și de a-i face să realizeze importanța spațiilor verzi în calitatea vieții lor.

Avantajele oferite de aceste panouri decorative 3D din mușchi și licheni stabilizați constau în faptul că sunt 100% naturali, sunt anti-alergeni, au rol de antifonare, rețin praful, contribuind la purificarea aerului, nu atrag insectele, sunt ușor de folosit și de lipit, indiferent de suprafață, rezistă până la 10-15 ani pe perete, în condițiile de păstrare recomandate, nu necesită întreținere specială, sunt un bun indicator al umidității unui spațiu și oferă încăperii un miros proaspăt.

Nu trebuie uitată și deosebita lor valoare estetică.

Ce trebuie să știi?

Lichenii reprezintă o combinație dintre o ciuperci și o algă verde sau albastră, fiind întâlniți în diverse forme, dimensiuni și culori, fapt ce le conferă o rezistență deosebită, permițându-le să crească atât pe sol, pe stânci, pe lemne sau chiar pe scoarța copacilor. Tocmai originea aceasta le dă voie să se adapteze și în diferite spații, inclusiv în cele închise și întunecate. Speciile de licheni sunt diverse, astfel încât ne putem bucura de mai multe modele dar şi culori deosebite, de la alb, până la cenușiu, însă modelul cel mai des utilizat este Cladonia stellaris. Gama variată permite specialiștilor din domeniul decorațiunilor interioare și arhitecților să își dea frâu liber imaginației, lăsând natura să-și revendice un colțișor al ei în spațiul dorit și putând realiza combinații infinite datorită formei și paletei coloristice.

Lichenii, sunt 100% naturali, iar producția începe în păduri, în cele din zona nordică, din apropierea Cercului Arctic. Nu se pot cultiva, iar prezența lor semnifică faptul că aerul este extrem de pur.

Aceştia sunt recoltați manual, cu o grijă foarte mare deoarece sunt și fragili. Cel mai dificil proces constă în curățarea de impurități, cum ar fi acele de brad, frunze şi nu numai. Ulterior, culorile naturale sunt accentuate cu ajutorul unor pigmenți alimentari, non-toxici.

Mușchi și lichenii nu au o coloare uniformă, acest lucru conferindu-le o valoare estetică deosebită. Culorile se modifică doar dacă sunt expuși în lumina directă a soarelui sau gradul de umiditate din încăpere nu este unul corespunzător.

Panourile verzi, pereții drapați, elementele de decor pot fi realizate atât doar din licheni cât și doar din mușchi sau aceștia pot fi combinați cu succes pentru a deveni piesele centrale, mai ales în living.

Unde îi amplasezi?

De cele mai multe ori este vorba despre peretele de accent din living. Este foarte important ca încăperea să fie climatizată corespunzător, pentru a se păstra atât coloritul cât și flexibilitatea. La umiditate scăzută își diminuează volumul, devenind rigizi și necesită aducerea la o umiditate normală. Dacă umiditatea este prea mare, culorile se accentuează și volumul crește puțin.

Nu se pun în lumina directă a soarelui, pot fi amplasați chiar și în spații mai întunecate.

  • Într-un living mai sobru se poate concepe un perete cu panouri decorative 3D din mușchi și licheni stabilizați prinse între panouri din lemn mate sau lucioase, de forme și orientări diferite, și panouri din șipci de lemn. Panourile evidențiază peretele prin diferitele înălțimi la care sunt dispuse. Pe panouri pot fi puse rame cu schițe sau fotografii.
  • Un perete gri sau crem foarte deschis cu tablouri înrămate printre panouri decorative 3D din mușchi și licheni, înrămate la rândul lor vor crea un decor minimalist de mare impact.
  • Pe un perete de accent acoperit cu piatră naturală, rulată sau spartă, niște panouri decorative 3D din mușchi și licheni, poziționate la mijloc ca un tablou verde pot fi o idee convingătoare.
  • Un șemineu, indiferent de stil, poate fi flancat de panouri decorative 3D din mușchi și licheni.