Spunem despre o clădire că este frumoasă, atunci când aceasta are un aspect reușit, deosebit. Un design atrăgător se obține prin respectarea unor principii de arhitectură, cât și prin folosirea unor detalii speciale care fac diferența. Un brâu decorativ de exterior este un profil decorativ arhitectural ce poate schimba complet aspectul fațadei unei case, dând viață și formă unor pereți plați și monotoni. 

Ca toate celelalte detalii arhitecturale de exterior, un brâu decorativ este folosit pentru a conferi fațadelor stil și personalitate, în contextul unei montări facile și rapide. În plus, brâul este un element decorativ de exterior care poate delimita spații sau corecta mici imăperfecțiuni ale construcției. 

Într-adevăr, una din cele mai dese utilizări ale acestor brâuri decorative este aceea de a demarca etajele unei clădiri, însă acesta pot fi folosite și pentru a încadra anumite zone, contribuind subtil la farmecul clădirii.

De ce să alegi brâuri decorative din colecția Elegance Decor

Brâurile decorative Elegance Decor sunt realizate din polistiren expandat de înaltă densitate. Avantajul acestui material este că permite realizarea de modele complexe. Sunt cele mai căutate profile de exterior datorită grosimii materialului de acoperire, cu rășină minerală, sub forma unui strat protector.

Materialul de acoperire este alcătuit din rășini sintetice, aditivi, minerale calcaroase și cuarțoase, apă. Stratul de rășină minerală conferă polistirenului o bună rezistență mecanică și chimică, putând fi ușor finisat prin vopsire. 

Pentru producerea profilelor de exterior se utilizează un echipament special (CNC cu fir de nichelină încins). Acesta permite decuparea perfectă dintr-un bloc de polistiren expandat, prin intermediul unui calculator care transmite informațiile referitoare la secțiunea dorită către mecanismul de transport al firului de nichelină. 

După decupare, profilele obținute se scot din bloc și se transferă către aparatul special care le va acoperi cu rășină minerală. Pentru a se realiza acoperirea, profilurile se așază pe o bandă transportoare care le va trece printr-o cuvă plină cu rășină în formă semi-lichidă. Cuva are 2 pereți realizați din plăci de oțel decupate pe secțiunea modelului (șablon). Produsul finit se așază apoi pe rastele, pentru uscare naturală.

Acoperirea cu rășină minerală cu rol protector, pe baza de rășină, minerale și aditivi aduce rezistență sporită la umezeală, vânt, raze UV, ciclurile îngheț – dezgheț, șocuri și lovituri. 

Un astfel de brâu decorativ de exterior este special construit pentru condițiile meteorologice din zona țării noastre.

Caracteristicile brâurilor decorative din colecția Elegance Decor sunt:

  • Materiale de cea mai bună calitate. Materialul de acoperire a brâurilor (rășina minerală) conferă durabilitate și rezistență mult mai mare, ceea ce duce la un efort minim pentru reabilitare.
  • Gamă variată de modele, secțiuni și dimensiuni. Găsești o varietate mare de modele cu care se potrivesc cu toate stilurile arhitecturale, de la designul clasic, opulent și detaliat, până la minimalismul modern. Gama variată de modele, secțiuni și dimensiuni asigură clientului beneficii, permițând designerului să reușească o decorare personalizată, la un nivel înalt, fără folosirea unor profile devenite comune. Este foarte ușor în astfel de condiții să realizezi un decor cu caracteristici particulare și originale. Și cum fațada reprezintă proprietarul, imaginea personală și publică a acestuia poate avea de câștigat.
  • Duritate crescută la șocuri mecanice. Rășina minerală folosită la acoperirea profilelor conferă o rezistență în plus, astfel încât micile șocuri mecanice nu lasă urme.
  • Rezistență sporită la condițiile de mediu. Polistirenul este rezistent la umiditate, aceasta necreând variații de volum. Este rezistent la variații de temperatură, ciclurile îngheț – dezgheț neprovocând deteriorarea profilelor și mai mult, stratul protector este rezistent UV.
  • Montajul este rapid și ușor. În marea majoritate a cazurilor nu este necesară prinderea mecanică, montarea făcându-se prin lipire. Nu se folosesc elemente de îmbinare, lipirea asigurând continuitatea vizuală a decorului. 
  • Versatilitatea în utilizare este o altă caracteristică însemnată a acestor brâuri decorative. Astfel de elemente pot fi folosite nu numai la separarea etajelor, dar și pentru orice încadrare de zonă, efectiv fiind folosite și ca ancadramente de fereastră sau ușă.

Bine de știut când montezi brâuri decorative

Montarea brâurilor decorative de exterior este recomandată înainte de aplicarea tencuielilor decorative sau a vopsirii casei. Temperatura optimă pentru montarea profilelor de fațadă e bine să fie cuprinsă între 5-25 grade, iar suprafața de lucru să fie uscată și fără urme de grăsimi sau alte substanțe.

Înainte de aplicarea profilelor de exterior este indicat ca golurile de geam să fie finisate( închidere cu polistiren și masă de spaclu). Suprafețele pe care sunt montate brâuri decorative vor fi zone plane, cu denivelări care să nu depășească 5mm / m. De obicei secțiunile orizontale se montează ultimele. Dacă sunt și secțiuni verticale, cu acestea se va începe montarea. Adezivul pentru polistiren  se va aplica atât pe perete cât și pe spatele profilului. Cu adezivul poliuretanic  se vor lipi îmbinările. 

Lipirea profilelor de fațadă se va face cu adeziv pentru polistiren, care se găsește în magazinele de bricolaj. Pentru îmbinări se va utiliza adeziv poliuretanic, pe care îl poți achiziționa tot de la Elegance Decor, odată cu brâurile decorative. După aplicarea brâurilor decorative și după trecerea timpului de priză al adezivului de polistiren, spuma poliuretanică în exces se va îndepărta cu un cutter.

Zonele de îmbinare ale profilelor trebuie finisate cu rășină minerală pentru a asigura astfel continuitatea aspectului pe întreaga suprafață a acestora. Pentru o lipire perfectă este bine ca zonele de îmbinare să fie tăiate în “V”, pe o lățime și adâncime nu mai mari de 2 mm.

Înainte de vopsire, profilele trebuie să fie complet uscate, după care se va aplica amorsa. După aplicarea amorsei, se lăsă profilele 24 ore sau până la uscarea în profunzime, după care se poate aplica vopseaua de exterior.

Se recomandă montarea profilelor de fațadă înainte de aplicarea tencuielilor decorative de exterior, pentru a evita deteriorarea acestora. Toate elementele liniare au lungime de 2,00 m.

Cu brâuri decorative de exterior obții designul casei de vis

Casa de vis poate fi simplă sau monotonă sau poate fi elegantă ori luxoasă. Diferența este dată de elementele decorative de exterior cu puternic impact vizual, așa cum sunt brâurile decorative. De exemplu, o casă în stil european care are în general un design clasic, minimalist, va arăta ca o casă de lux dacă la fațadă se folosesc brâuri decorative. 

Se pot folosi brâuri decorative nu numai pentru a marca etajele, ci și pentru a marca zone delimitate pe peretele fără ferestre, dar și pentru a lega ancadramentele ferestrelor între ele, în general în zona de jos. Un astfel de design va fi interesant pentru cei ce vor o casă de lux, dar cu un stil cât de cât clasic.

Indiferent de materialul cu care este amenajată fațada – piatră, cărămidă, tencuială decorativă, lemn – cu brâuri decorative de exterior vei accentua stilul și personalitatea casei tale.