Chiar dacă acum câțiva ani tapetul mai era considerat total demodat, se pare că în ultimii trei ani a fost reinventat, reușind să treacă proba timpului și să fie integrat în amenajările apartamentelor rezidențiale. Dacă am analiza toate caracteristicile acestui produs am înțelege cu ușurință de ce este așa de apreciat.

Tapetul este un produs disponibil în sute de modele și texturi, oferind o notă elegantă și unică locuinței, având totodată capacitatea de a umple spațiul și de a-i da viață. Are un finisaj rezistent și se montează relativ ușor. Tapetul se poate integra ușor în designul interior al locuinței, fie că acesta este în clasic sau modern, fie că are desene mari, mici sau în relief.

De ce să alegi să folosești tapetul la amenajarea dormitorului

 • Un argument demn de luat în seamă este rezistența de lungă durată a unui tapet dormitor, de până la 15 ani, ceea ce oferă un avantaj direct dacă ne gândim la bugetul pe care îl avem la dispoziție.
 • Un alt motiv pentru care ai alege tapet dormitor este modul în care acesta poate acoperi imperfecțiunile de pe pereți.
 • Tapetul este un material minunat ce îți poate schimba aspectul dormitorului în cel mai scurt timp. Te poți inspira din concepte de design pentru a schimba complet dinamica încăperii și pentru a elimina monotonia.
 • Montarea de tapet dormitor se face ușor și vei evita tot praful, mizeria și vopseaua care stropește podelele și geamurile, la o zugrăvire normală.
 • După ce ai lipit ultima fâșie de tapet pe perete, poți folosi camera imediat. Nu e nevoie să aștepți să se usuce pereții, nici să petreci ore întregi curățând podele și geamuri. Tot ce trebuie să faci este să te relaxezi și să te bucuri de locuința ta proaspăt decorată.

Alegerea tapetului pentru dormitor

Crearea unui mediu confortabil în dormitor poate fi o adevărată provocare, deoarece trebuie să luăm în considerare mai mulți factori precum bugetul, stilul de amenajare și/sau spațiul de care dispunem. 

Tapetul sau fototapetul este o alegere foarte inspirată pentru a decora sau redecora pereții dormitorului.

 • Pentru a se armoniza cu dormitorul trebuie să ai în vedere la alegerea tapetului dimensiunile încăperii precum și stilul de lumină din respectiva încăpere.
 • Nu trebuie să fii precaut la folosirea nuanțelor de galben, auriu sau alb crud, pentru că este vorba de dormitor, încăpere rar folosită ziua când camera poate fi însorită. Culorile reci și/ sau închise precum albastrul, verdele, vișiniul sau maroul pot părea prea întunecate dacă lumina este prea slabă. Pentru o astfel de cameră cel mai bine este să alegi culori calde și pastelate, precum bej, nuanțe de galben și portocaliu, tonuri de pământ foarte deschise.
 • Atenție la tapetul decorat cu dungi verticale sau orizontale. Dungile verticale dau senzația de înălțime, deci sunt recomandate pentru camerele cu tavanul jos. Dungile sau imprimeurile pe orizontală fac camera să pară mai scundă și se potrivesc în încăperile cu tavan înalt sau acolo unde suprafața camerei este disproporționată.
 • O cameră de dimensiuni mici îți va da un sentiment de claustrofobie dacă alegi un tapet cu un pattern complex, culori prea intense sau închise. Camerele de mici dimensiuni arată cel mai bine cu tapet în culori deschise, pastelate, cu imprimeuri fine, de mici dimensiuni.
 • Având texturi bogate și pline, tapetul poate deveni obositor și să-și piardă din farmec dacă va fi folosit pe toți pereții la fel. Pentru a nu deveni plictisitor și mai puțin spectaculos, mai ales în camerele mici, se poate folosi tapet numai pentru zone restrânse sau pe peretele de accent. Astfel, vei scoate în evidența o anumită zonă a camerei, vei da senzația de mai mult spațiu și vei crea un joc de culori și de texturi foarte plăcut ochiului.
 • Camerele mari se pretează la o gamă mai variată de culori și de modele de tapet. Poți alege nuanțe profunde și imprimeuri complexe, poți folosi un tapet mai frapant pentru un perete sau zonă de perete, scoțând-o în evidența, iar pentru restul pereților poți folosi un tapet în tonuri cuminți, discrete. În dormitor de regulă peretele de accent este cel pe care se așează tăblia de la pat.

Idei de amenajat dormitorul cu tapet

Secretul în amenajarea dormitorului este să se păstreze echilibrul și să se obțină un spațiu relaxant, care să se potrivească împreună cu personalitatea celor care îl folosesc.

 1. Într-un dormitor mare, poate varianta clasică, este tapetarea peretelui de accent, cu un model de mari dimensiuni, potrivit ca nuanțe cu mobila, pardoseala și culoarea uni a tavanului. Pe restul pereților se va folosi același model de tapet dormitor dar de dimensiuni de multe ori mai mici, eventual pe culori mai pale decât culorile de pe peretele pe care stă tăblia patului.
 2. În cazul în care găsiți un tapet cu un model des și unul folosind aceleași elemente, pe aceleași culori, însă cu o densitate mult mai mică pe un fond de culoare pală, se poate amenaja dormitorul tot cu un perete de accent. Diferența este că tavanul și peretele din lateralul peretelui de accent vor fi vopsiți în culoarea fondului de la tapet, restul pereților vor fi vopsiți într-o culoare și mai pală decât cea a fondului sau chiar alb dacă se potrivește. Peretele din spatele patului se va tapeta cu modelul de tapet des, pe tavan sau pe peretele lateral se va continua cu o fâșie, respectiv două din modelul de tapet rar.
 3. Pe peretele din spatele tăbliei de pat se va face un chenar decorativ cât de mare se potrivește, lăsând cel puțin 30 cm de margine. În acest spațiu se va lipi un tapet sau fototapet.
 4. O altă idee este ca într-un dormitor vopsit în nuanțe foarte pale să lipești tapetul într-o partea laterală a patului, de la nivelul acestuia și până la nivelul ferestrei, după colț.
 5. Dacă distanța de la colțul peretelui lateral și până la fereastră este suficient de lungă, peste 100 cm, o idee interesantă ar fi tapetarea peretelui din spatele tăbliei patului cu tot cu colț până la fereastră cu un fototapet, eventual al cărui centru de interes să fie pe peretele dinspre fereastră.
 6. În cazul în care găsești un același model de tapet pe trei sau patru nuanțe diferite, dar calde, pe peretele din spatele tăbliei patului poate fi lipit tapetul în fâșii de nuanțe diferite despărțite de benzi netapetate de 6 la 12 cm. Fâșiile vor fi vopsite în culoarea cu care este vopsită restul camerei și tavanul. O variantă aici poate fi, în cazul unui mobilier în stil mai clasic, crearea de chenare decorative ce se vor tapeta în interior.
 7. Într-un dormitor de dimensiuni mici amenajarea cu tapet dormitor poate fi făcută prin tapetarea tavanului cu un foto tapet cu un model mai rar spre mijloc, spre locul de poziționare al lămpii și cu vopsirea pereților în alb.