Alegeri Inspirate: Tapet Textil pentru Interiorul Casei Tale
Decorarea interiorului poate fi o sarcină plină de provocări. Se spune că locuința reflectă mereu personalitatea celui ce a conceput amenajarea, iar alegerea unui design potrivit pentru locuință poate depinde de mai mulți factori, precum gusturile personale, bugetul de care se dispune și modul în care se vrea să fie utilizate încăperile. O mare provocare pe care o prezintă designul interior este alegerea acelor elemente care au puterea de a crea un tot unitar.
De foarte multe ori tapetul joacă acest rol în designul interior. Având o istorie nu numai lungă, dar plină de suișuri și coborâșuri, tapetul decorativ, considerat de unii demodat, a fost reinventat de mai multe ori de-a lungul timpului și integrat în amenajările de locuințe rezidențiale sau spații de birouri.
Prin tapet textil înțelegem o bandă de pânză, uni sau cu desene decorative, care se aplică pe pereții încăperilor, substituind zugrăveala. Dacă vrei să aduci o schimbare în locuință și vrei ceva mai mult decât zugrăveala obișnuită, ar fi bine să te gândești la un tapet textil ca la o soluție cu impact maxim. Fie că alegi să tapetezi un perete sau întreaga încăpere, să evidențiezi doar anumite zone din cameră cu fâșii de tapet textil, o cameră tapetată nu poate trece neobservată.
Ce este tapetul textil
Tapetul textil are la bază țesături originale care îi asigură statutul bine meritat de imagine de fundal, de finisaj ecologic, deosebit de atractiv pentru orice perete, în orice stil de design. Un astfel de produs cum este un tapet textil absoarbe perfect zgomotul și este rezistent la lumina soarelui. Un tapet textil este practic unul dintre cele mai populare tipuri de materiale de finisare, care are un aspect elegant, un cost relativ redus și o durată lungă de viață. Imaginile de fundal textile sunt destul de scumpe, dar din punct de vedere al celor doi parametri de mai sus, acestea sunt în mod semnificativ de preferat altor tipuri populare de tapet.

Avantajele și dezavantajele folosirii tapetului
Un tapet textil este o opțiune de finisare relativ scumpă, dar interiorul astfel decorat arată impresionant. Pe lângă alte produse un tapet textil are avantaje, dar și un șir de dezavantaje ce ar trebui cunoscute pentru o mai bună informare, înainte de a face achiziționarea.
Tapetul textil a trecut proba timpului și a revenit mereu la modă în amenajarea interioară pentru că:
- Este complet sigur pentru sănătate, cu siguranță nefiind toxic.
- Acest tapet poate acumula căldură și o poate da înapoi.
- Este un izolator de sunet natural, creând protecție împotriva diferiților stimuli de zgomot.
- Legăturile dintre benzi sunt aproape invizibile, ceea ce este important pentru crearea unui efect de integritate a stratului de acoperire.
- Astfel de imagini de fundal arată costisitoare dar și elegante, textilele sunt de fapt folosite frumos, ceea ce face ca aranjamentul să fie respectat și apreciat, creându-se o decorațiune chic.
- Se fixează pe lungimea cusăturii, de sus în jos, în forma lui originală.
- Ca orice textilă se poate curăța ușor cu o curățare uscată.
Tapetul textil are și dezavantaje:
- Este necesară o mai mare atenție în timpul aerisirii zilnice, deoarece trebuie încercat să se introducă cât mai puțin praf în locuință, acest tapet fiind un bun „colector” de praf.
- Tapetul textil absoarbe umezeala și mirosurile. Nu este recomandat pentru bucătării sau băi.
- Este aproape o necesitate să folosești un profesionist pentru a fixa un tapet textil, deoarece acoperirea este prea atipică, textura țesăturii se poate deforma și murdări ușor.
- Prețul pentru tapet textil este relativ ridicat, atât pentru achiziție, cât și pentru montare.

Materialele folosite pentru tapetul textil
Mai mult decât atât, tehnologiile au evoluat, astfel că există nu doar o varietate de design-uri de tapet textil pentru perete, ci și o paletă largă de materiale din care este confecționat, tocmai pentru ca fiecare dorință și necesitate să poată fi îndeplinită.
- Tapet textil pe bază de fibre sintetice. La acest material, hârtia este absentă ca suport, partea superioară a țesăturii este lipită de un strat de cauciuc spumant. Acest material este un foarte bun izolator termic și fonic, și este mai ușor de îngrijit, putând fi curățat cu aspiratorul. Fibrele textile pot fi acetat și vâscoză, celofibră și poliester sau celofibră, vâscoză și poliester.
- Tapet textil din iută. Iuta este un material care poate fi folosit pentru a crea un strat superior de tapet. De multe ori din acesta sunt fabricate funii, iar iuta are o structură de fibre, care poate fi văzută cu ochiul liber. Această structură va ascunde diferite imperfecțiuni ale pereților din cameră și va fi capabilă să reziste la curățarea obișnuită. Este un bun izolator și are un aspect modern.
- Tapet textil pe bază de mătase. Acest tapet este un finisaj natural de lux pentru pereți și tavane, care transformă radical orice încăpere, oferindu-i un aspect luxos. E folosit la amenajarea livingurilor sau dormitoarelor, a spatiilor ample cu trafic redus. Fibra textilă, este de obicei naturală, din mătase, tafta, brocart sau alte fibre naturale. Suportul este de hârtie sau pe folie specială, ce lasă peretele să respire, reducând riscul de condens și de pătare a tapetului. Montajul este simplu cu condiția folosirii adezivilor de celuloză ce nu pătează materialul. Un produs de lux care impresionează prin material și textură.
- Tapet textil pe bază de pânză. Este un tapet foarte aspectuos, având caracteristici bune și un preț accesibil. Are o textură mai fină decât tapetul din iută, dar din această cauză nu poate ascunde neuniformitățile suprafeței pe care a fost fixat.
- Tapetul textil din celofibră și poliester. Acet tapet se prezintă sub o mare diversitate de combinații între microfibre și poliester. Este un tapet greu, având toate calitățile unui material textil ce poate fi curățat prin ștergere cu o cârpă umedă, fără însă a se folosi substanțe chimice.
- Tapetul textil pe bază de vâscoză. Acest tapet are un preț mai ridicat datorită particularităților procesului de producție, care pune pe suportul de hârtie un strat subțire de fibră textilă. Acoperirea este foarte moale, dar în același timp reține ușor praful. Se poate aspira ușor, fără să rămână urme.
Fiecare dintre tipurile de tapet textil de mai sus are anumite caracteristici, motiv pentru care achiziția trebuie să ia în considerare nu numai calitățile decorative ale tuturor acestor produse, ci și caracteristicile lor structurale și texturale, proprietățile în utilizare și gradul de durabilitate.