Felul în care arată casa cuiva spune multe despre acea persoană, pentru că interiorul casei reflectă interiorul persoanei ce a realizat amenajarea. Întotdeauna locuința reflectă personalitatea celui ce a amenajat-o și a optat pentru alegerea culorilor, a mobilierului și a stilului de design interior. Locuința ta este ca o imagine în oglindă a personalității tale. Psihologii susțin că alegerea stilului de amenajare a casei nu este deloc întâmplătoare, personalitatea fiind cea care îți indică decorul potrivit. Tocmai de aceea, fiecare dintre noi se simte mai bine în interioarele în care predomină o anumită paletă cromatică, iar mobilierul și accesoriile aparțin unui anumit stil.

Vă prezentăm cinci stiluri tipice de interioare care domină scena globală în arhitectură și designul interior, fiecare dintre ele abundă în detalii distincte, potrivite cu o anumită personalitate.

  1. Stilul clasic

Multe stiluri sunt foarte populare și apropiate de tendințe în designul interior, fiind populare într-o anumită perioadă, iar apoi uitate. Se poate spune că stilul clasic este unul din stilurile de design interior care nu se demodează niciodată. Bazat pe principiile clasice, principalele calități ale acestui stil sunt proporțiile și simetria. Un interior în stil clasic are mereu un punct central, în jurul căruia se obține echilibrul vizual. Poate fi un șemineu înconjurat de fotolii, cu o oglindă deasupra, în timp ce restul mobilierului completează imaginea. Este important să fii atent doar la obținerea simetriei în toate laturile camerei. Mobilierul este, de obicei, de culoare închisă, cu margini rotunjite și multe elemente gravate în lemn sau cu sculpturi ornamentale.

Paleta de culori din interiorul clasic este inspirată de natură, fiind dominată de nuanțe de galben, albastru, verde, maro sau gri. Ornamentele de pe pereți sunt indispensabile acestui stil de design, iar detaliile din aur și argint emană un sentiment de lux și abundență.

La fel ca în arhitectura greacă sau romană, un detaliu foarte important în stilul clasic sunt coloanele. Acestea pot fi în interior, imitații încastrate în pereți, sau chiar ca o aluzie la acest element arhitectural sub forma unor forme colorate pe pereți.

Pardoselile naturale din lemn, marmură sau piatră sunt cele mai potrivite pentru camerele decorate în stilul clasic. Lemnul este cel mai folosit dintre aceste materiale. Podelele sunt, de obicei, realizate din lemn închis la culoare, cu o latură rustică. Interiorul este definit de legile simetriei, iar același lucru e valabil și pentru pardoseli. Plăcile sunt, de cele mai multe ori, de aceeași mărime, fiind orientate către sursa de lumină.

  1. Stilul tradițional

Caracteristica stilului tradițional este armonia, folosirea pieselor de mobilier masive și a unei multitudini de materiale naturale. În contrast cu stilul clasic, culorile sunt mai conservatoare și mai pale. Un detaliu esențial este abundența de tonuri pastel. Pereții sunt colorați cu modele florale, de obicei, cu ajutorul tapetului.

Obiectele de mobilier, la fel ca în stilul clasic, sunt așezate în perechi, pentru a crea o compoziție armonioasă și ordonată. Pentru un aspect tradițional, sunt folosite numeroase elemente clasice.

Spațiul este definit printr-un amestec de texturi, iar elemente de design îi conferă o atmosferă specială. Materialele folosite sunt naturale și de cea mai bună calitate, păstrând armonia interiorului.

Pardoselile sunt realizate doar din materiale naturale, precum lemnul. Culoarea podelei va depinde de alegerea unei nuanțe dominante pentru interior. Alegerile obișnuite sunt tonurile deschise, care se potrivesc cu restul interiorului în cel mai plăcut fel posibil.

  1. Stilul modern

Apărut la începutul secolului XX ca rezultat al mișcării moderniste din arhitectură și design, stilul modern are simplitatea ca fiind caracteristica de bază, simplitate care este reflectată de aproape toate aspectele și în toate decorațiunile interiorului.

Culorile care domină interiorul sunt în mare parte tonuri neutre de alb, gri, negru sau bej. Pe lângă geometria simplă și paleta limitată de culori, acest stil este caracterizat de texturi simple, în principal fine, fără detalii rustice. Pereții sunt vopsiți în tonuri naturale sau neutre, fără decorații. Pereții în stilul modern reprezintă suprafețe mari și goale, fără detalii.

Piesele de mobilier reflectă linia clară a designului, prin eleganță și simplitate. Dacă stilul clasic era dominat de simetrie și proporții, stilul modern spre deosebire de acesta este asimetric, fapt care este reflectat de organizarea spațiului și de designul mobilierului. Rafturile în linii drepte, însă organizate fără considerație pentru echilibru, sunt o parte integrată în interiorul modern.

Chiar dacă spațiul decorat în stilul modern poate părea monoton și inabordabil, eleganța și deschiderea excepționale pot fi obținute prin alegerea atentă a materialelor și mobilierului.

Decorarea spațiilor mici este potrivită stilului modern, datorită simplității și a lipsei de elemente decorative. Un spațiu organizat și decorat în acest fel va duce la obținerea unei camere confortabile și spațioase.

Liniile simple și curate care definesc spațiul, dar și mobilierul, trebuie să fie prezente și în pardoseală. Podelele sunt realizate din materiale naturale, precum betonul, piatra și, cel mai des folosit, lemnul. Liniile pardoselii trebuie să urmeze liniile simple ale interiorului. La fel ca nuanțele pereților, culorile podelelor sunt simple și naturale, fără texturi extravagante.

  1. Stilul contemporan

Liniile simple și pure, fără multe detalii și decorațiuni caracterizează stilul contemporan. Deși are la bază stilul modern, de la care a împrumutat simplitatea formelor, stilul contemporan oferă mai multă libertate spațiului, cu o gamă mai largă de culori și materiale, dând și posibilitatea unei combinații mai mari de diferite elemente.

Culorile sunt simple, de obicei tonuri neutre, precum alb, bej, gri, în timp ce culorile vii sunt folosite pentru a scoate în evidență elemente individuale ale spațiului. Culorile de accent cel mai frecvent folosite sunt roșul, verdele aprins, negrul, galbenul și turcoazul.

Pereții sunt fără tapet, vopsiți în culori neutre și deschise, iar peretele accent, foarte frecvent folosit în stilul contemporan poate fi acoperit cu piatră, tapet sau vopsit într-o culoare foarte aprinsă.

Mobilierul simplu, cu linii clare și curate, nu prezintă ornamente speciale, dar de cele mai multe ori este masiv, gen canapele robuste sau dulapuri din lemn masiv.

Decorațiunile sunt și ele nu foarte multe, preferându-se un tablou mare în locul a mai multe mici, ca în motto-ul de bază al stilului, „calitatea contează, nu cantitatea”. În ceea ce privește elementele artistice, sunt preferate fotografiile alb-negru.

O atenție deosebită trebuie dată amestecului de texturi din interiorul contemporan. În timp ce textilele, precum covoarele sau perdelele sunt țesute cu punct mare, celelalte suprafețe sunt fine și lucioase, precum lemnul, cromul, marmura, granitul, sticla sau oglinda.

Lumina, naturală sau artificială, este un element important în stilul contemporan. Ferestrele sunt mari, fără perdele și permit luminii să inunde încăperile. Accentul pus pe lumina artificială înseamnă dispozitive cu design simplu, tavan echipat cu spoturi sau numeroase lumini ascunse în tavan sau podea. Toate dau impresia de aerisit și spațiu liber, principale caracteristici ale stilului contemporan.

Pardoselile pot fi de la suprafețe rustice, nefinisate la podele lucioase, cele din lemn fiind cele mai populare, oferind căldură pentru un interior simplu și „rece”. Nuanțele pot fi funcție de gust de la tonuri deschise, aproape albe, până la cele închise.

  1. Stilul industrial

Transformarea unei vechi clădiri industriale sau a unui depozit abandonat în zonă rezidențială a luat amploare în lumea arhitecturii și a designului interior, devenind tot mai populară și în clădirile noi. Instalațiile sunt vizibile în designul interior, elementele de construcție sunt nefinisate, iar suprafețele rustice sunt combinate cu cele metalice.

În stilul industrial materialele des folosite sunt metalul, betonul, lemnul și cărămizile vechi. Oțelul și fierul sunt o alegere populară pentru decorarea interioarelor. Pereții din cărămidă, fără decorațiuni, sunt și ei omniprezenți. Dacă nu este posibilă decopertarea pereților, un efect similar poate fi obținut prin folosirea unui tapet care imită un perete vechi de cărămidă. Betonul este o alegere bună pentru renovarea tavanelor, podelelor, șemineelor sau chiuvetelor și căzilor de baie, deoarece oferă un ”look” industrial. Pentru a oferi puțină căldură interiorului este necesară introducerea unor materiale precum lemnul, care nu trebuie finisat.

Combinația unor elemente diferite și contrastante dă frumusețea stilului industrial, ca folosirea unui element industrial vechi, care a fost renovat și folosit ca parte a designului sau ca mobilier. Cel mai la îndemână spațiu în care puteți integra elemente industriale este bucătăria. Majoritatea electrocasnicelor de astăzi sunt făcute din oțel inoxidabil, material care se potrivește bine cu elementele din era industrială.

Folosirea unor lămpi retro din metal este caracteristic pentru soluționarea luminii.

Pentru a se potrivi cu restul interiorului, care este dominat de o atmosferă brută, podelele trebuie să fie realizate din lemn sau beton în cele mai nefinisate stadii cu putință.

Pe Elegance Decor găsești numeroase soluții care să te ajute amenajezi casa în oricare din aceste stiluri. Te poți baza pe oferta Elegance Decor pentru corpuri de iluminat care te vor sprijini, marea gamă de tapete și fototapete, ornamente de perete sau tavan, panouri sau tencuială decorativă de interior, sunt produse ce te pot ajuta și în luarea de noi decizii în redecorare.