Decorarea pereților adăposturilor a fost încă din preistorie o plăcere a oamenilor, la început folosind doar câțiva pigmenți de pământ legați cu ajutorul grăsimilor animale pentru a picta pereții peșterilor lor cu scene de vânătoare și din viața de zi cu zi, fie pentru scopuri ritualice, fie pur și simplu pentru a-și îmbunătăți locuințele. În Egiptul și Grecia Antică se foloseau culorile primare pentru vopsirea locuințelor, a templelor și a instituțiilor. Romanii au inventat pictura murală, amestecând pământurile și pigmenții pe bază de plante cu lianți pe bază de apă, pentru a picta fresce cu forme decorative, a crea efecte de marmură, cât și alte forme de ornamentare a pereților.

În timp, acestea au devenit extrem de populare, mai ales în perioadă clasică, când se foloseau efecte decorative care imitau marmura, lemnul sau așa numitele „trompe l’oeil”, efectele 3D timpurii. Artizanii în efecte decorative erau ucenici timp de un deceniu pe lângă un maestru artizan înainte de a lucra pe cont propriu.

Nu se poate discuta însă despre tencuiala decorativă fără a aminti despre cea mai renumită și admirată formă a sa, tencuială decorativă italiană sau stucco venețian.

Ce este stucco venețian

Stucco venețian descrie o vopsea decorativă murală, o tencuială în stil clasic, care este o veche formulă de vopsire italiană, potrivită oricărui interior cu aspect sofisticat, care valorifică un stil clasic bine definit.

Stucco venețian descrie în general un amestec de var stins și praf de marmură, cuarț sau caolin, colorat cu pigment, tencuială ce se aplică într-o varietate de moduri pentru a produce diferite efecte vizuale, atât în cazul pereților, cât și al tavanului.

În timpul Renașterii, la mijlocul secolului al XVI-lea, finisajul de tip Marmorino a fost reintrodus în Veneția și folosit în exterior pentru zidăria de ipsos. Pană în secolul al XVII-lea au fost dezvoltate mai multe tipuri de tencuieli decorative interioare, cel mai notabil fiind Stucco Veneziano, care creează un efect lucios, de lustru, regăsit în palatele și vilele din Veneția și astăzi.

Stucco venețian este un amestec de var stins, praf de marmură și / sau așchii de marmură, care conferă fiecărui spațiu vopsit un aspect distinctiv. O astfel de vopsea pe bază de var poate conține peste 40% pulbere de marmură. Este utilizată în principal pentru vopsit interior, pe pereți și tavan, pentru a da un finisaj care arată ca marmura lustruită, travertinul sau calcarul. O astfel de vopsea se aplică de obicei peste un grund și o bază de strat, de la unul la patru straturi. Acestea sunt finisate, adică lustruite, cu o mistrie specială din oțel până la un luciu neted asemănător sticlei. Tencuiala lustruită este de obicei sigilată cu un strat protector de ceară.

Aplicarea stucco-ului era însă un proces consumator de timp, care necesită răbdare și pricepere, astfel încât această slujbă era limitată doar la profesioniștilor artizani.

Ce trebuie să știm despre aplicarea acestei tencuieli decorative

Și astăzi, chiar dacă există numeroase produse care promit o aplicare ușoară și un efect decorativ perfect, indiferent de cine aplică vopseaua, trebuie să știți că în general, stucul venețian rămâne printre puținele efecte decorative care nu pot fi aplicate de orice novice. Vă recomandăm să apelați la un profesionist, care are experiență în lucrări similare. Acest tip de tencuială decorativă se aplică folosind spatula și nu pensula. Modul de aplicare este delicat și destul de dificil, deoarece există multe momente pe parcursul procesului de vopsire, când se poate greși și din păcate, greșelile nu se pot remedia. Dacă s-a greșit în aplicare, la nivelul suprafeței peretelui, trebuie să îl lăsăm să se usuce, apoi peretele trebuie șlefuit și numai după aceea se poate relua toată operațiunea. Este esențial, de asemenea, să se lucreze într-un anumit ritm, cu o anumită dexteritate, astfel încât să nu apară niște motive repetate, mecanice, pe suprafața peretelui. Totul trebuie să pară cât mai natural. Din toate aceste considerente, este indicat să apelați la profesioniști. Efectul final de stucco venețian se obține prin suprapunerea a 3 straturi aplicate prin aceeași metodă, protejate de un strat de ceară. Materia primă din care este realizată vopseaua decorativă de tip stucco este creta. Peretele este așadar absorbant, nu este deloc lavabil și prin urmare, se va murdări foarte repede. De aceea, este indicată folosirea unui film protector de ceară.

Când se respectă condițiile de lucru, rezultatul este spectaculos, calitatea este ireproșabilă, iar durată de viață a acestui finisaj este de zeci de ani, atâta timp cât bineînțeles, se respectă și condițiile de întreținere de bază, valabile în cazul oricărui perete, indiferent de zugrăveală.

Procedura de aplicare a stucco venețian

 • Fiecare perete este vopsit de o singură persoană.
 • Peretele trebuie sa fie desprăfuit, curăț și perfect nivelat. Stucul venețian nu acoperă defectele, ci mai degrabă le evidențiază.
 • Se dau două straturi de grund.
 • Se amesteca bine produsul înainte de folosire.
 • Se aplică cu gletiera din oțel ce are marginile rotunjite.
 • Produsul este gata de utilizare, nu se diluează.
 • Se aplică 3 straturi de vopsea decorativă, adică tencuiala decorativă stucco venețian, utilizând o mistrie din otel inoxidabil, cu marginile rotunjite pentru a evita liniile inestetice ce apar în procesul de aplicare al produsului.
 • Se aplică primul strat pentru a acoperi suprafața complet și se lasă să se usuce timp de 24 de ore.
 • Se aplică al doilea strat, moment în care începe să apară efectul de stucco, se lasă să se usuce timp de 24 de ore.
 • Se aplică al treilea strat, moment în care se ajunge la efectul de stucco dorit. Înainte ca stratul final să se usuce complet se curăță cu mistria din oțel suprafața.
 • Protecția și lustruirea se realizează cu ceară naturală, care oferă o textura netedă, rezistentă la apă și împiedică îngălbenirea.

Acest efect decorativ încântă de sute de ani, având un aspect de marmură lustruită, atât de apreciat în arhitectura europeană. Vopseaua decorativă are ca rezultat un finisaj estetic rafinat, de stucco venețian tradițional, neted, lucios, cu diferențe subtile în umbră. În plus, produsele asigură o suprafață lavabilă și antistatică, ce permite substratului să respire.

Nu știți unde se potrivește efectul decorativ de stucco venețian? În funcție de spațiu și preferințe, se pretează a fi utilizat inclusiv în bucătărie sau în sala de baie, înlocuind cu succes faianța. Pentru un efect vizual superb, încercați să vopsiți un perete din dormitor sau din living folosind această tehnică tradițională italiană, care dăinuie de secole și dă un aer aparte întregii locuințe.