Stilul baroc este un design de lux care accentuează eleganța și opulența. Este un stil grandios, care se poate recunoaște după multitudinea decorațiunilor, geometrii complicate și volume de tipuri și mărimi diferite, culori îndrăznețe și elemente decorative de efect.

Barocul impresionează prin eleganța finisajelor, fiind unul din cele mai pretențioase stiluri în arhitectură și design interior. Caracterul său teatral poate fi descurajator pentru mulți, însă cei cărora le place extravaganța îl pot folosi cu rezultate impresionante chiar și într-un ambient modern. 

Stilul baroc captivează cu ușurință privirea și induce o stare de rafinament spațiului prin formele deosebite, piesele de mobilier concepute ca adevărate opere de artă, imprimeuri luxoase și materiale dintre cele mai sofisticate.

Barocul a fost reinterpretat de designerii contemporani, dar și-a păstrat eleganța, abundența de ornamente și interiorul cald, specific. Stilul baroc a apărut în perioadele regale, când fiecare dorea să își etaleze bogăția prin detaliile luxuriante din locuințele lor.

Stilul baroc – caracteristici și elemente cheie

Stilul baroc are premise proprii, unghiurile drepte și cercurile cu structuri regulate fiind principalele cerințe. Formele geometrice precum pătratul, cercul și ovalul sunt frecvent folosite. 

Stilul baroc are propriile caracteristici, fără de care nu are sens să încercați să creați un asemenea design interior:

  • Spațiul mare este caracteristic unei amenajări în stilul baroc. Nu încercați niciodată să aplicați caracteristicile baroce într-un spațiu mic. Este un stil potrivit pentru apartamente mari sau case cu volume mari. Folosiți sculpturi și figuri volumetrice, profitați de o schimbare de perspectivă care creează imagini demne de o casă regală.
  • Barocul folosește multe forme decorative. El atrage atenția în principal prin liniile sale, prin diferitele culori și soluțiile de iluminare. De exemplu, vei vedea pereți decorați cu profile decorative, rozete, chenare, brâuri decorative și tot felul de ancadramente pentru a da personalitate spațiului.
  • Se folosesc elementele volumetrice. Stilul baroc folosește forme complexe de geometrie în spațiu, forme ovale și eliptice. Caracteristicile barocului sunt liniile curbate și neregulate, cu ornamente supradimensionate, din materiale scumpe. Elementele pot acționa ca decor principal sau se pot integra într-un alt decor, creând un fel de dinamică a încăperii. Rozetele și brâurile decorative vor deveni elemente esențiale de decor când vine vorba de inspirație din stilul baroc. 
  • Paleta cromatică înglobează culori puternice. Culorile sunt vibrante, precum roșu aprins, fucsia, mov și mai ales culorile metalice. Accesoriile în nuanțe de auriu și tonuri patinate va completa perfect imaginea de ansamblu într-o amenajare în stil baroc.
  • Obiectele de mobilier au forme rotunjite, iar picioarele imită de multe ori forma labelor de animale sălbatice. Reprezentative sunt comodele, mesele, fotoliile și scaunele cu picioare în formă de labe de leu, dar și decorațiunile sub formă de îngerași, animale, frunze sau flori. Aceste piese de mobilier bogat sculptate și aurite, vor fi perfect completate de tapițeria luxoasă a fotoliilor și a canapelelor, precum și de blaturile din sticlă, cristal sau marmură ale meselor. Mesele sunt prevăzute cu blat din sticlă sau chiar din cristal, contribuind la atmosfera specifică barocului. Scaunele, fotoliile, canapelele și taburetele prezintă aceleași linii curbe. Mobilierul este mare, iar pernele decorative sunt nelipsite.
  • Accesoriile stilului baroc erau din materiale rare și prețioase, precum fildeșul. Mai nou materialele folosite au fost reinventate, cu singura condiție, de a păstra în prim plan ornamentele opulente, detaliile minuțioase și textilele scumpe.
  • Tablourile și oglinzile au rame impunătoare, late și atent sculptate.
  • Candelabrele sunt corpurile de iluminat utilizate într-o amenajare în stilul baroc, reinterpretarea acestora fiind una spectaculoasă, foarte căutată și încadrându-se în trendurile actuale. Lampadarele cu cristale din lemn sculptat, aurii, arămii sau argintii nu pot lipsi dintr-un interior în stil baroc, ele fiind dublate de aplice coordonate sau de lămpi îmbrăcate în materiale opulente, precum mătasea și catifeaua.
  • Pardoseala din marmură este înlocuită cu parchetul lăcuit, care reflectă piesele de mobilier.
  • Tapiseriile sofisticate vor fi coordonate cu draperiile, pernele de fotoliu și șervețelele de masă, toate având ciucuri aplicați pentru un plus de exotism și grandoare.

Amenajare în stilul baroc cu profile decorative de le Elegance Décor

  • Primul element care atrage atenția într-un interior în stil baroc sunt pereții puternic ornamentați cu profile decorative de interior. Chenarele și brâurile pentru pereți ajută în decorarea pereților, la care se vor adăuga ancadramentele pentru ferestre și uși. În funcție de spațiul existent și utilitatea dată spațiului respectiv se vor folosi console, nișe, coloane și pilaștri pentru o decorare cât mai grandioasă a încăperilor.
  • Ulterior privirea îți urcă spre tavan care este bogat decorat cu chenare și cornișe de tavan care se completează și formează un tablou opulent, formele plecând de cele mai multe ori de la cercul sau ovalul rozetei pentru candelabru. Chenarele folosite în stil baroc sunt adesea mai bogate, mai late și mai încărcate. 
  • În camerele cu înălțime medie sau mare tavanul poate fi construit pe mai multe nivele, trecerile făcându-se cu cornișe obișnuite sau cu scafă ce poate ascunde un sistem de iluminare ambiental.
  • Într-un spațiu mic, pentru decorarea tavanului se poate folosi o rozeta pentru candelabru. Acolo unde înălțimea camerei o permite, rozeta pentru candelabru poate fi completată cu alte profile decorative ca într-un joc cu volumetrii.
  • În spațiile largi, împărțite în zone de utilizare, fără pereți despărțitori, chenarele decorative de pe tavan pot împărți perfect aceste zone. Într-un open space așa vor fi evidențiate zona de dining, de living și cea de bucătărie.
  • Pentru încăperile foarte mari, gen săli de bal, cu tavan înalt, ornamentele de pe tavan pot fi mult mai încărcate, cu grinzi care să evidențieze zone diferit iluminate sau chiar diferit colorate.
  • Într-o amenajare în stil baroc, cornișa dintre tavan și perete nu este de loc una simplă, ea este suficient de lată și nuanțată cu vopsele metalice, auriu sau arămiu, pentru a ieși în evidență. 
  • Gama de culori folosită este foarte importantă și de mare efect, foarte răspândită este combinația alb cu ornamente aurii. Tavanul alb cu pereții în culori pastelate sau neutre este una dintre cele mai frecvent folosite variante de decor a pereților.
  • Nu trebuie să uităm că șemineul este un alt element aproape obligatoriu în livingul baroc, plin de detalii decorative, deasupra acestuia existând adesea o oglindă mare.

Stilul baroc este unul dintre cele mai impunătoare stiluri de arhitectură și design. Foarte mulți designeri de interior împrumută în prezent elemente de decor în stil baroc pentru a crea un ambient grandios, extravagant și preţios, care îmbină strălucirea de altă dată cu tehnologia modernă și elementele de ultimă generaţie.