Unele din elementele de decor care au făcut carieră în ultimele câteva sute de ani, sunt chenarele decorative care au „făcut casă bună” în toată această perioadă cu toate stilurile de design interior. Prezența acestor chenare decorative amintește de designul clasic, dar se potrivește fără doar și poate oricărui stil modern, creând un spațiu cu planuri armonizate și delicat accentuate.

Cum ceva mai universal decât clasicul nu există, de aceea stilul acesta continuă să se reinventeze tocmai din dorința oamenilor de a se raporta la ceva frumos, atemporal și fără limite. Clasicul bine ponderat creează o punte de netăgăduit între prezentul modern și timpurile de mult apuse.

Profilele decorative de la funcțional la ornamental

În designul de interior, fluidizând trecerea dintre suprafețe apar chenare decorative ca elemente mici ca mărime, dar cu un important rol decorativ și pragmatic. Vei fi plăcut surprins de colțuri ascunse și margini ale zidăriei iluminate, având cu totul alte dimensiuni, ornamentația fiind tratată cu calm.

În trecut aceste chenare decorative au fost construite din materiale naturale precum lemnul sau ipsosul. Astăzi sunt obținute din compuși sintetici ce fac ca bunul gust să fie accesibil pe scară largă.

Chenarele decorative pot fi astfel rigide sau flexibile, drepte sau ondulate. În funcție de zona de amplasare există profile pentru:

  • Tavan, reprezentate de cornise, scafe, grinzi decorative, domuri, rozete, sau alte ornamente;
  • Perete, constituite de brâuri, chenare, ancadramente, coloane și pilastri, console și nișe, ornamente;
  • Podea, reprezentate de plinte.

Farmecul ce trebuie dat locuinței în care te retragi zi de zi te va face să te simți împlinit și special, iar confortul creat poate veni din coexistența stilului clasic cu elemente moderne, plăcute și actuale. O regulă de aur prin care nu vei da greș niciodată la combinarea stilurilor este să păstrezi cu strictețe proporțiile de 80 / 20 între ele. Astfel dacă îmbini clasicul cu industrialul, acesta din urmă nu poate depăși 20%, de preferat ca funcționalitatea să provină din acest procent. Vor exista mereu idei sclipitoare, strict decorative, care își vor pune amprenta asupra unui mix de stiluri, clasicul putând întotdeauna să se remarce în contrast cu alte stiluri, trebuind doar mici puncte de legătură.

Folosirea chenarelor decorative pe tavan

Chenare decorative din jurul rozetei de unde este fixată lampa. Chenarul trebuie să fie proporțional cu dimensiunile încăperii, având formă pătrată sau dreptunghiulară, cu colțurile simple, rotunjite în interior sau cu ornamente pe colț. Este o idee destul de uzitată, diferind doar prin profilul chenarului, dacă este încărcat sau nu, funcție de stilul designului abordat. Profilele în acestă situație sunt subțiri și de loc late, de culoare albă, auriu sau argintiu pentru un stil clasic.

Chenare decorative ce pot împărți tavanul în forme geometrice egale. O variantă des folosită este împărțirea de jur împrejurul camerei cu o friză de dreptunghiuri sau pătrate ce lasă la mijloc un dreptunghi diferit ca mărime. Chenarele în acest caz arată mai bine dacă sunt duble, fără intersectări. Culoarea poate fi albă sau tavanul pastel cu baghetele albe.

Chenar decorativ ce ascunde iluminatul ambiental, ce dublează linia tavanului la o anumită distanță de perete. Este o variantă de iluminat de efect, sub formă dreptunghiulară, paralel cu pereții, dar poate fi și rotundă sau ovală. Pentru un design special al camerei poate fi un contur deschis. În cazul unui open space living – bucătărie pot fi două chenare.

Chenare decorative sub formă de scafă, pe tavan, la o distanță de 30 la 60 cm de perete, cu fața la acesta, care în mijlocul camerei creează un tavan fals mai coborât. Este o variantă de a avea o a doua iluminare a camerei, indirectă, o iluminare ambientală, lângă iluminarea principală.

Chenare decorative din scafă, pe tavan, la o distanță de 50 la 60 cm de perete, cu spatele spre acesta, ce creează între perete și scafa un tavan fals mai coborât, centrul rămânând mai înalt. Scafa ascunde iluminatul. Depinde de mărimea camerei dacă acesta va fi iluminat ambiental lângă cel principal sau la un living mai mic poate să-l înlocuiască total. Într-un dormitor nu foarte înalt poate crea o atmosferă intimă și plăcut confortabilă.

Grinzi decorative. Pentru crearea unui interior rustic pentru o casă de vacanță, într-un living, o bucătărie sau un open space living – bucătărie se pot folosi cu mult succes aceste grinzi, vopsite în culori de contrast, mai ales că tavanul în aceste situații va fi vopsit mai mult ca sigur alb.

Folosirea chenarelor decorative pe perete

Chenare decorative între tavan și perete. Sunt foarte des folosite ca să ascundă ruperea dintre perete și tavan, fiind vopsite de multe ori în culoarea celui din urmă. Dacă peretele și tavanul sunt în culori pastel, chenarele decorative vor fi vopsite contrastant, adesea alb.

Chenare decorative sub formă de scafă, pe perete care ascund iluminatul indirect. Pot fi fixate chiar lângă tavan sau ceva mai jos. Pot fi folosite în living pentru a avea mai multe feluri de iluminare, pot fi folosite pe toți pereții, de jur împrejur, sau numai într-o anumită zonă. Pot fi o variantă ideală pentru iluminarea holurilor întunecoase și mai poate masca și trasee de țevi inestetice.

Brâu decorativ simplu sau dublu. Este o decorațiune de accent de jur împrejurul camerei, care poate separa la o anumită înălțime peretele de culori diferite sau cu funcții diferite. Partea superioară este specifică expunerilor de tablouri, tapițerii sau fotografii.

Chenare decorative de încadrare. Pot fi create încadrări, mai ales deasupra unui brâu, pentru o zonă de tapet sau mai multe, separate prin zone înguste de margine. La fel de bine aceste încadraturi pot evidenția anumite tablouri sau alte lucrări, și pot încadra de multe ori zona de ușă. Într-o încăpere cu design modern pot încadra firidele existente pe pereți. Cu mare succes pot fi folosite la încadrarea oglinzilor, atât în zona unui living clasic dar și pe holul de intrare dacă este nevoie.

Profile și brâuri decorative. Într-un spațiu modern se pot crea pereți de accent sau decorări de subliniere ale pereților, folosind și culori de contrast pentru aceste profile. Anumite forme geometrice repetate pe un perete întreg pot da de asemenea un aspect inedit camerei.

Cornișe, stâlpi și pilaștri decorativi. Toate aceste pot fi folosite la încadrarea ușilor și ferestrelor într-un design clasic sau la crearea unor nișe care se pot încadra atât designului clasic cât și celui modern. Cu aceste elemente se poate simula un șemineu într-un living clasic sau unul minimalist.