Amenajare in stil clasic: avantajele produselor Elegance Decor
Se spune despre o amenajare in stil clasic că nu se demodează niciodată, nefiind afectat de trendurile sezoniere. Inspirat din arhitectura antică greacă și romană care a rezistat trecerii timpului, stilul clasic este o combinație între o abordare mai opulentă și una mai subtilă, rezultatul fiind un spațiu elegant și confortabil.
Amenajarea în stil clasic este variată și complexă, cu o notă mare de personalizare a pereților, cu bogate elemente de decor precum brâuri decorative și profile decorative. Evoluția stilului a fost influențată de mulți factori în timpul dezvoltării sale și prin urmare, pot exista diferite abordări. De aceea, primul pas într-o amenajare in stil clasic este să știi de unde a pornit acest curent în design interior și să cunoști cât mai bine elementele care o definesc.
Stilul clasic: Cum a apărut și ce reprezintă?
Stilul clasic s-a născut în secolul al XVII-lea și a fost influențat de curentul original din Franța. Clasicismul, din secolele XVII și XVIII, și neoclasicismul secolelor XVIII și XIX, au avut la bază readucerea în atenția societății a spiritului civilizațiilor antice greco-romane. Acestea au reprezentat o reacție împotriva exuberanței stilurilor anterioare, mai ales ale curentului baroc, bogat în detalii și fantezist, prin impunerea de forme clare, inspirate din natură, simplitate și stabilitate.
Cuvântul „clasic” derivă din latinescul „classicus”, care se referă la cetățenii romani din prima clasă și se traduce prin „aparținând celei mai înalte clase”. În Europa, este acceptată asocierea clasicului cu greco-romanii încă din secolul XVII. Începând cu perioada Renascentistă, cuvântul „clasic” se folosește pentru a sublinia perfectul, excelentul, supremul și a altor categorii de creatori sau scriitori decât cei greco-romani.
Din perspectiva temporală, „clasic” înseamnă „predilecția spre vechi, care rezistă uzurii timpului”, iar din perspectivă estetică, „clasic” reprezintă echilibru, raționalitate, unitate, plasticitate. Din punctul de vedere al esteticii frumosului, spiritul „clasic” al secolului XVII se raportează în mod exclusiv la frumosul universal, care a trecut testul timpului și nu se demodează.
Stilul clasic în designul de interior a atins apogeul în timpul domniei lui Ludovic al XIV-lea în Franța. Palatul Versailles, cu interioarele sale splendide și decor bogat, unde geometria arhitecturală este foarte clară, având o compoziție bine ajustată, este un exemplu de arhitectură și design interior în stil clasic, demn de remarcat.
Dacă iubești stilul clasic și vrei să adopți acest ambient în propria casă, poți începe amenajarea prin a acentua pereții locuinței prin chenare de încadrare. Pentru a obține acest efect poți utiliza profile decorative, brâuri și cornișe decorative, fără să fie nevoie să investești în piese de mobilier scumpe și dificil de integrat într-un spațiu mai puțin generos.
Cum poti folosi profile decorative Elegance Décor intr-o amenajare in stil clasic
Stilul clasic este reprezentat de profile decorative de interior care au rolul de a da structură și simetrie pereților și tavanelor. Simetria ordinii și echilibrul sunt caracteristicile cheie ale designului interior clasic. De aceea, vei observa frecvent pereții decorați simetric cu ajutorul elementelor de decor.
Așadar dacă te pregătești de o amenajare clasică, Elegance Décor este un furnizor de top în segmentul de profile decorative pentru interior. Realizate din polimer rigid sau poliuretan de înaltă densitate, produsele oferite de Elegance Decor aduc eleganță și rainament oricărui interior.
Caracteristicile superioare ale profilelor decorative Elegance Decor în comparație cu alte produse existente pe piață constau în:
- Rezistență mare la șocuri mecanice, variații de temperatură și umiditate.
- Utilizare pentru toate stilurile arhitecturale de la opulentul clasic la minimalismul modern.
- Versatilitate în utilizare, deoarece un element poate fi folosit în alt scop decât cel inițial, adică plintă în loc de ancadrament, cornișă în loc de scafă sau brâu în loc de cornișă.
- Ușor și rapid de montat prin lipire, în majoritatea situațiilor nu este necesară prindere mecanică.
- Fără elemente de îmbinare, creând o continuitate vizuală a decorului.
- Un înalt grad de personalizare, prin realizarea decorului dorit.
- Durabilitate, rezistența în timp fiind asigurată prin intervenții minime.
- Aspect calitativ, deosebit.

Amenajare in stil clasic: Caracteristicile în designul interior
Designul interior clasic poate fi numit și atemporal, iar unii îl pot numi tradițional. Aspectul este structurat si echilibrat, bogat în accesorii, textură, elemente decorative și finisaje.
Iată câteva dintre elementele cheie specifice într-o amenajare in stil clasic pentru a oferi casei tale un caracter deosebit:
- Pereții au o textură deosebită ce se datorează fie tencuielii decorative sau tapetului cu model floral, fie lambriurilor sau panourilor decorative. Tavanul este ornamentat cu cornișe și profile decorative care amintesc de grandoarea epocii clasice, grecești și romane.
- Podeaua este acoperită cu parchet din lemn masiv și covoare mari din lână sau bumbac.
- La fereastră găsim perdele și draperii din materiale bogate, sofisticate, eventual cu un imprimeu discret. Predomină mătasea și catifeaua și nu este exclus să întâlnim și elemente decorative precum cordoanele cu franjuri și ciucuri.
- Într-un design interior clasic se găsesc numeroase elemente specifice esteticii antichității, precum pilaștri simpli, cu chenare sau cu striații, ce împrejmuiesc ferestrele sau ușile, coloane decorative, rozete, oglinzi cu rame dantelate sau cu modele cu frunze.
- Mobilierul clasic este fabricat din lemn de cea mai bună calitate. Într-o amenajare in stil clasic își găsesc locul cu ușurință piese de mobilier în stil Ludovic al XVI-lea, scaune cu picioare drepte, imitând coloanele templelor și cu spătar oval, în stil Hepplewhite, cu inserții din lemn de culoare contrastantă, în stil Sheraton, cu decorațiuni în forme împletite, sau în stil American Empire, bazat pe lemn de trandafir, mahon și abanos, cu detalii inedite precum picioarele meselor în formă de labe de animale.
- Mobilierul dintr-un decor clasic este întotdeauna ales în funcție de suprafața disponibilă și ține cont de definiția confortului specifică fiecăruia. Funcționalitatea nu trebuie sacrificată niciodată în favoarea aspectului.
- Tapițeriile au un model subtil și utilizează materiale rafinate, precum satinul sau mătasea, dar și materiale din fibre naturale, precum bumbacul.
- Iluminatul este foarte important în stilul clasic, candelabrele au multe brațe și becuri în formă de lumânări sau cele cu ciucuri delicați din cristal completează elegant decorul. Corpurile de iluminat pentru masă ori podea au abajur textil și picioare frumos sculptate.
- Paleta cromatică este calmă, chiar ușor solemnă. Alege nuanțe calde neutre, ca bej, nisipiu, crem, și combină-le cu nuanțe pale de verde, albastru, galben, roz sau, în încăperile spațioase, cu tonuri închise de maro. Adaugă accente metalice în nuanțe de auriu și evită culorile stridente.
- Dispunerea mobilierului, a corpurilor de iluminat și a decorațiunilor este simetrică și proporțională.
Echilibrul este crucial într-o amenajare in stil clasic și are mai multe dimensiuni, se referă atât la echilibrul cromatic, cât și la texturi și la diversitatea imprimeurilor. Niciun element nu domină spațiul ci, din contra, încăperea trebuie să aibă un aspect armonios din toate punctele de vedere.
Acest efect poate fi ușor obținut dacă alegi mai întâi un punct de interes, în jurul căruia să construiești, apoi, decorul. De exemplu, dacă accentuezi pereții cu profile decorative, îți va fi mult mai ușor să păstrezi acea simetrie specifică stilului clasic, ceva mai dificil de obținut prin piesele de mobilier dau alte accesorii. Obiectele decorative nu lipsesc din nicio amenajare in stil clasic, tablouri, sculpturi, vaze, sfeșnice.
Elegance Décor se situează în topul preferințele clienților și ale colaboratorilor în design interior și arhitectură, propunând materiale premium, cu adresabilitate către segmentul medium-high. Deține un portofoliu diversificat de soluții decorative pentru toate nevoile beneficiarilor în vederea realizării proiectelor de design interior și exterior.