Știai ce sunt vestitele brauri decorative și cum le poți folosi în designul interior al casei tale?

Modul de viață american, caracterizat prin libertate, încredere, emancipare, a atras întotdeauna atenția. Stilul acestui design interior a absorbit toate trăsăturile caracteristice ale locuitorilor acestei țări. În ciuda spontaneității externe, stilul american de design interior oferă pace, armonie, vă permite să vă relaxați complet, să găsiți liniștea în valorile familiei. Alegerea acestei direcții în proiectarea casei se datorează prezenței unor dimensiuni mari ale camerei, dorinței de practic, a unei percepții particulare a realității.

Elementele distinctive ale oricăror amenajări interioare în stil american sunt spațiul deschis și caracterul ospitalier. Nu contează despre ce este vorba, un conac magnific, o cabană confortabilă într-o suburbie sau un apartament în oraș, toate ar trebui să fie spațioase.

Cu ușurință vei găsi un living deschis către bucătărie, hol și dining, și o canapea mare ce acaparează toată atenția. Farmecul acestui tip de decor e dat, în primul rand, de livingul și bucătăria open space, dar mai sunt și alte componente de design de care ar trebui să ții seamă dacă vrei să-ți amenajezi casa în stil american.

Dar, cu toată dorința de a uni premisele într-un singur întreg, americanii onorează sacral dreptul la intimitate. De aceea, teritoriul personal întrupat în dormitor și camere de oaspeți este separat în mod obligatoriu de zona de zi.

Chenare din brâuri decorative 

Indiferent dacă sunteți în căutarea unui mod de a vă reîmprospăta atmosfera, de a adăuga un stil unic în designul interior sau de a crește valoarea casei, o modalitate excelentă de a face acest lucru este montarea de lambriu în stil american. Wainscotingul este atemporal și clasic, și poate fi folosit într-o multitudine de moduri, indiferent de stilul arhitectural sau de estetica decorului interior.

În trecut aceste lambriuri erau confecționate din lemn natural și acopereau partea inferioară a peretelui interior, cam 90-120 cm de la podea. Lambriurile de lemn natural sunt încă populare, chiar dacă în timp au fost înlocuite cu materiale mai accesibile, mai rezistente la umiditate și șocuri, precum MDF-ul sau poliuretanul. În plus, de multe ori, aceste panouri sunt înlocuite cu chenare din brauri decorative.

Se folosesc brauri decorative pentru crearea unui perete accent, pentru o izolare mai bună sau/ și pentru a preveni și acoperi deteriorarea pereților.

Scopul inițial al folosirii de brauri decorative a fost de a acoperi partea inferioara a pereților, când majoritatea caselor aveau probleme din cauza podelei neizolate, fiind adesea afectate de umezire. Scopul lor este acum decorativ. Astăzi, folosirea de lambriuri sau brâuri decorative reprezintă o parte importanta a designului interior american, contribuind la adăugarea de căldură și stil unui spațiu. Acest procedeu este grozav pentru amenajarea pereților goi, care altfel ar arăta plictisitor.

Înălțarea la mai mult de 120 cm de la podea a acestor brauri decorative vor face ca să pară mai mici camerele, mai ales dacă tavanele sunt mai joase. Mai mult decât atât, vopsirea acestor brauri decorative în culoare închisă va face camerele să pară și mai mici. Dacă doriți să utilizați aceste decorațiuni pentru a mări vizual camerele, ar trebui să le montați la înălțimi mai mici și vopsite în culori mai deschise.

Culoarea tradițională a lambriului în designul american este albul. Pentru un spațiu mic, albul este o modalitate excelentă de a deschide spațiul și va permite vopsirea restului de perete într-o culoare mai închisă. Tipul de vopsea este de asemenea important. Dacă este o zona cu trafic ridicat, veți dori să folosiți o finisare eggshell sau semigloss, pentru a fi ușor de curățat.

Variante de lambrisări care se pot realiza cu brâuri decorative

Pentru a obține o lambrisare în stil american puteți folosi combinații de plinte și brâuri decorative.

  • Modelul de lambrisare „Board and Batten” din brâuri drepte, va acoperi circa 1/3 din înălțimea peretelui. Se va folosi plinta S3 sau S3-1 dacă vrem ca designul să fie mai simplu sau S5, S8 sau S5-1, dacă vrem să avem o terminație mai specială la plintă. Pentru chenare se vor folosi brauri decorative tip B7, CR893, CR951 sau CR958. Terminația superioară sau șapca, dacă este cazul, poate fi dată folosind brâuri decorative tip CR812, CR816 sau CR806. O altă variantă poate fi cu plinta S23 sau S15 și chenarele realizate din brâurile CR951, cu terminații CR835F sau M218. Dacă este de efect plinta S29 este o plintă cu design asemănător și bandă led.
  • Același design se poate realiza și dacă folosim brauri decorative tip CR890, care au un design ușor bombat. Lambrisarea aici poate fi în chenare pătrate ca în varianta anterioară sau prin unirea plintei și a brâului terminal sau șapca cu profile verticale, fixate la distanțe egale. Acest tip de lambrisare poate fi înălțat până la ½ din înălțimea camerei.
  • Un design cu brauri decorative mai înguste, de circa 40 mm poate crea o lambrisare cu suprafața careurilor mai mică. Poate singura problemă este ca brâul să fie în secțiune dreptunghiular sau să aibă un design perfect simetric, cum este profilul M215.
  • O lambrisare pe toată înălțimea peretelui este o altă formă de implementare a stilului american. Aici problemele sunt mai diverse. Dacă chenarele vor fi pătrate trebuie să fim atenți la calculul dimensiunilor pentru că este de preferat să avem careuri întregi. Profilele verticale de la plintă la cornișe nu pot fi folosite, fiind un design nu foarte plăcut, dar putem folosi un rând sau două de careuri pătrate la plintă și la cornișe, lăsând careuri dreptunghiuri între aceste rânduri. În funcție de încadrarea în mobilarea încăperii careurile dreptunghiulare pot fi orientate vertical sau orizontal. Acest tip de lambrisare a întregului perete, pe toată înălțimea este potrivită mai ales pe un perete de accent, pe mai mulți pereți putând deveni obositor, indiferent de culoarea folosită. O excepție în această situație poate fi un hol de intrare și/ sau o casă a scării într-o vilă cu unul sau două etaje.
  • Un alt model pentru lambrisarea „Board and Batten” din chenare de brauri decorative este cea care nu acoperă mai mult de 1/3, maximum ½ din înălțimea camerei. Între terminația plintei tip S5-1 sau S8 și brâul terminal orizontal, de tip B11, B13 sau CR952 se formează un spațiu în care se vor realiza chenare cu profile mai înguste de tip TI3, SI1, SI2 sau B3. Este important să se țină seama de forma și mărimea acestor chenare și distanțele dintre ele pentru a avea un design omogen și confortabil. Se pot face și variante cu chenare unul în altul.